Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί η Ασβαγκάντα είναι τόσο δημοφιλής στις μέρες μας;

Η ashwagandha είναι ένα σημαντικό βότανο για την Αγιουβερδική ιατρική, ένα από τα πιο παλιά ιατρικά συστήματα. Η Αγιουβέρδα είναι ένα παραδοσιακό, ινδικό, θεραπευτικό σύστημα το οποίο χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. Η λέξη Αγιουβέρδα είναι σύνθετη και προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις Ayu, που σημαίνει ζωή και Veda, που σημαίνει επιστήμη.

Σύμφωνα με την Αγιουβέρδα, η διατροφή, η άσκηση, η ενσυνειδητότητα αλλά και η φύση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνεται η ένταξη συγκεκριμένων τροφών, φυτών και βοτάνων στο καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων που την ακολουθούν.

Ένα από τα δημοφιλή βότανα που έχουν ξεχωριστή θέση στην Αγιουβέρδα, είναι η ασβαγκάντα (ashwagandha). Καλλιεργείται κυρίως στην κεντρική και βορειοδυτική Ινδία, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες. Η λέξη άσβα (ashwa) στην σανσκριτική σημαίνει «άλογο» και γκάντα (gandha) σημαίνει «μυρωδιά». Οι Ινδοί υποστηρίζουν ότι το βότανο έχει τη μυρωδιά ιδρωμένου αλόγου και γι’ αυτό μεταδίδει τη δύναμη ενός επιβήτορα σε όποιον το καταναλώνει.

Το συγκεκριμένο φυτό έχει κίτρινα άνθη και κόκκινα φρούτα που μοιάζουν με μούρα σε μέγεθος και σχήμα. Το εκχύλισμα λαμβάνεται συνήθως από τα φύλλα ή τις ρίζες του φυτού. Αναφέρεται επίσης ως Ινδικό ginseng ή χειμωνιάτικο κεράσι.

Παραδοσιακά στην ασβαγκάντα αποδίδονται αναζωογονητικές ιδιότητες που προάγουν:

  • τη φυσική και συναισθηματική ευεξία
  • την προώθηση της μακροζωίας
  • την ενίσχυση της ζωτικότητας
  • την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος
  • ενώ ενισχύει παράλληλα τη συγκέντρωση
  • και συμβάλλει στη μείωση του στρες και της κόπωσης.

Η ασβαγκάντα είναι ένα φυσικό προσαρμογόνο βότανο που αυξάνει την ικανότητα ενός οργανισμού να προσαρμοστεί σε εξωτερικούς παράγοντες. Η δράση της οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε withanolides που είναι τα ενεργά της συστατικά. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες οι withanolides βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το καθημερινό άγχος και να βελτιώσει τη σκέψη του ατόμου, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της ψυχικής και σωματικής κόπωσης.

Τα κύρια βιοδραστικά της Ashwagandha είναι τα withanolide glycosides, withaferrin A καθώς και οι ολιγοσακχαρίτες. Τα withanolide glycosides είναι φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε διάφορα φυτά και προσφέρουν αντιφλεγμονική δράση, ενώ παράλληλα έχουν μελετηθεί για τη μείωση του άγχους και του στρες. Η Withaferin A είναι ένα withanolide glycoside που παρουσιάζει αντιφλεγμονικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει και την κορτιζόλη στο αίμα. Η κορτιζόλη είναι μια βασική ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια ως απόκριση στο στρες, καθώς επίσης και όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν χρονίως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και σε αύξηση λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι η ασβαγκάντα μπορεί να έχει ισχυρές επιδράσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης και στην αναπαραγωγική υγεία, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και να μειώσει τη φλεγμονή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε την ασβαγκάντα στην καθημερινότητα σας. Στην Ινδία συνήθως χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης και καταναλώνεται σε συνδυασμό  με μέλι και ζεστό γάλα. Αυτό το ρόφημα προτείνεται πριν από τον ύπνο, καθώς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Εναλλακτικά, αν θέλετε να πάρετε όλα τα οφέλη της ασβαγκάντα μπορείτε να την αναζητήσετε σε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Το Sensoril Ashwagandha είναι ένα πατενταρισμένο συστατικό που προέρχεται τόσο από τα φύλλα και τις ρίζες του φυτού Ashwagandha. To Sensoril Ashwagandha περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα βιοδραστικών συστατικών στην αγορά (τουλάχιστον 10% withanoilide glycosides), είναι το μόνο εκχύλισμα Ashwagandha που είναι τιτλοδοτημένο σε ολιγοσαχαρίτες (τουλάχιστον 32%) και το μόνο εκχύλισμα Ashwagandha που χρησιμοποιεί τόσο τα φύλλα όσο και τις ρίζες του φυτού Ashwagandha.

Αποτελεσματικότητα του Sensoril Ashwagandha

  • Το Sensoril Ashwagandha έχει μελετηθεί σε περισσότερες από δέκα κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών το Sensoril Ashwagandha, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες κατά 62% στη κλίμακα Hamilton, ενισχύει την συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης, αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει τον ύπνο και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Το Sensoril Ashwagnadha προσφέρεται αποκλειστικά απο τη Nutramins στην Ελλάδα και την Κύπρo.
Ανακάλυψε το Nutramins Feelgood

To feelgood™ µε Sensoril® είναι ένα επιστημονικά σχεδιασμένο και κλινικά ελεγμένο μείγμα φυτικών εκχυλισμάτων και βιταμινών που συμβάλλει στην καλή διάθεση και βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες.