Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΓΥΝΑΙΚΑ

Τεστ εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι ακριβώς κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Ουσιαστικά όλα τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι ανιχνεύουν την ορμόνη ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη (Human Chorionic Gonadotropin – HCG) που υπάρχει και στα ούρα μιας γυναίκας (εκτός δηλαδή από το αίμα της). Τα επίπεδα της ορμόνης αυτής αυξάνονται όταν μια γυναίκα είναι έγκυος γι’ αυτό και μπορεί να την ακούσετε με το όνομα “η ορμόνη της εγκυμοσύνης/κύησης”.

Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν την εγκυμοσύνη από μια ημέρα έως και 7 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

Αυτή η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι, κάποια τεστ είναι πιο ευαίσθητα στην HCG από κάποια άλλα, ενώ oρισμένα άλλα είναι ακόμη πιο ευαίσθητα, καθώς μπορούν να ανιχνεύουν και μία δεύτερη μορφή της ορμόνης της κύησης, η οποία ξεκινά να παράγεται νωρίτερα από την HCG.

Τα περισσότερα τεστ, πάντως, εγγυώνται 99% ακρίβεια αρκεί βέβαια να γίνουν με τον τρόπο που ορίζεται στο φύλλο οδηγιών τους, ενώ το επίπεδο ακριβείας, ανάλογα με το ποια ημέρα γίνεται το τεστ, μπορεί να διαφέρει και να μην είναι σταθερό, π.χ. την 6η ημέρα να έχουν 50-60% ακρίβεια, την 4η ημέρα να έχουν 70-80% κ.ο.κ.

Αν νομίζετε ότι είστε έγκυος, και έχετε καθυστέρηση, το να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ώστε να αναζητήσετε φροντίδα και υποστήριξη.

Μερικά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που θα σας υποψιάσουν ότι μπορεί να είστε έγκυος, ώστε να κάνετε ένα τεστ κύησης για να το επιβεβαιώσετε, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρωινές ναυτίες
  • Ευαισθησία των μαστών και αύξηση του μεγέθους τους
  • Συχνουρία
  • Υπερβολική κούραση
  • Συναισθηματικές μεταπτώσεις

Αν χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο, τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου έχουν ακρίβεια που φτάνει και το 99%.

Πόσο νωρίς μπορώ να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Η ευαισθησία των τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου διαφέρει. Άλλα μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη νωρίτερα και άλλα όχι. Γενικά, προτείνεται να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης αν έχετε καθυστέρηση και όχι πιο πριν γιατί έτσι θα έχετε πιο ακριβή αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ορμόνη της εγκυμοσύνης, που ονομάζεται “βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη” (β- hCG) αυξάνεται στα ούρα σας όσο περνάνε οι μέρες. Αν κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, ίσως η ποσότητα της χοριακής δεν επαρκεί για να δείξει ότι είστε έγκυος, ακόμα και αν είστε.

Η χοριακή αρχίζει να εκκρίνεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στη μήτρα. Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα γίνει σε περίπου 9- 10 μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα.

Πάνω σε αυτό τον περιορισμό έχουν γίνει διάφορες μετα-αναλύσεις από κλινικά δεδομένα που τονίζουν την ανάγκη για την ανίχνευση και μίας δεύτερης μορφής της ορμόνης της κύησης στα τεστ εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται και φτάνει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα νωρίτερα από τη “βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη” (β- hCG). Χάρη σε αυτή την ορμόνη (Υπεργλυκοζυλιωμένη Χοριακή Γοναδοτροπίνη) ένα τεστ θα μπορούσε να ανιχνεύσει μία εγκυμοσύνη μέχρι και 7 ημέρες νωρίτερα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης με σταθερή ακρίβεια ανίχνευσης 99%, όπως υποδηλώνουν στοιχεία από κλινικές μελέτες.

Η hCG-H παράγεται κυρίως ή αποκλειστικά κατά την εμφύτευση του ζυγωτού και στις 2 εβδομάδες που ακολουθούν. Ως εκ τούτου, ένα αξιόπιστο τεστ εγκυμοσύνης θα πρέπει να μετρά εξίσου την κανονική hCG και την hCG-H. Τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν ανεπαρκώς ή καθόλου την hCG-H. Απαιτούνται νέα τεστ εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μετρούν και την hCG-H. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η hCG-H είναι κρίσιμη για την εμφύτευση, είναι επίσης πολύτιμη για τον προσδιορισμό της έκβασης της εγκυμοσύνης. Αποτελεί ένα πολύ πιο ακριβές τεστ για την ανίχνευση μιας πιθανής εγκυμοσύνης από αυτά που ανιχνεύουν μόνο την κανονική hCG.

Πώς να διαλέξω τεστ εγκυμοσύνης;
  1. Με βάση το κόστος: υπάρχουν διάφορα τεστ στο εμπόριο. Το κόστος διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία, πόσα τεστ περιλαμβάνονται στη συσκευασία και ποια/ποιες ορμόνη/ορμόνες ανιχνεύει το τεστ.
  2. Με βάση την ακρίβεια: τα περισσότερα τεστ χρησιμοποιούνται αφού έχετε καθυστέρηση και μετά. Υπάρχουν και πιο εξελιγμένα (και πιο ακριβά) που μπορούν να ανιχνεύσουν εγκυμοσύνη 4-5 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο και κάποια ακόμα πιο εξελιγμένα που μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη 7 ημέρες νωρίτερα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης με σταθερή ακρίβεια 99%.
Τι ακρίβεια έχουν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίζονται ακρίβεια κοντά στο 99%. Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια έχει να κάνει με:

  • Το πώς τα χρησιμοποιείτε: Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Περιμένετε για 10 λεπτά πριν διαβάσετε το τεστ. Έρευνες δείχνουν ότι αναμονή 10 λεπτών δίνει τα πιο ακριβή αποτελέσματα.
  • Το πότε τα χρησιμοποιείτε: Η ποσότητα της χοριακής στα ούρα αυξάνει με τις μέρες. Όσο πιο νωρίς κάνετε το τεστ, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανιχνευθεί η χοριακή. Τα περισσότερα τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν με αξιοπιστία τη χοριακή όταν έχετε καθυστέρηση. Επίσης, βοηθά να κάνετε το τεστ το πρωί που είναι τα ούρα πιο πυκνά.
  • Το ποια/ποιες ορμόνη/ορμόνες ανιχνεύει το τεστ: Τα περισσότερα ανιχνεύουν μόνο μία μορφή της ορμόνης της εγκυμοσύνης, πράγμα που τα καθιστά λιγότερα ευαίσθητα. Σκευάσματα που ανιχνεύουν 2 μορφές της ορμόνης της εγκυμοσύνης παρέχουν σταθερή ακρίβεια στο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα ακόμη πιο πρώιμης ανίχνευσης του αποτελέσματος σε σχέση με τα υπόλοιπα που ανιχνεύουν μία.
Γνώρισε το IQ Home test🛒