Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D3, γιατί είναι απαραίτητη η λεγόμενη “βιταμίνη του ήλιου” για το ανοσοποιητικό μας!

‘Εχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα όπου απολαμβάνουμε την ηλιοφάνεια  στο μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου, παρόλα αυτά οι έρευνες δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D3. Πιθανόν ο γρήγορος σύγχρονος τρόπος ζωής να μη μας επιτρέπει να απολαύσουμε τον ήλιο στο έπακρο και καθώς η πρόσληψη βιταμίνης D3 γίνεται μέσα από ελάχιστα τρόφιμα και σε πολύ μικρές ποσότητες (ορισμένα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο ξιφίας, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες, καθώς και το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι), τη λύση έρχονται να δώσουν τα απαραίτητα πλέον συμπληρώματα βιταμίνης D3.

Ας δούμε όμως γιατί είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας!

Αποκαλείται ως “η βιταμίνη του ήλιου” καθώς παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας!

Επιστημονικά θεωρείται ως μία οργανική ουσία η οποία ανήκει και στις βιταμίνες αλλά και στις ορμόνες. Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη όπου επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. Η πρόσληψη της όπως είπαμε γίνεται και από τρόφιμα που την περιέχουν,αλλά τη μεγαλύτερη και άμεση φυσική πηγή της για το ανθρώπινο σώμα, την αποτελεί ο ήλιος.

♦ Παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδά της μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, η επαρκής ποσότητα της D, μειώνει την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό της γρίπης.

♦ Μειώνει τον κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.

♦ Είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου που λαμβάνεται από τη διατροφή.

Βελτιώνει τη διάθεσή μας. Σε αυτό ίσως παίζει ρόλο η έκθεση στην ηλιοφάνεια που είναι απαραίτητη για τη σύνθεσή της. Σε μελέτη όμως στο Journal of Internal Medicine, άνθρωποι με κατάθλιψη που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

♦ Συμβάλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.

♦ Είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Σε μελέτη στο British Journal of Nutrition, άνθρωποι που έλαβαν καθημερινά συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνης D έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που πήραν placebo (εικονικό) συμπλήρωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο παραπάνω συνδυασμός δρα καταστέλλοντας την όρεξη.

Ημερήσιες ποσότητες πρόσληψης :

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών (IFAS), οι ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνουμε (διεθνείς μονάδες IU την ημέρα) έχουν ως εξής:

  •  παιδιά και έφηβοι: 600 IU
  • ενήλικες έως 70 ετών: 600 IU
  • ενήλικες άνω των 70 ετών: 800 IU
  • εγκυμονούσες και γυναίκες που θηλάζουν: 600 IU
Συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψης βιταμίνης D:
  • Αυξημένο αίσθημα κόπωσης
  • Μυϊκή αδυναμία, κράμπες
  • Ασθενές ανοσοποιητικό
  • Μειωμένη διάθεση

Επειδή τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά και σε άλλες παθήσεις, καλό θα είναι τυχόν έλλειψη να επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος.

Εάν λοιπόν δεν είναι εφικτό να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D3 μέσω της έκθεσης στον ήλιο και της διατροφής, τότε στρεφόμαστε σε συμπληρώματα βιταμίνης D3 για την ενίσχυση της!

Επίλεξε το κατάλληλο για εσένα από μία μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων εδω ⇓