Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FITNESS-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Junk Food, πως επηρεάζει το μεταβολισμό και τον οργανισμό μας

Μόλις πέντε ημέρες κακής διατροφής είναι αρκετές για να επηρεαστεί ο τρόπος που αντιδρά ο ίδιος ο οργανισμός μας στο φαγητό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Obesity, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα εξαιρετικά παχυντικό και ανθυγιεινό διατροφικό πλάνο και ζήτησαν από 12 υγιείς νεαρούς άνδρες να το ακολουθήσουν για μερικές ημέρες. Επρόκειτο κατά βάση για μια διατροφή δυτικού τύπου, στην οποία είχε προστεθεί αρκετό βούτυρο και περιελάμβανε γεύματα όπως μακαρόνια με τυρί, σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και μαγιονέζα και έτοιμα γεύματα που ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Οι ερευνητές έκαναν βιοψία σε δείγματα από τους μύες των συμμετεχόντων πριν και μετά την εφαρμογή του διατροφικού πλάνου. Πριν ξεκινήσουν το παχυντικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν για μερικές ημέρες μια διατροφή με λίγα λιπαρά αλλά με ίση θερμιδική αξία. Όταν εξέτασαν συγκεκριμένα γονίδια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση στις μεταβολικές διεργασίες ήταν σημαντική.

Δεν παρατηρήθηκε η φυσιολογική αντίδραση που αναμένεται μετά την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως αντίδραση μετά από 5 ημέρες κακής διατροφής.

Το Junk Food λοιπόν ειδικά σε συνεχή κατανάλωση είναι ικανό να επηρεάσει το μεταβολισμό μας, δημιουργώντας εν συνεχεία προβλήματα στον οργανισμό μας.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συχνή κατανάλωση τέτοιου είδους φαγητού:
Πρόσληψη βάρους

Τα μπέργκερ που θα παραγγείλετε απ’ έξω μπορεί να φτάνουν τις 500 μέχρι και 900 θερμίδες, αναλόγως τα υλικά, το μέγεθος κ.ο.κ. και αν σκεφτείτε ότι τα συνοδεύετε με πατάτες και αναψυκτικό, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορεί από ένα μόνο γεύμα να πάρετε τις μισές ή και τα ¾ των ημερήσιων θερμίδων σας. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι πρόκειται για κενές θερμίδες, δηλαδή θερμίδες με μικρή ή μηδενική διατροφική αξία, που εξηγούν το γιατί έπειτα από λίγη ώρα, το αίσθημα της πείνας σας χτυπά και πάλι την πόρτα. Σύμφωνα με μελέτη του 2004, όσοι καταναλώνουν συχνά τέτοια γεύματα παρουσιάζουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος από όσους τα αποφεύγουν και είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι.

Αύξηση χοληστερίνης

Ένας λόγος που το έτοιμο φαγητό είναι τόσο νόστιμο είναι τα τρανς λιπαρά, τα οποία αποτελούν λιπαρά που είναι είτε φυσικά (από το λίπος των ζώων), είτε τεχνητά, τα οποία βρίσκουμε σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Τα τεχνητά είναι το είδος που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρίες, λόγω του ότι είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερη διάρκεια και δυστυχώς αποτελούν το χειρότερο είδος λιπαρών, αφού αυξάνουν τη χοληστερίνη και ταυτόχρονα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Αίσθημα κούρασης

Πολλοί έχουν κάνει το πείραμα και καταναλώνουν μόνο fast food για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να βιώσουν τις αλλαγές που προκαλεί στον οργανισμό τους μια τέτοια διατροφική επιλογή. Το 2015, μια δημοσιογράφος της Daily Mail έκανε το ίδιο, επιλέγοντας μόνο fast food για μία εβδομάδα στη διατροφή της. Στο τέλος της εβδομάδας, ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης και σημαντικό αίσθημα κούρασης, ακόμη και έπειτα από έναν καλό ύπνο. Αυτό το καταλαβαίνουμε και όταν τρώμε ένα μεγάλο γεύμα, συνήθως στις γιορτές, όπου μετά αισθανόμαστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Αυτό συμβαίνει λόγω της τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ το οποίο γίνεται περισσότερο διαθέσιμο στον εγκέφαλο λόγω των υδατανθράκων. Τα έτοιμα φαγητά είναι πάντα πλούσια σε υδατάνθρακες, γι’ αυτό και η συχνή κατανάλωσή τους… κουράζει.

Δέρμα με ακμή

Αν η εφηβεία έχει περάσει προ πολλού και αναρωτιέστε γιατί ακόμη η επιδερμίδα σας δεν καθαρίζει από σπυράκια, η διατροφή σας και μάλιστα το γρήγορο φαγητό, πιθανόν να είναι οι ένοχοι και ο λόγος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Αν επιλέγετε fast food τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δείκτης που φανερώνει πόσο γρήγορα κάποιες τροφές απελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα, από την κατανάλωση υδατανθράκων), τότε σύμφωνα με μελέτη του 2010 που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the American Academy of Dermatology, προκαλείτε αύξηση της ακμής. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, να θυμάστε ότι τα απλά σάκχαρα, το άσπρο αλεύρι και οι κενές θερμίδες, όπως οι πατάτες τηγανητές, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το δέρμα σας –και για την υγεία σας.

Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Τη σημερινή εποχή, η κακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και σύμφωνα με μελέτη του 2016, το fast food ειδικά περιέχει τοξικά χημικά, τις φθαλάτες, οι οποίες αποτελούν καρκινογόνες ουσίες. Ακόμη, τα τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές.

Έντονο φούσκωμα

Η κατανάλωση ενός fast food γεύματος, θα έχετε παρατηρήσει ότι συνήθως καταλήγει σε έντονο φούσκωμα, τέτοιο που κάθε εφαρμοστό ρούχο δεν γίνεται πλέον ανεκτό. Ο λόγος είναι το νάτριο (αλάτι) που συναντάμε σε τέτοιου είδους τροφές. Κι ενώ σε φυσιολογικές ποσότητες, το αλάτι χρειάζεται στον οργανισμό, καθώς το χρησιμοποιεί για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την ισορροπία των υγρών στο σώμα, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, τη φυσιολογική λειτουργία μυών και νεύρων, η υπερβολή φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: αύξηση αρτηριακής πίεσης, κατακράτηση υγρών και πολύ χειρότερες καταστάσεις, όπως κίρρωση του ήπατος, παθήσεις των νεφρών κ.ά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες πρέπει να παραμένει κάτω από τα 1500mg, αλλά δυστυχώς ένα γεύμα fast food μπορεί να ξεπερνάει τα 2300mg (ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι).

Μελαγχολία

Κι όμως, όσοι έχουν τολμήσει να πειραματιστούν με αποκλειστική κατανάλωση junk food για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να δουν τις επιπτώσεις, αναφέρουν έντονη κυκλοθυμία, μελαγχολία, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης, πιθανόν λόγω του αισθήματος κούρασης που νιώθουν. Μελέτη του 2012, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν fast food συστηματικά, παρουσιάζουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στο μέλλον.

Πηγή: getactive.gr