Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΠΑΙΔΙ - ΓΟΝΕΙΣ

Παιδικό βηχαλάκι; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Το παιδικό βηχαλάκι μπορεί να σας θορυβήσει ως γονείς αλλά συνήθως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. Είναι λοιπόν καλό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια που μαρτυρούν ένα απλό και αθώο κρυολόγημα από κάτι πιο σοβαρό για το οποίο πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρο.

Ας δούμε λοιπόν τα διαφορετικά είδη βήχα από τα οποία μπορεί να υποφέρει το μικρό σας και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον παιδικό βήχα.

Ο βήχας και τα είδη του

Κατ’ αρχάς ο βήχας είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού. Εμφανίζεται ακούσια όταν ένα ξένο σώμα εισχωρήσει στην αναπνευστική οδό φράζοντας την αναπνοή (ωθώντας το προς τα έξω) ή ως μέσο αποβολής από τους πνεύμονες των εκκρίσεων (τα γνωστά σε όλους φλέματα) που διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις προκαλούν και τα οποία συσσωρεύονται στο κατώτερο αναπνευστικό.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα είδη του βήχα:
Ξηρός βήχας

Ο ξηρός βήχας, αυτός που οι Άγγλοι αποκαλούν “βήχα σκύλου” γιατί ακούγεται σαν γάβγισμα, υπονοεί ότι το παιδί πιθανά πάσχει από λαρυγγίτιδα ή κάποια άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Είναι μια κατάσταση που χρήζει επαγρύπνησης καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε δύσπνοια (κυρίως τις νυχτερινές ώρες) και θέλει άμεση αντιμετώπιση. Σαν κίνηση πρώτης ανάγκης μπορείτε να βάλετε το παιδί στο μπάνιο και να ανοίξετε το καυτό νερό. Οι υδρατμοί θα το ανακουφίσουν.

Παραγωγικός βήχας

Πρόκειται για τον βήχα με φλέματα και που συνήθως ακούγεται πιο “μαλακός” και υγρός. Εδώ μπορείτε κυριολεκτικά να ακούσετε το υγρό να κινείται στους αεραγωγούς καθώς το παιδί βήχει. Αυτό το είδος βήχα είναι συχνά σημάδι απλής γρίπης ή κρυολογήματος αλλά μπορεί να οφείλεται και σε βρογχίτιδα και συνήθως απαιτείται λήψη αντιβίωσης για την θεραπεία της.

Συχνός κι έντονος βήχας

Αν το παιδάκι σας βήχει κάθε πέντε λεπτά για περισσότερο από 2-3 ώρες τότε μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη βλέννας στον λαιμό ή στην χειρότερη σε ύπαρξη άσθματος. Στη δεύτερη περίπτωση είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση και η θεραπεία με κατάλληλα εισπνεόμενα (κορτιζονούχα) φάρμακα.

Βήχας με συριγμό

Ανησυχητικό σύμπτωμα καθώς μπορεί να υποδεικνύει άσθμα. Ο συριγμός ακούγεται σαν δυνατός ήχος σφυρίγματος κατά την εκπνοή και δεν πρέπει να συγχέεται με τον παραγωγικό βήχα.

Αντιμετωπίστε τον βήχα του παιδιού σας φυσικά

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο βήχας στα παιδιά οφείλεται σε απλές ιώσεις, γρίπη και στο κοινό κρυολόγημα. Πριν τρέξετε λοιπόν στο γιατρό μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με τους παρακάτω απλούς φυσικούς τρόπους:

♦ Ενυδατώστε το παιδί σας δίνοντας του πολλά υγρά όπως νερό ή χλιαρά αφεψήματα με μέλι (πχ χαμομήλι, τίλιο).

♦ Φροντίστε ώστε να κάνει ζεστά ντους ή να μένει για κάποια λεπτά στο μπάνιο με πολλούς υδρατμούς. Οι υδρατμοί βοηθούν τους αεραγωγούς και την μύτη να “ανοίξουν” και έτσι διευκολύνουν την αναπνοή.

♦ Μπορείτε επίσης να βάλετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του για να αυξήσετε την υγρασία. Επίσης ξεχάστε το air condition.

♦ Αν η μύτη του είναι μπουκωμένη κάντε του ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό 4-5 φορές την ημέρα.

♦ Και φυσικά μην ξεχνάτε το παιδικό σιρόπι Octonion με γεύση φράουλα και τα 4 φυτικά συστατικά του.

Κλείνοντας, είναι καλό να θυμάστε ότι σε μια λοίμωξη του αναπνευστικού – ακόμη και αν αυτή είναι μια απλή ίωσηο βήχας είναι το τελευταίο σύμπτωμα που υποχωρεί. Επομένως οπλιστείτε με υπομονή και μην ανησυχείτε γιατί μπορεί να περάσουν έως και 3 εβδομάδες μέχρι την οριστική υποχώρησή του.