Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΠΑΙΔΙ - ΓΟΝΕΙΣ

Η σημασία λήψης προβιοτικών στην παιδική ηλικία

Tο ανθρώπινο σώμα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, του διαθέτει τις δικές του κοινότητες μικροοργανισμών που χαρακτηρίζονται συνολικά ως ανθρώπινο μικροβίωμα. Το μικροβίωμα αποτελείται από βακτήρια, ιούς και μύκητες, τα οποία αποικίζουν το δέρμα, τον πεπτικό σωλήνα, την ουρογεννητική οδό, το στόμα τους πνεύμονες και κάθε άλλη κοιλότητα του οργανισμού που έρχεται σε επαφή με κάποιο στοιχείο του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως π.χ. αέρα ή τροφές. Το μικροβίωμα του ανθρώπινου οργανισμού αναπτύσσεται σταδιακά και η διαμόρφωσή του επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες.

Το πρώτο στάδιο διαμόρφωσής του ξεκινά κατά τη γέννηση, συνεχίζεται μέχρι τα 3 έτη ζωής και φαίνεται να εξαρτάται σημαντικά τόσο από τον τρόπο γέννησης, όσο και από τον τρόπο θρέψης κατά τους πρώτους μήνες ζωής.

  • Ο φυσιολογικός τοκετός που εξασφαλίζει την έκθεση του νεογνού στα κολπικά υγρά της μητέρας και συνεπώς στο μικροβίωμά της, επιτρέποντας τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση γέννησης με καισαρική τομή.
  • Ακόμη, ο θηλασμός φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος των βρεφών, καθώς το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά και σε πρεβιοτικά τα οποία αποτελούν τροφή για τα ωφέλιμα για την υγεία βακτήρια. Επίσης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού το βρέφος έρχεται άμεσα σε επαφή με το δερματικό μικροβίωμα της μητέρας του το οποίο βοηθά περαιτέρω την ανάπτυξη του μικροβιώματος του και την αποίκιση περισσότερων τμημάτων του σώματός του.

Ωστόσο, ο τρόπος τοκετού και ο θηλασμός δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του μικροβιώματος των παιδιών, καθώς αυτό συνεχίζει να διαμορφώνεται σημαντικά μέχρι και τα 12 έτη ζωής.

→ Οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, η επαφή του με το εξωτερικό περιβάλλον, η συναναστροφή του με ζώα, η προσβολή του από ασθένειες καθώς και οι φαρμακευτικές αγωγές που έχει λάβει, αποτελούν μόνο κάποιους από τους παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τόσο την ποικιλομορφία όσο και την ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών του μικροβιώματός του.

Με ποιον όμως τρόπο το εντερικό μικροβίωμα και η ισορροπία του επηρεάζουν την υγεία;

Το μεγαλύτερο τμήμα του μικροβιώματος αποικίζει τον πεπτικό σωλήνα και κυρίως το λεπτό και το παχύ έντερο, αποτελώντας τον σημαντικότερο φραγμό άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι παθογόνων μικροοργανισμών. Συνεπώς, όταν προκύπτει ανισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και επιβλαβών μικροοργανισμών, ο βασικός αυτός αμυντικός φραγμός του ανοσοποιητικού διαταράσσεται και ο κίνδυνος μόλυνσης ή και ασθένειας αυξάνεται ραγδαία.

Παράδειγμα αποτελεί η λήψη αντιβίωσης, η οποία αν και στοχεύει στην εξουδετέρωση βακτηρίων που έχουν προκαλέσει μόλυνση, καταλήγει να σκοτώνει και τα περισσότερα από τα ωφέλιμα βακτήρια που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, αποδυναμώνοντάς το. Επιπλέον, το μικροβίωμα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της πέψης, επηρεάζοντας τόσο τη θρέψη, όσο και τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

→ Εντυπωσιακότερη όλων όμως, είναι η άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία του με τον εγκέφαλο, καθώς φαίνεται πως η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος συνδέεται με καλύτερα επίπεδα ψυχικής υγείας και εγκεφαλικής λειτουργίας γενικότερα, ενώ η υπερανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών έχει συσχετιστεί με καταστάσεις ψυχικής ανισορροπίας, αλλά και με πληθώρα ασθενειών.

Σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν την πρόληψη διάφορων καταστάσεων υγείας, αλλά και την βελτίωση τους με τη λήψη προβιοτικών, ωφέλιμων δηλαδή μικροοργανισμών που ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα και προάγουν την υγεία.

Κλινικές μελέτες σε παιδιά έχουν δείξει την ευεργετική δράση των προβιοτικών σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, διάρροιας (προκαλούμενης από αντιβιοτικά ή μη), βρεφικών κολικών, κοιλιακού πόνου, γαστρεντερικών λοιμώξεων, αναπνευστικών λοιμώξεων ακόμα και δερματοπαθειών, όπως η ατοπική δερματίτιδα. Μάλιστα έχει φανεί ότι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί είναι ευεργετικοί σε διαφορετικές περιπτώσεις υγείας. Για παράδειγμα φαίνεται πως γενικά οι γαλακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβκτήρια δρουν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ενώ συγκεκριμένα ο Lactobacillus rhamnosus δρα σε περιπτώσεις διάρροιας, επαναφέροντας τον αριθμό κενώσεων σε φυσιολογικά επίπεδα και βελτιώνοντας τη σύσταση των κοπράνων.

Πως όμως επιτυγχάνεται η λήψη προβιοτικών από παιδιά;

Η καλύτερη επιλογή είναι η κατανάλωση τροφών που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης. Τέτοιες τροφές είναι το “ζωντανό” γιαούρτι (παραδοσιακό με πέτσα), το κεφίρ, το ξινολάχανο, τα τουρσιά κ.ά. Ωστόσο, η κατανάλωση των παραπάνω τροφών από τους μικρούς μας φίλους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύσκολη, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ακατόρθωτη!

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί υγείας συχνά συστήνουν συμπληρώματα προβιοτικών για παιδιά, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής, καθημερινή πρόσληψή τους σε περιπτώσεις πρόληψης ή θεραπείας διάφορων καταστάσεων υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος προβιοτικών.

Η OLONEA® παρέχει ειδικά σχεδιασμένα και μελετημένα προβιοτικά σκευάσματα για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος των παιδιών, κάθε ένα από τα οποία δρα εξειδικευμένα.

Το προβιοτικό bacteflora® JUNIOR⇐🛒 είναι κατάλληλο για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος βρεφών και παιδιών έως 12 ετών.

Διαθέτει 9 προβιοτικά στελέχη με 6 δις προβιοτικά βακτήρια ανά φακελάκι, μία μοναδική σύνθεση που εξασφαλίζει τη δράση των προβιοτικών σε όλα τα τμήματα του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Διατίθεται σε μορφή σκόνης με ουδέτερη γεύση, πλήρως διαλυτής σε υγρά και στερεά τρόφιμα, ενώ μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί στη θηλή κατά τον θηλασμό! Προτείνεται σε περιπτώσεις λήψης αντιβίωσης, δυσκοιλιότητας, διάρροιας, βρεφικών κολικών, κοιλιακών πόνων, γαστρεντερικών λοιμώξεων και δερματοπαθειών.

Το προβιοτικό bacteflora® JUNIOR immune⇐🛒

είναι συνδυαστικό συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, σύνθεσης 5 προβιοτικών στελεχών με 3 δις προβιοτικά στελέχη ανά κάψουλα, βιταμίνες D3 & C, ψευδάργυρο, σελήνιο και βήτα γλυκάνες. Στοχεύει στην ενίσχυση και θωράκιση του ανοσοποιητικού των παιδιών, παρέχοντας προστασία αλλά και ταχύτερη ανάρρωση σε περιόδους εποχιακής γρίπης ή κρυολογήματος. Διατίθεται σε μικροκάψουλα ειδικής τεχνολογίας για εύκολη κατάποση από τα παιδιά, η οποία μπορεί να ανοιχθεί και το περιεχόμενό της να αναμειχθεί με νερό, γάλα ή χυμό φρούτων.

Τα παιδικά προβιοτικά της OLONEA® παρασκευάζονται σύμφωνα με πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας, διαθέτουν σταθερή και ποιότητα και φέρουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Αποτελούνται από μικροοργανισμούς και μικροθρεπτικά συστατικά, κλινικά ελεγμένα ως προς την επίδρασή τους στον οργανισμό των παιδιών. Δεν περιέχουν συντηρητικά, γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς, λακτόζη, λακτοπρωτεΐνη, γλουτένη, ζάχαρη, φρουκτόζη, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ζελατίνη, τεχνητές αρωματικές και χρωστικές ουσίες, σόγια και μαγιά.

προβιοτικά bacteflora® είναι κατάλληλα για διαβητικούς και για vegans.

Σε κάθε περίπτωση να ζητείται η συμβουλή του παιδιάτρου για τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής από παιδιά.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*