Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“Sugar”…ο πιο γλυκός φύλακας ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα!

 

Γνωρίσαμε το Βασίλη Μπορομπόκα, τον ιδιοκτήτη και εκπαιδευτή του πρώτου σκύλου ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα, της υπέροχης “Sugar”, και μας μίλησε για το πως μπήκε σε αυτή τη διαδικασία εκπαίδευσης ενός Diabetic Alert Dog. 

Η Sugar είναι ο πρώτος εκπαιδευμένος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη (Diabetic alert dog) στην Ελλάδα. Με ποια αφορμή μπήκες στη διαδικασία αυτής της εκπαίδευσης;

Ο λόγος που ξεκίνησα να αναζητώ πληροφορίες, πηγές και γνώση ήταν η είδηση που μάθαμε το 2011, πως η σύζυγος μου έχει Διαβήτη τύπου 1. Άρχισα λοιπόν μια ιστορία με πολύ ψάξιμο, τηλεφωνήματα στις Η.Π.Α, skype meetings, ανταλλαγή mails, διάβασμα ώστε να καταλάβω το τι πρέπει ακριβώς να κάνω. Το κόστος απόκτησης μιας…Sugar κυμαίνεται περίπου στις 20.000 ευρώ και όπως καταλαβαίνετε έριξα όλο το βάρος στην δική μου εκπαίδευση ώστε να το καταφέρω. Μετά από πολύ διάβασμα, γνωριμίες με ξένους συναδέλφους και δυο ταξίδια στην Ευρώπη, ξεκίνησα το 2015 την εκπαίδευση του τότε κουταβιού μας, της Sugar.

Με ποιο τρόπο η Sugar ανιχνεύει το δείκτη υπογλυκαιμίας και πως ειδοποιεί όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά;

Mε την όσφρηση της. Όταν ο Διαβητικός έχει απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου του είτε προς τα κάτω (υπογλυκαιμία), είτε προς τα πάνω (υπεργλυκαιμία) το σώμα αναδύει συγκεκριμένες οσμές. Αυτές οι οσμές βγαίνουν στην επιφάνεια μέσω της ανάσας (σάλιο) ή μέσω του ιδρώτα. Εμείς λοιπόν με μια συγκεκριμένη διαδικασία εκθέσαμε την Sugar στην μυρωδιά της υπογλυκαιμίας, της διδάξαμε ένα σινιάλο ειδοποίησης και δουλέψαμε εκατοντάδες σενάρια ώστε να μάθει να κάνει alert. Η Sugar συνήθως ειδοποιεί την Σοφία με ένα σκούντημα της μουσούδας της επάνω στην γυναίκα μου.

Με βάση την εμπειρία σου ως εκπαιδευτής σκύλων, η διαδικασία εκπαίδευσης ενός Diabetic alert dog πόσο πιο απαιτητική είναι;

Είναι σαφώς πιο δύσκολη από μια βασική υπακοή. Η Sugar είναι ένα ολοκληρωμένο service dog και επειδή γνώριζα εξ αρχής τι θέλω, έδωσα πάρα πολύ μεγάλη βάση σε τρία κομμάτια.

Α. Βασική υπακοή-κοινωνικοποίηση-εφαρμογή εντολών σε όλα τα περιβάλλοντά

Β. Εκπαίδευση όσφρησης (imprinting, discrimination, live alert)

Γ. Στήσιμο σεναρίων σε καθημερινό επίπεδο.

Η εκπαίδευση της ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία για πολλούς λόγους. Πρωτίστως γιατί η ίδια η εκπαίδευση είναι δύσκολη. Μετά, ήταν το ότι είχα συναισθηματική εμπλοκή, επρόκειτο για τη σύζυγο και τη σκύλα μου. Ήταν η πρώτη τέτοια εκπαίδευση που ανέλαβα, με γεγονός το ότι έπρεπε να επικοινωνώ με ανθρώπους από το εξωτερικό για να με κατευθύνουν. Ευτυχώς όμως σιγά σιγά έβρισκα την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά και όλα πήγαν παραπάνω από εξαιρετικά.

 

 

Η Sugar είναι ένα γλυκύτατο Labrador, η επιλογή ράτσας σκύλου πόσο σημαντική είναι σε μία τέτοια εκπαίδευση;

Αν θες να δουλέψεις και εκτός σπιτιού με μεγάλη επιτυχία σίγουρα χρειάζεται μια ήρεμη, κοινωνική και φιλική φυλή ή ένας ήσυχος, προβλέψιμος και χαλαρός σκύλος. Αυτό που κατάλαβα όμως είναι πως μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης έχει να κάνει με το ταπεραμέντο του σκύλου. Είναι food motivated, έχει διάθεση, αντίληψη, περιέργεια? Θέλει να είναι δίπλα στον άνθρωπο του, τον ενδιαφέρει να μαθαίνει? Σίγουρα δεν είναι εκπαίδευση μόνο για Labradors. Στο εξωτερικό είδα και αρκετά ημίαιμα, αλλά και άλλες φυλές. Συνήθως δεν επιλέγονται σκύλοι με πλατύ ρύγχος και «πατικωμένη» μουσούδα, καθώς χρειαζόμαστε την μύτη στο full.

Πιστεύεις ότι υπάρχει προοπτική στην Ελλάδα εκπαίδευσης Diabetic Alert Dogs;

Κοίτα, το βασικό είναι να καταλάβει ο ενδιαφερόμενος τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει αυτός ο σκύλος. Ο κόσμος ότι έχει μάθει για αυτά τα σκυλιά, το γνωρίζει μέσα από τις συνεντεύξεις μου ή τα γραπτά μου. Φέτος ήταν πολύ σημαντική η παρουσία μας στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαβήτη στην Θεσσαλονίκη όπου ενημερώθηκε το κοινό αναλυτικά. Εγώ το προσπαθώ, έχω δύο μαθητές/διαβητικούς και αν κρίνω πως κάποιος θέλει να το δει σοβαρά, να δεσμευτεί και να δουλέψει μεθοδικά είμαι εδώ να τον καθοδηγήσω.

 

Οι άνθρωποι που προσθέτουν ένα σκύλο ως μέλος της οικογένειας τους λέγεται πως αυξάνουν το δείκτη της ευτυχίας τους, τι θα συμβούλευες όσους σκέφτονται να αποκτήσουν, αλλά έχουν ακόμη κάποιους ενδοιασμούς;

Θα τους έλεγα να προχωρήσουν στην απόκτηση του σκύλου, όταν είναι βέβαιοι πως μπορούν να σταθούν σωστά και με αγάπη δίπλα στον σκύλο τους. Το να έχουμε σκύλο εμπεριέχει υποχρεώσεις και διάθεση να προσφέρουμε. Τότε, ναι. Μπορούμε να βιώσουμε όλα τα θετικά του να ζούμε δίπλα σε ένα τέτοιο μαγικό και υπέροχο πλάσμα. Οι σκύλοι , και το γνωρίζω από πρώτο χέρι είναι εξαιρετικά και δοτικά πλάσματα τα οποία βελτιώνουν ποικιλοτρόπως την ζωή μας. Το ότι έρχονται μονίμως νέες έρευνες που το πιστοποιούν με κάνουν ακόμη πιο χαρούμενο και αισιόδοξο.

Βασίλης Μπορομπόκας
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής D.a.dogs
https://www.happydogs.gr/
Facebook : happydogs.gr-vasilis borompokas
Τηλ.επικ.: 6979 11 40 39
                                                 Συνέντευξη: Φωτεινή Αγγέλη 
                                                      Συντάκτρια 2happyblog
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*