Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΠΑΙΔΙ - ΓΟΝΕΙΣ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη φροντίδα των νεογιλών δοντιών του παιδιού, και πόσο σημαντική είναι για την ενήλικη ζωή του!

Δείξε στο παιδί σου ότι το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι απλώς ένα απαραίτητο και ενοχλητικό καθήκον – μπορεί επίσης να είναι μια διασκεδαστική και ευχάριστη καθημερινή δραστηριότητα!

Μεταξύ της ηλικίας των 4 και 12 ετών, τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές συνήθειες και αντιλήψεις που θα χρησιμεύσουν ως θεμέλιο για την ενήλικη ζωή τους. Εάν ένα παιδί δε μάθει τη σωστή στοματική υγιεινή σε αυτή την ηλικία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει οδοντικά προβλήματα αργότερα στη ζωή του.

Γιατί τα παιδιά υποφέρουν τόσο συχνά από τερηδόνα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το στρώμα του σμάλτου στα νεογιλά δόντια έχει μόλις το μισό πάχος σε σύγκριση με αυτό των μόνιμων δοντιών των ενηλίκων. Επίσης, η οδοντική μάζα στα νεογιλά δόντια είναι λιγότερο μεταλλικοποιημένη. Επομένως, είναι πολύ πιο εύκολο για τα νεογιλά δόντια να φθείρονται γρήγορα όταν παραμελούνται. Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς στοματικής υγιεινής, οι αποικίες των βακτηρίων αναπτύσσονται και μπορούν να μετατρέψουν την υπολειπόμενη ζάχαρη από τα τρόφιμα σε οξέα που είναι επιθετικά προς το σμάλτο.

Το λεπτό στρώμα του σμάλτου διαταράσσεται εύκολα με αυτόν τον τρόπο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οδηγεί στην ανάπτυξη μιας κοιλότητας. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως εντελώς ανώδυνη και έτσι μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη.

Μέχρι να εμφανιστεί ο πόνος, είναι πολύ αργά για την πρόληψη της τερηδόνας – σε αυτό το σημείο η βλάβη γίνεται στα βαθύτερα στρώματα των δοντιών.

Στη σημερινή εποχή είναι πραγματικά δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς τη ζάχαρη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σωστή στοματική φροντίδα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας των νεογιλών δοντιών.

Οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση της υγείας των νεογιλών δοντιών των παιδιών τους κυρίως με το τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και κατά δεύτερον, με τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή. Πολλά καθημερινά προϊόντα είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Ο χρυσός κανόνας είναι να βουρτσίζει κανείς τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα σωστά και να μη ξεχνάμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Με την προϋπόθεση ότι η διατροφή του παιδιού σας είναι ισορροπημένη, είναι απολύτως αποδεκτό να τρώνε περιστασιακά μια φέτα κέικ ή λίγη σοκολάτα, αρκεί το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του καλά το πρωί και πριν πάει για ύπνο.

Το γνωρίζατε;

Οι νεογιλοί γομφίοι αντικαθίστανται όλοι από τους μόνιμους προγόμφιους μέχρι την ηλικία των 13 ετών. Οι τρίτοι γομφίοι, γνωστοί ως φρονιμίτες, αρχίζουν να εμφανίζονται πιο κοντά στην ηλικία μεταξύ 17 και 21 ετών. Μόλις αυτά τα δόντια είναι ορατά, θα υπάρχουν συνολικά 32 δόντια ενηλίκων, 16 στο πάνω μέρος και 16 στο κάτω μέρος.

Το χρονοδιάγραμμα των δοντιών

Τα περισσότερα παιδιά χάνουν όλα τα νεογιλά τους δόντια μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τα νεογιλά δόντια από την τερηδόνα κατά τη μετάβαση στα μόνιμα δόντια, επειδή οποιαδήποτε τερηδόνα ή προβλήματα με ένα δόντι μπορούν να μεταφερθούν στο μόνιμο δόντι. Ειδικά τα πίσω δόντια διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα, γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο να τα φτάσετε και να τα καθαρίσετε σωστά.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πρώτο ενήλικο (μόνιμο) δόντι που εμφανίζεται δεν βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του στόματος, είναι στο πίσω μέρος πίσω από το τελευταίο νεογιλό δόντι και ονομάζεται πρώτος γομφίος. Επομένως, δεν εκτοπίζει κανένα νεογιλό δόντι.

Ο πρώτος γομφίος συνήθως εμφανίζεται πριν από τα έκτα γενέθλια του παιδιού και στο σύνολο θα υπάρχουν τέσσερις από αυτούς τους γομφίους – δύο στο πάνω και δύο στο κάτω μέρος της γνάθου.

Πώς να αποτρέψετε τη φθορά των δοντιών κατά τη μετάβαση από τα νεογιλά στα μόνιμα δόντια;

Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν στα στάδια για την πρόληψη:

  • Σωστό βούρτσισμα
  • Τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρο –μία φορά το χρόνο ή πιο συχνά εάν χρειάζεται
  • Περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης.

Όταν αναφερόμαστε σε σωστό βούρτσιμα εννοούμε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και φυσικά με τξην κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα!

Τα προϊόντα CURAPROX είναι ο σύμμαχος σου!

Αν και συχνά παραλείπεται, είναι επίσης απαραίτητο να φροντίζετε τα μικροσκοπικά μεσοδόντια διαστήματα. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα εργαλεία για αυτό, ειδικά τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικό εργαλείο καθαρισμού ακόμη και των μικρότερων παιδιών.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για ένα παιδί να αρχίσει να βουρτσίζει;

Ως μωρό: θα πρέπει να αρχίσετε να καθαρίζετε απαλά τα δόντια του παιδιού σας τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό υγρό πανί για να σκουπίσετε τα δόντια και τα ούλα ή μια βρεφική οδοντόβουρτσα Curaprox, ειδικά σχεδιασμένη για αυτήν τη δουλεία.

Περίπου από την ηλικία των 2,5 – 3 ετών: αυτή είναι η ηλικία που το παιδί σας πρέπει να κάνει τις πρώτες του προσπάθειες να βουρτσίσει ανεξάρτητα. Είναι η στιγμή που εσείς, ως γονιός, πρέπει να τους δείξετε τη σωστή τεχνική και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αναπτύσσει τις σωστές συνήθειες βουρτσίσματος. Το σημαντικό αυτό το διάστημα είναι να είστε υποστηρικτικοί. Μην ξεχνάτε το «δεύτερο καθαρισμό» – να καθαρίζετε μόνοι σας τα δόντια του παιδιού σας, αφού πρώτα προσπαθήσει να τα καθαρίσει μόνο του. Θα μάθουν με τον καιρό να βουρτσίζουν μόνα τους πιο αποτελεσματικά, αλλά σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να διατηρούν τα δόντια τους καθαρά με τη βοήθειά σας.

Από την ηλικία των 7 – 9 ετών: σε αυτή την ηλικία το παιδί σας μπορεί να είναι ήδη αρκετά συνειδητοποιημένο ώστε να ακολουθεί τη δική του ρουτίνα και να βουρτσίζει ανεξάρτητα. Αλλά πιο συχνά, θα συνεχίσουν να χρειάζονται τη βοήθειά σας. Ο εποπτευόμενος καθαρισμός των δοντιών είναι επιθυμητός και σημαντικός. Μπορείτε να το κάνετε μέσω τακτικής παρακολούθησης και συνεχούς ενθάρρυνσης. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να δίνετε το παράδειγμα. Η ρουτίνα που πρέπει να δει το παιδί σας είναι ότι όλη η οικογένεια βουρτσίζει τα δόντια της δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα, χωρίς εξαίρεση.

Από την ηλικία των 9 – 12 ετών: σε αυτή την ηλικία το παιδί σας ξέρει ήδη πώς να βουρτσίζει σωστά, αλλά συχνά αποσπάται η προσοχή και δεν έχει κίνητρο να το κάνει. Συνιστάται να ελέγχετε την ποιότητα του βουρτσίσματος όσο πιο συχνά γίνεται. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο να μιλάτε τακτικά στα παιδιά και να τους εξηγείτε τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί όταν παραμελούν τη σωστή ρουτίνα στοματικής φροντίδας. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι ικανά για μια βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της καλής στοματικής φροντίδας και είναι δυνατόν να συζητήσουμε αυτό το θέμα μαζί τους και να τα παρακινήσουμε να φροντίζουν καθημερινά την υγεία τους.

Ποια είναι η σωστή τεχνική βουρτσίσματος για τα παιδιά;

Η τεχνική είναι ίδια με αυτή των ενηλίκων: απαλές και μικρές κυκλικές κινήσεις που καλύπτουν τόσο τα δόντια όσο και τα ούλα, μια γνάθο κάθε φορά. Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε κάθε σειρά δοντιών ξεχωριστά, οι μεγάλες κυκλικές κινήσεις και στις δύο γνάθους δεν είναι αποτελεσματικές. Καθώς διδάσκετε αυτήν την τεχνική, ξεκινήστε βουρτσίζοντας μόνοι σας τα δόντια του παιδιού σας – με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε στο παιδί σας πώς να το κάνει σωστά. Στη συνέχεια, δώστε τους περισσότερη ελευθερία και αφήστε το παιδί σας να αρχίσει να βουρτσίζει μόνο του. Το να μάθετε πώς να ελέγχετε τις απαλές κυκλικές κινήσεις μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο και επιδεξιότητα, αλλά έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και τα μεσοδόντια διαστήματα, με την εύκολη κίνηση μέσα-έξω.

Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσα του παιδιού σας πληροί αυτές τις απλές προϋποθέσεις:
  • Διαθέτει απαλές ίνες. Οι μεσαίας σκληρότητας ή σκληρές ίνες είναι σίγουρα απαγορευτικές.
  • Οι σκληρές ίνες χαμηλής πυκνότητας δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση βουρτσίσματος, η οποία προκαλεί άγχος και κάνει το βούρτσισμα λιγότερο ευχάριστο και λιγότερο αποτελεσματικό, γεγονός που επηρεάζει τις συνήθειες του παιδιού σας αργότερα στη ζωή του.
  • Οι ίνες της οδοντόβουρτσας είναι πυκνά τοποθετημένες (τουλάχιστον 5.000 ίνες ανά κεφαλή βούρτσας).
  • Διαθέτει μικρή κεφαλή βούρτσας και καλοσχεδιασμένη λαβή – το ιδανικό είναι μια στενή, οκταγωνική λαβή, η οποία κρατιέται άνετα και βοηθάει στο σωστό βούρτσισμα.
  • Είναι πλήρως κατασκευασμένη από υλικά ασφαλή για την υγεία και δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες.
Αναζητήστε μια οδοντόκρεμα που θα την ερωτευτείτε

Μια σωστή παιδική οδοντόκρεμα πρέπει να είναι απαλή αλλά αποτελεσματική. Και πάνω από αυτό – λίγο διασκεδαστική. Διαφορετικά επίπεδα φθορίου για την κάλυψη των αναγκών των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, διάφορες νόστιμες γεύσεις και προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά για την υγιή ανάπτυξη των νεογιλών και των πρώτων ενήλικων δοντιών. Συνιστώμενη ποσότητα φθορίου στην οδοντόκρεμα για παιδιά:

• πρώτα δόντια έως 2 ετών: 500 ppm
• 2 έως 6 ετών: 1.000(+) ppm
• 6+ ετών: 1.450 ppm

Πηγή: European Academy of Paediatric Dentistry

Όλες οι οδοντόκρεμες Curaprox παρασκευάζονται μόνο με καλά υλικά: χωρίς SLS, triclosan ή μικροπλαστικά.

Η παιδική οδοντόκρεμα Curaprox είναι γεμάτη από ευεργετικά συστατικά που παρέχουν στα δόντια των παιδιών σας εξαιρετικές ιδιότητες για τον καθαρισμό, την ενίσχυση του σμάλτου και την υποστήριξη της φυσικής προστατευτικής λειτουργίας του σάλιου:

• Τα ένζυμα βοηθούν το σάλιο του παιδιού σας να προστατεύει το σμάλτο.
• Η ξυλιτόλη έχει ήπια αντιβακτηριακή δράση και φέρνει μια νότα φυσικής γλυκύτητας στην πάστα.
• Φυσικά αρώματα – φρουτώδης φράουλα ή ζουμερό καρπούζι –αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει.
• Το φθόριο είναι βασικό στοιχείο για την ενδυνάμωση του σμάλτου και των δοντιών. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσατε να πάτε σε μηδενικό φθόριο είναι εάν ο γιατρός σας συστήσει συγκεκριμένα μια τέτοια οδοντόκρεμα με βάση την ατομική ανάγκη του παιδιού σας.

Tips για ένα καλύτερο και ευκολότερο βούρτσισμα!

♦ Όταν βουρτσίζετε μαζί, είναι πολύ καλή ιδέα να έχετε μουσική και να επιτρέπετε τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας να διασκεδάσετε. Αυτό δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις που ελκύουν το παιδί σας στο βούρτσισμα ξανά και ξανά.

♦ Μην δίνετε κίνητρο στο βούρτσισμα με λιχουδιές ή άλλες υλικές ανταμοιβές. Μόνο με περισσότερη αγάπη και προσοχή. Να είστε παρόντες όταν το παιδί βουρτσίζει. Απαντήστε υπομονετικά σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το βούρτσισμα ή την υγεία των δοντιών.

♦ Να είστε αυστηροί όταν το παιδί σας αρνείται να βουρτσίσει. Πρέπει να καταλάβουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή σε αυτή την οικογένεια. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι θέμα επιλογής, είναι βασική υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια και υγιεινή.

♦ Τα παιδιά μπορεί να έχουν πρόβλημα να δημιουργήσουν λογικές συνδέσεις μεταξύ των πράξεών τους και των μακροπρόθεσμων συνεπειών τους. Ως γονιός πρέπει να διδάξετε τη σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος.

Να δίνετε το παράδειγμα, επιδεικνύοντας πειθαρχημένο βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα. Όσο απασχολημένος ή κουρασμένος κι αν είστε, το παιδί σας πρέπει να φροντίσει να μην παραλείπετε ποτέ το δικό σας βούρτσισμα! Κάντε το διασκεδαστικό και θα δείτε ότι άξιζε τον κόπο μακροπρόθεσμα για την καλή στοματική υγεία του παιδιού σας, αποτρέποντας σοβαρά οδοντικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή του!