Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FITNESS-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Vegeterian ή Vegan;

Υγιεινή διατροφή ή στάση ζωής; Δύο λέξεις που συναντάμε πλέον καθημερινά είτε γιατί οι ίδιοι έχουμε ασπαστεί έναν από τους δύο τρόπους διατροφής είτε γιατί τις ακούμε συχνά σαν λέξεις από τον περίγυρο μας.

Έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε και εσείς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά δεν γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χορτοφαγικές κοινότητες; Ας τις δούμε λοιπόν!

Vegeterian ή αλλιώς χορτοφάγος,  

ορίζεται κάποιος ο οποίος ακολουθεί μία διατροφή που αποτελείται από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά, φρούτα, ζύμη, μέλι. Οι χορτοφάγοι επίσης αντιμετωπίζουν με επιείκεια προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, οπότε τα εντάσσουν και αυτά στον διατροφικό τους κατάλογο.

Αυτό όμως που κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι πως υπάρχουν πολλοί τύποι vegetarian: 

  1. Lactoovovegetarian:Έχουν στη διατροφή τους, συνήθως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά μαζί με πολλά λαχανικά και καρύδια. Είναι ο πιο γνωστός τύπος χορτοφαγικής διατροφής αλλά και αυτός που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι.
  2. Lactovegetarian:Είναι το άτομο που είναι χορτοφάγος και δεν τρώει αυγά, αλλά θα στραφεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί.
  3. Ovovegetarian:Δεν επιλέγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά έχει προσθέσει τα αυγά στη διατροφή του. Αυτός τείνει να είναι ο λιγότερο συνηθισμένος μεταξύ των τριών.
  4. Semivegetarian:Είναι επίσης γνωστός και ως ευέλικτος, πρόκειται για τύπο που κάνει κυρίως φυτική διατροφή, αλλά περιλαμβάνει ακόμα και το περιστασιακό κρέας ή τα θαλασσινά όταν το επιθυμεί.
  5. Demivegetarian:Ένα άτομο με αυτή τη διατροφή τρώει κυρίως λαχανικά και περιστασιακά προσθέτει και τα ψάρια. Επιλέγει επίσης τα αυγά και το τυρί.

Από την άλλη πλευρά Vegan ή veganism,

ορίζεται ως ο τρόπος διατροφής που στηρίζεται πάνω σε μία ηθική κυρίως ιδεολογία, η οποία έχει να κάνει με τον αποκλεισμό οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης των ζώων για παραγωγή τροφίμων, ένδυσης αλλά και για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Εκτός από τη διατροφή τους λοιπόν οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο Vegan, αποφεύγουν ακόμη και το μέλι καθώς παράγεται έπειτα από επεξεργασία, αλλά δεν χρησιμοποιούν και οποιοδήποτε είδος ένδυσης προέρχεται από ζώα (δερμάτινα).

Ακόμη και εδώ όμως υπάρχουν υποκατηγορίες τύπων vegan: 

  1. Ο Απλός Vegan, ακολουθεί τη συγκεκριμένη διατροφή με στόχο την διαβίωση και προστασία των ζώων αλλά και του περιβάλλοντος.
  2. Ο Raw Vegan, επιλέγει μόνο τα ωμά φαγητά, καθώς και καρπούς όπως καρύδια και διάφορους σπόρους.
  3. Ο Whole foods Vegans, προσπαθεί να καταναλώσει όσο το δυνατόν «ολόκληρα» τα τρόφιμα και αποφεύγει οτιδήποτε έχει υποστεί κάποια επεξεργασία, όπως η κονσερβοποίηση.
  4. Ο Fruitarian, επιλέγει μία διατροφή στηριγμένη σε φρούτα, αλλά και τρόφιμα που πέφτουν από τα δέντρα.

 

Αν λοιπόν έχετε σκοπό να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να επιλέξετε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες χορτοφαγίας, αναρωτηθείτε πρώτα τους λόγους για τους οποίους το κάνετε αλλά και τα οφέλη που η καθεμία προσφέρει στον οργανισμό σας!

 

                                                                             Από την επιστημονική ομάδα

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*