Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

 Nέες προσεγγίσεις για την αλλεργική ρινίτιδα

Η άνοιξη ημερολογιακά έκανε την είσοδο της, ακόμα και αν ο χειμώνας κάνει ό,τι μπορεί  για να παρατείνει την παρουσία του. Από τα χαρτομάντηλα για το κρύωμα θα περάσουμε στα χαρτομάντηλα για την αλλεργική ρινίτιδα, που λόγω εποχής θα έχει την τιμητική της. Ας την υποδεχτούμε, λοιπόν, διαβασμένοι και καλά προετοιμασμένοι, ώστε να την αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα και με μικρότερη ταλαιπωρία.

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή που παρουσιάζεται στο ρινικό βλεννογόνο, εξαιτίας της συνεχούς και επαναλαμβανόμενης επαφής του ατόμου με μία ή και περισσότερες αλλεργιογόνες ουσίες. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η ρινική συμφόρηση και η ρινική καταρροή, ο έντονος κνησμός δηλαδή φαγούρα,  το φτέρνισμα, το μπούκωμα, η δυσφορία στην αναπνοή και η δακρύρροια, όταν δηλαδή υπάρχει πλεονασμός δακρύων.

Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων, τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα επιφέροντας διαταραχές στον ύπνο, ενώ τα καθιστά περισσότερο επιρρεπή στις ΩΡΛ λοιμώξεις, αλλά και στις ιώσεις, αφού ατονεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλές οι αιτίες

Τα αίτια εκδήλωσης της αλλεργική ρινίτιδας δεν είναι και λίγα, και το παράδοξο είναι ότι μπορεί κάθε χρόνο να είναι διαφορετικά και να σας ενοχλούν ουσίες, στις οποίες πριν δεν εμφανίζατε αλλεργικά συμπτώματα, και το αντίθετο φυσικά. Αιτίες που  την προκαλούν είναι η γύρη από φυτά και δέντρα, τα επιθήλια ζώων όπως οι γάτες και οι σκύλοι, τα αγριόχορτα, το περδικάκι, η ελιά, τα κυπαρισσοειδή, κ.ά.

⇒ Φυσικά, την άνοιξη τα συμπτώματα αυξάνονται κατακόρυφα λόγω της συγκέντρωσης των κόκκων γύρης στην ατμόσφαιρα.

Ποιος είναι ο δικός σας τύπος;

Η αλλεργική ρινίτιδα, ανάλογα με την εποχή εμφάνισης, τη συχνότητα και την ένταση, χωρίζεται σε τρεις τύπους.

  • Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας, δηλαδή την άνοιξη, στις αρχές του καλοκαιριού και κάποιες φορές το φθινόπωρο, ο δικός σας… τύπος είναι η εποχική αλλεργική ρινίτιδα.
  • Σε εσάς που τα συμπτώματα μπορούν να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως εποχής, ανήκετε στον τύπο της χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία συνήθως οφείλεται σε αλλεργιογόνες ουσίες εσωτερικού χώρου, όπως δηλαδή η σκόνη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων.
  • Ο τρίτος τύπος, και μη ανιχνεύσιμος, είναι εκείνος κατά τον οποίο εμφανίζετε τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να εξακριβωθούν οι ακριβείς αλλεργικές αιτιολογίες, αν και πιθανές αιτίες θεωρούνται οι έντονες οσμές, ο καπνός, η σκόνη και οι πολύ έντονες οσμές.

♦ 3 τρόποι να την αντιμετωπίσετε ♦

Φυσικά και υπάρχουν τρόποι ανακούφισης και αντιμετώπισης, που μπορείτε να ακολουθήσετε ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων που εμφανίζονται. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι ουσιαστικά τρεις η συμπτωματική, η φαρμακευτική και η ανοσοθεραπεία, κάθε μία με τα δικά της πλεονεκτήματα.

 1 . Συμπτωματική

Αποτελεί αγωγή η οποία στοχεύει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Είναι σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται από το στόμα, αλλά κυρίως αποτελούνται από ενδορινικά σπρέι. Η αγωγή μπορεί να είναι μακροχρόνια ή περιοδική, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

→ Ο λόγος που η αγωγή αυτή χαρακτηρίζεται ως συμπτωματική είναι γιατί, αν και εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση, αντιμετώπιση και μείωση των συμπτωμάτων, δεν είναι βέβαιο ότι δε θα εκδηλωθεί η επανεμφάνισή τους. Ενδείκνυται για εποχικές περιπτώσεις, αλλά και ήπιες χρόνιες καταστάσεις.

2 . Φαρμακευτική

Είναι τα γνωστά αντισταμινικά και κορτιζονούχα φάρμακα. Τα πρώτα μειώνουν τα συμπτώματα, ενώ ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας. Επίσης, είναι γνωστά για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκαλούν όπως υπνηλία και ξηροστομία προσθέτοντας μία ακόμα ταλαιπωρία.

Τα κορτιζονούχα είναι δραστικά φάρμακα που προλαβαίνουν και θεραπεύουν τη φλεγμονή μπλοκάροντας τις αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχουν σε μορφή ρινικών σπρέι ή σπρέι εισπνοών, σε καταπινόμενα δισκία ή ενέσιμα (ενδείκνυνται για σοβαρές περιπτώσεις), έχουν όμως παρενέργειες όπως αλλοίωση του ρινικού βλεννογόνου, κατακράτηση υγρών κ.ά.

3 . Ανοσοθεραπεία

Είναι πιο σύνθετη γιατί επεμβαίνει στην τροποποίηση του ανοσοποιητικού, ώστε το άτομο να μην είναι πια αλλεργικό σε ουσίες ή να έχει ελάχιστες έως και μηδαμινές πιθανότητες να ακολουθήσει μία συμπτωματική θεραπεία.

Σε αυτή τη μορφή θεραπείας γίνονται εμβόλια ή απαιτείται λήψη υπογλώσσιων δισκίων ή σταγόνων. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά δεν είναι εφάπαξ, αφού η διάρκειά της κυμαίνεται από 3 έως 5 χρόνια, δεν μπορεί όμως, να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις αλλεργιών, ενώ το κόστος της είναι υψηλό.

 

Η αντιφατική φύση, επηρεάζει την αλλεργική ρινίτιδα

Παρόλο που οι περισσότερες αιτίες εκδήλωσης της αλλεργικής ρινίτιδας προέρχονται από τη φύση, από την άλλη η ίδια γίνεται ‘’αντίδοτο’’ προσφέροντας τις ευεργετικές ιδιότητές της στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

  • Θαλασσινό νερό: Περιέχει παραπάνω από τα δύο τρίτα των 94 φυσικών χημικών στοιχείων που υπάρχουν στη φύση. Μοιάζει με το φυσιολογικό υγρό που περιβάλλει κάθε κύτταρο του οργανισμού μας. Το θαλασσινό νερό έχει αποδειχτεί ευεργετικό για το μπούκωμα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ελευθερώνει τη μύτη συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετά συμπτώματα επιλύθηκαν, αλλά και η επανεμφάνισή τους  σε ενήλικες και παιδιά μειώθηκε χάρη στο θαλασσινό νερό.

 

  • Υαλουρονικό νάτριο: Για την ακρίβεια, το άλας του υαλουρονικού οξέος έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες με το υαλουρονικό οξύ, με μία διαφορά. Έχει μικρότερο μοριακό βάρος και γι’ αυτό απορροφάται ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος. Αποτελεί ένα υδρόφυλο συστατικό με ενυδατικές ιδιότητες.

 

  • Δεξπαθενόλη: Είναι γνωστή και ως προβιταμίνη Β5, καθώς και για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες. Συμβάλλει στην ανακούφιση από τον τοπικό ερεθισμό, στην ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου, ενώ ενισχύει την τοπική ανάπλασή του.

 

  • Ιαπωνική Μέντα: Αποτελεί ένα αρωματικό βότανο, το οποίο εδώ και αιώνες πολλές ασιατικές χώρες αξιοποιούν τις ευεργετικές ιδιότητές του για εισπνοές ή σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και καταρροής.

 

  • Κερσετίνη: Ανήκει στην κατηγορία των φλαβονοειδών,  τα οποία έχουν  αντιφλεγμονώδη δράση επειδή λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και τη βρίσκουμε στα φυτικά τρόφιμα, όπως, φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες, μούρα, μπρόκολο. Είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί για εισπνοές σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και καταρροής.
 Alerginal και χαρείτε την κάθε εποχή, χωρίς αλλεργία!

Αντιμετωπίστε τα δυσάρεστα συμπτώματα της αλλεργίας με το Alerginal spray από την Power Health !

Αποτελεί ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν για την υποστηρικτική θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

→To Alerginal με τον απαλό ψεκασμό του προσφέρει μία ήπια θεραπεία για τις ρινικές κοιλότητες, τα ιγμόρεια και τον ευαίσθητο ρινικό βλεννογόνο.

 Περιέχει θαλασσινό νερό, δεξπανθενόλη και επιπλέον υαλουρονικό οξύ, και συμβάλλει στην ενυδάτωση της μεμβράνης του ρινικού βλεννογόνου κατά την έκθεση στον ξηρό αέρα, καθώς και σε θερμαινόμενα και κλιματιζόμενα δωμάτια. Επίσης, αποτρέπει τη λεγόμενη “ξηρή μύτη”, απομακρύνει την ξηρή βλέννα, ενώ καθαρίζει το ρινικό βλεννογόνο σε περίπτωση αυξημένης ρύπανσης με γύρη και οικιακή σκόνη.  Η δεξπανθενόλη (προβιταμίνη Β), και η επιπλέον προσθήκη του υαλουρονικού οξέος συμβάλλουν στη φροντίδα και την αναγέννηση του ευαίσθητου ρινικού βλεννογόνου. Η μύτη ανακουφίζεται και μπορεί να αναπνέει ελεύθερα!

 Alerginal capsules

Aποτελεί ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο λειτουργεί αυτόνομα ή συνδυαστικά με το Alerginal spray. Περιέχει συστατικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τις ευεργετικές ιδιότητές τους όπως εκχύλισμα Ιαπωνικής μέντας, κερσετίνη, μία πολύτιμη ουσία που βρίσκεται στον εξωτερικό φλοιό φρούτων και λαχανικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και βιταμίνες C και D3.

Μην αφήνετε την αλλεργική ρινίτιδα να σας ταλαιπωρεί…
…Αναπνεύστε ελεύθερα και απολαύστε την άνοιξη!

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*