Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΘΛΗΣΗ

Αθλητική Προετοιμασία: Χρήσιμα Tips από την επαναφορά σε φόρμα μέχρι τον Κλασικό Μαραθώνιο!

Ανακτώντας τη φόρμα μας

Μετά από μήνες αποχής εμφανίζεται και πάλι η ευκαιρία να επανέλθουμε σε φόρμα. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις και δρομικά events, μεταξύ των οποίων και ο Κλασικός Μαραθώνιος. Η επιστροφή στην άθληση και η βελτίωση της φόρμας, αποτελεί μια διαδικασία που δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, ειδικά όταν συνοδεύεται από ανάγκη απώλειας περιττών κιλών και αν έχει προηγηθεί μιας περίοδος με ελάχιστες έως μηδαμινές προπονήσεις. Πιθανότατα, βρισκόμαστε εκτός φόρμας, οι μύες και το σώμα μας δεν έχουν την ευεξία και την αντοχή που είχαν, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις μας να είναι κατώτερες απ’ ότι συνήθως.

Απαιτείται σκληρή δουλειά για να επανέλθουμε, όμως μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας μέσω της διατροφής και της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών, χρήσιμα για την εύρυθμη λειτουργία των μυών και την υποστήριξη των επιδόσεων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, αλλά και για την αποκατάσταση του οργανισμού μετά από αυτές.

Η σημασία των θρεπτικών συστατικών κατά την άθληση

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με κρεατίνη πριν την προπόνηση, βοηθά όχι μόνο στο χτίσιμο των μυών αλλά και στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής σε ασκήσεις επαναλήψεων υψηλής έντασης. Η λήψη κρεατίνης σε ποσότητα 3gr/ημέρα τουλάχιστον, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δύναμης κατά 13% για την τροφοδότηση των προπονήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και τα οφέλη για τη μυϊκή οικοδόμηση σε όλο το σώμα. Ουσιαστικά, η κρεατίνη βοηθά στο να γίνεται η άσκηση λιγότερο δύσκολη και εξαντλητική.

Η λήψη συμπληρωμάτων με κρεατίνη σε νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένους εμπλέκεται:

  • στην ικανότητα άσκησης
  • στην ανάρρωση/ανάκαμψη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας
  • στην αντοχή στην κόπωση
  • στην άπαχη μάζα σώματος
  • όπως και στην αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων.

Η L-αργινίνη, ένα άλλο θρεπτικό συστατικό, αυξάνει τη ροή του αίματος και τη συστολή των μυών και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της φυσικής απόδοσης.

Η β-αλανίνη, όπως και η κρεατίνη, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας, μέσω της παραγωγής του μορίου καρνοσίνης, που αποθηκεύεται στους σκελετικούς μύες.  Χάρη στη δράση της στην παραγωγή καρνοσίνης, η πρόσληψη β-αλανίνης βελτιώνει την απόδοση της άσκησης και την ανάκαμψη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας.

Επιπλέον, η β-αλανίνη έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της αντοχής και της αποτελεσματικότητας των μυών σε ηλικιωμένους, με θετικό αποτέλεσμα στην απόδοση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

→ Ένα ακόμη πολύ σημαντικό συστατικό που μπορεί να βελτιώσει και να υποστηρίξει τις αθλητικές μας επιδόσεις είναι ο υδατάνθρακας ‘’ισομαλτουλόζη’’.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι οδηγεί σε υψηλότερη οξείδωση λίπους σε σύγκριση με άλλα σάκχαρα, αυξάνοντας την οξείδωσή του ως πηγή καυσίμου. Βοηθά με τον τρόπο αυτό στη μείωση της αποθήκευσης του λίπους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας μετά από προπονήσεις μεγάλης διάρκειας. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της Ισομαλτουλόζης είναι το γεγονός ότι, απελευθερώνει την ενέργειά της σταδιακά και για ένα διάστημα 2 ωρών, παρέχοντας συνεχόμενα ενέργεια σε αυτό το διάστημα, μια ιδανική συνθήκη για όσους κάνουν προπονήσεις μεγάλης διάρκειας ή ασχολούνται με δραστηριότητες όπως οι αγώνες αντοχής ή/και οι Μαραθώνιοι.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την άθληση και τις επιδόσεις των ατόμων είναι:

  • Η Γλουταμίνη: που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης
  • Η Καρνιτίνη: που προάγει την β-οξείδωση των λιπαρών οξέων
  • Ο Ψευδάργυρος: που συμβάλλει στη φυσιολογική σύνθεση των πρωτεϊνών, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διατήρηση και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας
  • Η Ταυρίνη: που συμβάλλει στην προστασία του μυϊκού κυττάρου κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η συμβολή των θρεπτικών συστατικών στην αποκατάσταση του οργανισμού

Μετά από μία έντονη προπόνηση, το σώμα μας εξαντλείται, λόγω εφίδρωσης χάνει πολλά υγρά και απαραίτητους ηλεκτρολύτες, ενώ κατά την καύση ενέργειας στον οργανισμό για την τροφοδότηση των μυών παράγονται αρκετά παραπροϊόντα (όπως το γαλακτικό οξύ) τα οποία επιβαρύνουν τους μύες και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως μυϊκούς πόνους, σφίξιμο, κράμπες αλλά και τραυματισμούς.

Η επαρκής πρόσληψη ηλεκτρολυτών πριν ή κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι πολύ σημαντική διότι, η απώλεια υγρών μπορεί και πιθανότατα θα βλάψει την απόδοση, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τη θερμοκρασία του. Εάν ασκείται κανείς για λιγότερο από 60 λεπτά, θα πρέπει να πίνει περίπου 200 ml υγρών κάθε 15-20 λεπτά. Το νερό είναι κατάλληλο σε αυτή την περίπτωση. Σε δραστηριότητες μεγαλύτερης διάρκειας όμως, όπου υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης του γλυκογόνου, όπως σε προπονήσεις 60 λεπτών έντονης άσκησης, ένα ρόφημα που περιέχει υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό.

Επομένως, είναι σημαντικό να ενυδατώνεται κανείς αρκετά καλά μετά την προπόνηση και να προσλαμβάνει όλους τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και τα μικροθρεπτικά συστατικά με ωφέλιμη δράση στη λειτουργία των μυών, όπως το Μαγνήσιο που συμβάλλει στη φυσιολογική  λειτουργία  των μυών και τη μυοχαλάρωση, στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στη μείωση της κόπωσης και της κούρασης καθώς και στη διάσπαση του γαλακτικού οξέος, αλλά όπως και το Κάλιο που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών, στην ενυδάτωση του οργανισμού ως ηλεκτρολύτης αλλά και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Πέραν των θετικών επιδράσεων για τον ύπνο, η χορήγηση μαγνησίου σε μικρότερες δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, έχει παρατηρηθεί να βελτιώνει την οξυγόνωση των μυών και τη βελτίωση της απόδοσης σε αθλητές τριάθλου. Δεν μπορεί πραγματικά να τονιστεί η σημαντικότητα του μαγνησίου, καθώς σύμφωνα με ερευνητικές εκτιμήσεις η πλειονότητα των αθλητών πάσχει από έλλειψη του συγκεκριμένου στοιχείου.

Ανακαλύψτε το ολοκληρωμένο πακέτο ενέργειας SUSTENIUM από τη MENARINI!