Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΓΥΝΑΙΚΑ

Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Ανακάλυψε αν είσαι με το έξυπνο τεστ και ενημερώσου για όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου πριν και μετά!

Βρίσκεσαι στο στάδιο που προσπαθείτε με το σύντροφο σου να αποκτήσετε μωράκι ή σκέφτεσαι θετικά να ξεκινήσεις την προσπάθεια; Ακόμη και αν δεν ήταν στο πρόγραμμα αλλά έχεις υποψίες πως είσαι έγκυος, μπορείς να το μάθεις νωρίτερα! Μπορείς να έχεις την απάντηση με ακρίβεια 99% ακόμη και 7 ημέρες πριν την 1η ημέρα καθυστέρησης!

Με το iQ Test εγκυμοσύνης⇐🛒

Tι είναι το iQ Test εγκυμοσύνης;

Το iQ είναι ένα Test εγκυμοσύνης που σας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσετε γρήγορα και με ακρίβεια στο σπίτι σας εάν είναι έγκυος.Το  iQ ανιχνεύει στα αρχικά στάδια της κύησης 2 από τις μορφές της ορμόνης κυήσεως στα ούρα οι οποίες αυξάνονται κι άρα είναι ανιχνεύσιμες κατά την εγκυμοσύνη.

Είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει μια πολύ μικρή ποσότητα της ορμόνης της κύησης hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) στα ούρα σας. Η ευαισθησία του τεστ είναι 25 mIU/ml με ακρίβεια >99% σε εργαστηριακές μελέτες. Η ορμόνη αυτή παράγεται αμέσως μετά τη σύλληψη, και βαθμιαία αυξάνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της κύησης. Το iQ Home Test Εγκυμοσύνης είναι ένα υπερευαίσθητο τεστ για το οποίο μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να ανιχνεύσει επίπεδα τόσο χαμηλά όσο 10 mIU/ml της hCG. Είναι σχεδιασμένο ώστε να ανιχνεύει την ορμόνη της κυήσεως (hCG) από τη 2η έως 3η ημέρα μετά την έναρξη αύξησης των επιπέδων της hCG.

Πότε μπορώ να κάνω το iQ Test εγκυμοσύνης;

Αφήστε 7 ημέρες μετά από την ημερομηνία επαφής πριν κάνετε το τεστ. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να υπάρξει καθυστέρηση της περιόδου σας για να πραγματοποιήσετε το τεστ.Όταν κάνετε το τεστ πριν από την αναμενόμενη περίοδό σας, συστήνεται να χρησιμοποιείτε τα πρώτα πρωινά ούρα σας. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει πως είστε έγκυος, αλλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να επανελέγχεται κατά τη στιγμή της αναμενόμενης περιόδου σας. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τα πρώτα πρωινά ούρα σας, εάν έχετε καθυστέρηση περιόδου.

Τι συμβαίνει στο σώμα μου όταν προσπαθώ να μείνω έγκυος;

EΜΜΗΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Κάθε γυναίκα γεννιέται έχοντας στις ωοθήκες της περίπου δύο εκατομμύρια ανώριμα ωοθυλάκια. Μεγάλος αριθμός από αυτά χάνεται έως ότου αρχίσει η εφηβεία. Με την έναρξη της εφηβείας υπάρχουν στις ωοθήκες κάθε γυναίκας περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ωοθυλάκια. Από αυτά μόνο τριακόσια ή τετρακόσια θα χρησιμοποιηθούν και θα ωριμάσουν μέχρι το τελικό στάδιο κατά τη γόνιμη περίοδο μιας γυναίκας.

Σε κάθε κύκλο περίπου είκοσι με τριάντα ωοθυλάκια ξεκινούν να ωριμάζουν και από αυτά ένα, σπάνια δύο, φτάνουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης κάθε μήνα. Η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας αρχίζει με την εμμηναρχή (πρώτη έμμηνος ρύση) που σηματοδοτεί την αρχή της γόνιμης περιόδου της. Διαρκεί έως την τελευταία περίοδο, που είναι κατά μέσο όρο τα 52 έτη για τις Ελληνίδες, μετά την οποία αρχίζει η εμμηνόπαυση.

Ο ρυθμός του εμμηνορρησιακού κύκλου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και η φυσιολογική του διάρκεια μπορεί να είναι από 22-23 ημέρες έως 35 και να έχει 3 έως 7 ημέρες αιμορραγίας. Ο μέσος όρος διάρκειας των κύκλων είναι 28 μέρες.

Η πρώτη μέρα κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου αρχίζει με την έναρξη της περιόδου (αίμα). Κάθε εμμηνορρυσιακός κύκλος διαιρείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη και ωρίμανση ενός ωαρίου, ενώ η δεύτερη σηματοδοτείται από την ωορρηξία έως την πρώτη μέρα του επόμενου κύκλου.

Η δεύτερη φάση του κύκλου, συνήθως είναι και η σταθερή φάση, η οποία διαρκεί 14 ημέρες. Έτσι, σε κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η μέρα. Σε κύκλο 30 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 16η ημέρα, ενώ σε κύκλο 25 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 11η μέρα (η διάρκεια από την ωορρηξία μέχρι την περίοδο είναι σταθερή, 14 ημέρες).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΥΚΛΟΥ

Κάθε μήνα λοιπόν, σε μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, η υπόφυση, ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, στέλνει ένα σήμα στις ωοθήκες που σκοπό έχει να διεγείρει τα ωοθυλάκια να αναπτυχθούν. Το σήμα αυτό δεν είναι άλλο από την ορμόνη που ονομάζεται θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH). Αυτή είναι και η ορμόνη τα επίπεδα της οποίας μετράμε την 2η με 5η ημέρα του κύκλου. Υπό την επίδραση της FSH, μια ομάδα ωοθυλακίων (που το καθένα από αυτά περιέχει κι ένα ωάριο) αρχίζει να αυξάνεται, όμως από την πέμπτη κιόλας ημέρα του αναπαραγωγικού κύκλου έχει ήδη επιλεγεί το ένα και μόνο κυρίαρχο ωοθυλάκιο, αυτό δηλαδή που θα οδηγηθεί σε ωοθυλακιορρηξία και θα απελευθερώσει το ώριμο για γονιμοποίηση ωάριο. Αυτό το κυρίαρχο ωοθυλάκιο μπορεί να είναι είτε στη δεξιά ωοθήκη, είτε στην αριστερή και η ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει πάντα τυχαία, δηλαδή όχι απαραίτητα εναλλάξ. Καθώς μεγαλώνει, το ωοθυλάκιο παράγει μια σημαντική στεροειδής ορμόνη που ονομάζεται οιστραδιόλη. Η οιστραδιόλη είναι υπεύθυνη για την πάχυνση της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας, δηλαδή του ενδομητρίου , σε αναμονή της πιθανής εμφύτευσης του εμβρύου. Τότε ο εγκέφαλος, ξανά από την υπόφυση, απελευθερώνει μια δεύτερη ορμόνη, που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Η απελευθέρωση της LH είναι το έναυσμα που επάγει την ωοθυλακιορρηξία. Έτσι, 36 ώρες μετά την απότομη αύξηση της LH, το ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο.

Μετά την απελευθέρωση του ωαρίου είναι γόνιμο 24 έως 48 ώρες. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα της γυναίκας 3 μέρες.

Από κει και έπειτα, το βάρος πέφτει στις σάλπιγγες. Με το που απελευθερώνεται το ωάριο στην επιφάνεια της ωοθήκης, η σάλπιγγα της ίδιας πλευράς, καλείται να το «πιάσει» και να το τραβήξει μέσα της.  Εάν δε μπορέσει να πιάσει το ωάριο, τότε η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συμβεί.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΩΟΡΡΗΞΙΑ

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι συνήθως 28-32 ημέρες. Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως μεταξύ της 14ης και της 18ης ημέρας του κύκλου σας. Είναι η απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη.  Μια ορμόνη που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ή ωχρινοποιητική ορμόνη(LH) αυξάνει ταχέως , προκαλώντας την τελική ωρίμανση και απελευθέρωση των πιο ώριμων ωαρίων. Ταυτόχρονα, η τραχηλική βλέννη σας γίνεται πιο «λεπτή» και διαφανής ώστε να βοηθήσει το σπέρμα να φτάσει πιο εύκολα στο ωάριο. Το ωάριο είναι το γυναικείο κύτταρο που γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο (που είναι το ανδρικό κύτταρο). Το γονιμοποιημένο ωάριο ονομάζεται έμβρυο.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Η ΩΟΡΡΗΞΙΑ

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μερικές φορές όμως μπορεί να νιώθετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά – στην δεξιά ή αριστερή πλευρά. Συχνά υπάρχουν αυξημένες εκκρίσεις. Αυτές οι εκκρίσεις είναι παχύρευστες και διαυγείς. Πρόκειται για την τραχηλική βλέννη η οποία διευκολύνει την είσοδο του σπέρματος στην μήτρα.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΩΟΡΡΗΞΙΑ

Η ημέρα εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου. Εάν έχετε έναν κύκλο 28 ημερών τότε η ημέρα της ωορρηξίας είναι η 14η του κύκλου. Εάν όμως έχετε ένα κύκλο 30 ημερών η ημέρα ωορρηξίας είναι η 16η ημέρα. Γενικά από την ημέρα της ωορρηξίας μέχρι την επόμενη περίοδο περνούν πάντα 14 ημέρες. Δηλαδή το “δεύτερο μισό” του κύκλου είναι πάντα σταθερό. Το “πρώτο μισό”- από την πρώτη ημέρα περιόδου μέχρι την ωορρηξία- μπορεί να ποικίλλει σε διάρκεια.
Συνήθως απελευθερώνεται μόνο ένα ωάριο κάθε μήνα. Το ωάριο ταξιδεύει μέσα από μια σάλπιγγα, ένας από τους δύο «σωλήνες» που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα σας. Εάν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη, το σπέρμα μπορεί να γονιμοποιήσει  και στο δρόμο του προς τη μήτρα. Εάν η γονιμοποίηση δεν συμβεί μέσα σε 24 ώρες  από την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη τότε διαλύεται.

ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

Οι γόνιμες μέρες, διαρκούν περίπου 8-9 ημέρες. Το ωάριο διατηρείται ακέραιο – και γόνιμο-  για 24 ώρες. Μετά από την ωορρηξία ενός ωαρίου μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να συμβεί και ωορρηξία δεύτερου ωαρίου το οποίο – επίσης- έχει διάρκεια ζωής 24 ώρες. Έχει βρεθεί ότι το σπέρμα μπορεί να διατηρηθεί -γόνιμο- μέσα στην γυναίκα μέχρι για 7 ημέρες. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε σεξουαλική επαφή σήμερα, και να έχετε ωορρηξία 7 -8 ημέρες μετά – και να μείνετε έγκυος.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΩΟΡΡΗΞΙΑ

Το ωάριο εισέρχεται στην σάλπιγγα όπου γίνεται η γονιμοποίηση από το σπερματοζωάριο. Η διάρκεια ζωής του ωαρίου είναι  μόνο 24 ώρες. Μετά δηλαδή από ένα εικοσιτετράωρο το ωάριο απορροφάται και δεν μπορεί πια να γονιμοποιηθεί.
Επτά ημέρες μετά την γονιμοποίηση το έμβρυο έχει μετακινηθεί από την σάλπιγγα στην ενδομήτριο κοιλότητα και αρχίζει να εμφυτεύεται. Όταν έλθει σε επαφή με τα αγγεία της μήτρας (περίπου 10-14 ημέρες από την γονιμοποίηση) εκλύει στην μητρική κυκλοφορία την β χοριακή γοναδοτροπίνη.  Η β χοριακή γοναδοτροπίνη είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Εάν υπάρχει στο αίμα σας, έστω και σε μικρή ποσότητα, είστε έγκυος. Εάν δεν υπάρχει στο αίμα σας, δεν είστε έγκυος. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαγνωστεί η εγκυμοσύνη. Το iQ Test Εγκυμοσύνης ανιχνεύει αυτή την ορμόνη. Η β χοριακή γοναδοτροπίνη μετριέται κυρίως στην αρχή της εγκυμοσύνης.

ΣΥΛΛΗΨΗ

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, δεκάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια εναποτίθενται στον κόλπο της γυναίκας, κατά την εκσπερμάτιση. Όσο το ωάριο διατηρείται ασφαλώς μέσα στη σάλπιγγα, κοντά στο σημείο που εισήλθε σε αυτή, τα σπερματοζωάρια πρέπει να διανύσουν μια πολύ μεγάλη, «δύσκολη» απόσταση. Ξεκινώντας από τον κόλπο, προσπαθούν να περάσουν διαμέσου του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, και από εκεί μέσω των σαλπιγγικών στομίων στις σάλπιγγες. Αφού διανύσουν αρκετά μεγάλο μήκος τους, θα συναντήσουν επιτέλους το ωάριο, με σκοπό τη γονιμοποίηση. Με το που θα πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση με επιτυχία, το γονιμοποιημένο ωάριο, ως έμβρυο πλέον, αρχίζει να διαιρείται και να ταξιδεύει σιγά σιγά προς τη μήτρα.

Βήματα για να πετύχω το στόχο

Η επιθυμία για ένα παιδί θα πρέπει να σας ενθαρρύνει να κάνετε καλύτερες επιλογές στα φαγητά, τα ποτά και τα φάρμακα που καταναλώνετε, καθώς και να γυμνάζεστε καλύτερα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να γνωρίσετε καλά το σώμα σας, και ειδικά τον κύκλο σας.
Πρέπει να γνωρίζετε τη χρονική απόσταση που έχουν οι κύκλοι σας, ώστε να συγχρονίσετε καλύτερα την επαφή.

1. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ
Καταγράψτε για 12 μήνες σε ένα ημερολόγιο την πρώτη μέρα κάθε περιόδου. Ο κύκλος μας αρχίζει με την πρώτη ημέρα περιόδου και διαρκεί μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Σε πολλές γυναίκες το μήκος του κύκλου κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 ημέρες.
Στην συνέχεια θα αφαιρέσετε από τον μικρότερο κύκλο 20 ημέρες. Εάν δηλαδή ο κύκλος  σας ποικίλει από 28 μέχρι 32 ημέρες  αφαιρείτε 28 – 20. Έτσι βρίσκετε ότι οι γόνιμες ημέρες σας αρχίζουν την 8η ημέρα του κύκλου.
Είναι σωστό να παρακολουθείτε αν οι πρώτες μέρες της περιόδου σας έρχονται τακτικά ή ακανόνιστα, ώστε να μπορέσετε να προβλέψετε καλύτερα πότε θα έχετε ωορρηξία. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο για 12 έως 24 ώρες αφού ελευθερωθεί.

2. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΣΑΣ
Οι γυναίκες με τακτικό κύκλο έχουν συνήθως ωορρηξία δύο εβδομάδες πριν τους έρθει περίοδος.
Είναι δυσκολότερο να προβλέψουμε την ωορρηξία στις γυναίκες με ασταθείς κύκλους, αλλά συνήθως συμβαίνει 12 με 16 μέρες πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος.

3. ΕΠΑΦΗ ΣΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ
Οι γόνιμες μέρες είναι περίπου η περίοδος των πέντε ημερών πριν την ωορρηξία και της μέρας της ωορρηξία. Συνίσταται στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, συχνή σεξουαλική επαφή σε διαστήματα μικρότερα των 2 ημερών κοντά στην περίοδο της ωορρηξίας. Εάν έχετε έναν τακτικό κύκλο 28 ημερών, μετράτε ανάποδα 14 ημέρες από όταν περιμένετε την επόμενη περίοδό σας. Σχεδιάστε τις σεξουαλικές  σας επαφές γύρω στην 12η -14η ημέρα του κύκλου σας.

Διατροφή και Υγεία

1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σίγουρη και ασφαλής επιλογή.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ψάρι, το άπαχο κρέας και τα υγιεινά λιπαρά που περιλαμβάνει είναι ιδανικά για να είναι το σώμα σε φόρμα.
Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Αγοράστε περισσότερα βιολογικά τρόφιμα και “πράσινα” προϊόντα. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος με διατροφή και άσκηση. Αποφύγετε αλκοόλ και καφεΐνη.

2. ΓΕΝΙΚΟ ΤΣΕΚΑΠ

Περίπου τέσσερις μήνες πριν τη σύλληψη, η γυναίκα πρέπει να κάνει ένα γενικό τσεκάπ που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, μέτρηση της πίεσης και του βάρους και τεστ Παπ ώστε να αποκλειστούν προβλήματα υγείας και ελλείψεις που δεν έχει αντιληφθεί, όπως αναιμία ή κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς.

Η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες καταστάσεις.

Πιθανοί λόγοι της καθυστέρησης είναι οι εξής:

1. Σημαντική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση

Αν ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται κάτω από 18,5 σημαίνει ότι είστε λιποβαρής και μπορεί να χάνετε περιόδους. Επίσης, σοβαρές καταστάσεις όπως η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση. Η φύση έχει προνοήσει ώστε να αποτραπεί μια εγκυμοσύνη σε ακραίες καταστάσεις, εμποδίζοντας την ωορρηξία.

2. Προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό και αλληλεπιδρά με τα άλλα συστήματα του σώματος προκειμένου να υπάρχει ομαλή λειτουργία. Ο υπερθυρεοειδισμός, όπως και ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο.

3. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δεν μεγαλώνει αρκετά. Έτσι κάποια απ’ αυτά μπορεί να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστεις, αφού κανένα ωοθυλάκιο δεν ωριμάζει, δεν έχουμε ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης. Χωρίς προγεστερόνη, η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα. Επίσης οι κύστεις που παραμένουν παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία, εμποδίζοντάς την.

4. Αντισύλληψη

Κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας. Αυτά είναι τα αντισυλληπτικά χάπια ή το σπιράλ. Η περίοδός σας μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να επανέλθει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί χωρίς πρόβλημα σε λίγους μήνες.

5. Πρόωρη εμμηνόπαυση

Όταν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν ορμονικά προβλήματα, μπορεί να περνάνε πρόωρη εμμηνόπαυση, γνωστή και ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εκτός από την απουσία περιόδους, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.

Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθεί μια γυναίκα ότι είναι έγκυος είναι να κάνει τεστ εγκυμοσύνης ή υπέρηχο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχει γίνει η σύλληψη και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κύησης.

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και το ίδιο ισχύει για την εμπειρία που θα έχει από την εγκυμοσύνη της. Δεν εκδηλώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα στην εγκυμοσύνη τους και μάλιστα πολλές φορές η ίδια γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο δύο εγκυμοσύνες της.

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν πολύ με αυτά που εκδηλώνονται πριν από την περίοδο, επομένως μπορεί μια γυναίκα να μην καταλάβει αμέσως ότι είναι έγκυος. Στη συνέχεια θα δείτε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται σταδιακά τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης.

1. Η καθυστέρηση της περιόδου είναι το πιο χαρακτηριστικό και σύνηθες σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες δεν σημειώνουν τις ημέρες του κύκλου τους ή έχουν ακανόνιστο κύκλο, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του αξιόπιστο σύμπτωμα.

2. Η κολπική αιμορραγία ή ακόμη και τα ίχνη αίματος αποτελούν συχνά πρώιμη ένδειξη εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται «αιμορραγία εμφύτευσης» και, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, οφείλεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Η αιμορραγία εμφύτευσης παρατηρείται περίπου στο 25% των κυήσεων, ωστόσο μόλις το 3% των γυναικών την αναγνωρίζουν ως το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους. Στην περίπτωση αυτή το αίμα μπορεί να έχει κοκκινωπό, ροζ ή και καφετί χρώμα και διαρκεί λιγότερο από τρεις ημέρες.

3. Η πρωινή ναυτία συνήθως εμφανίζεται κατά την τέταρτη με έκτη εβδομάδα της κύησης, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό η ναυτία να εμφανιστεί ακόμη και εντός των πρώτων δύο εβδομάδων της κύησης. Αν και συνηθίζουμε να αποκαλούμε τη ναυτία της εγκυμοσύνης «πρωινή ναυτία», μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

4. Το αίσθημα κόπωσης και η δύσπνοια είναι δύο ακόμη συμπτώματα εγκυμοσύνης που εμφανίζονται αρκετά νωρίς. Η κόπωση αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, μιας ορμόνης που προωθεί την υπνηλία. Από την άλλη, η δύσπνοια συνδέεται με τις αυξημένες απαιτήσεις του εμβρύου σε οξυγόνο και συνήθως επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

5. Η συχνουρία είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη και «ακολουθεί» τη γυναίκα ακόμη και μέχρι την ημέρα του τοκετού. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι οποίες προωθούν την αυξημένη ροή αίματος προς τα νεφρά.

6. Άνοδος της θερμοκρασίας του σώματός στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Επίσης, η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει πιο εύκολα κατά τη σωματική άσκηση ή όταν έχει ζέστη.

7. Ταχυπαλμίες και οι αρρυθμίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.

8. Μεταξύ της τέταρτης και της έκτης εβδομάδας ξεκινούν και οι αλλαγές στο στήθος, με τις γυναίκες να παρατηρούν αυξημένη ευαισθησία, πρήξιμο και μούδιασμα. Αργότερα, περίπου στην εντέκατη εβδομάδα, το στήθος μεγαλώνει αρκετά και παρατηρούνται αλλαγές και στις θηλές.

9. Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επηρεάζουν και τη διάθεση. Η γυναίκα γίνεται πιο ευέξαπτη και ευσυγκίνητη, ενώ έχει περισσότερες και πιο έντονες εναλλαγές στη διάθεσή της μέσα στην ημέρα.

10. Περίπου όπως συμβαίνει και πριν την περίοδο, η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται στα πρώτα της στάδια και από φούσκωμα και επεισόδια δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν και το πεπτικό σύστημα.

11. Οι ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης οδηγούν σε χαλάρωση της βαλβίδας που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά τα οξέα του στομάχου στον πεπτικό σωλήνα, προκαλώντας καούρες.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*