Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΝΔΡΑΣ

Ανδρική σεξουαλική επιθυμία: Πόσο μειώνεται με την ηλικία;

Η σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες μπορεί να παρουσιάζει μεταπτώσεις σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. Ωστόσο, φαίνεται πως η ηλικία συνδέεται στενά με την πτώση της. Πώς εξηγείται αυτό; Και ποιοι άλλοι παράγοντες σχετίζονται με τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας στους άνδρες;

Οι άνδρες καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να βιώνουν σωματικές αλλαγές οι οποίες είναι πιθανό, μεταξύ άλλων, να περιορίζουν και την επιθυμία τους για σεξ.Ο βαθμός της σταδιακής αυτής υποχώρησης της σεξουαλικής επιθυμίας των ανδρών, η οποία θεωρείται φυσιολογική, ποικίλλει, με πολλούς άνδρες να διατηρούν τουλάχιστον κάποιο σεξουαλικό ενδιαφέρον μετά την ηλικία των 60. Για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας τους, ωστόσο, μπορεί να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες, όπως τυχόν υποκείμενα νοσήματα, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τους.

Αλλά και οι συνθήκες της ζωής τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Το άγχος της καθημερινότητας, οι διαπροσωπικές, επαγγελματικές και οικονομικές ανησυχίες μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία των ανδρικών ορμονών, με αποτέλεσμα τη χαμηλή λίμπιντο.  

Χαμηλή τεστοστερόνη και σεξουαλική επιθυμία

Η τεστοστερόνη είναι η βασική ανδρική ορμόνη. Παράγεται κυρίως στους όρχεις και έχει καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά λειτουργιών του ανδρικού σώματος, όπως η ανάπτυξη των σεξουαλικών οργάνων και της τριχοφυΐας του σώματος, η εμβάθυνση της φωνής στην εφηβεία, η παραγωγή σπέρματος και ερυθρών αιμοσφαιρίων κ.λπ..Ωστόσο, η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που συνδέεται στενότερα και με την ανδρική σεξουαλική ορμή. Στην πράξη, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται συχνά με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Η σεξουαλική επιθυμία ανά δεκαετία

– Στα 20: Τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να είναι υψηλότερα στα τέλη της εφηβείας των ανδρών, ενώ παραμένουν υψηλά και στη δεκαετία των 20, όπως υψηλή διατηρείται και η σεξουαλική τους επιθυμία. Ωστόσο, το 8% των ανδρών στα 20 τους αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά είναι πιθανότερο αυτή να οφείλεται είτε στην απειρία λόγω της νεαρής ηλικίας τους, είτε σε ιατρικό ή συναισθηματικό πρόβλημα.

– Στα 30 και τα 40: Πολλοί άνδρες συνεχίζουν να έχουν έντονη σεξουαλική επιθυμία σε αυτές τις δεκαετίες, αν και η τεστοστερόνη αρχίζει να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 35, συνήθως κατά 1% περίπου ανά έτος, ή περισσότερο για μερικούς άνδρες.

-Στα 50+: Οι άνδρες που φροντίζουν για την καλή σωματική και ψυχική τους υγεία, ακολουθώντας τη μορφή άσκησης που τους ταιριάζει και μια ισορροπημένη διατροφή, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή καθώς μεγαλώνουν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, ή ακόμη και η φαρμακευτική αγωγή για αυτές τις παθήσεις, μπορούν να προκαλέσουν στους άνδρες στυτική δυσλειτουργία συχνότερα καθώς μεγαλώνουν.

Άλλες αιτίες απώλειας της σεξουαλικής επιθυμίας

Εκτός από την ηλικία, την ανδρική σεξουαλική επιθυμία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και παράγοντες όπως οι ακόλουθοι:

-Το άγχος: Το άγχος μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα στον καθένα. Ωστόσο, μερικές συνήθεις επιπτώσεις του είναι η αϋπνία ή / και άλλα προβλήματα ύπνου, οι διατροφικές διαταραχές, η δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, η κόπωση, αλλά και η μειωμένη σεξουαλική ορμή.

– Οι ενδοκρινικές διαταραχές: Μια ενδοκρινική διαταραχή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα της τεστοστερόνης ενός άνδρα και επομένως, στη σεξουαλική επιθυμία του

– Προβλήματα υγείας, όπως η άπνοια ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μειώνοντας παράλληλα, και τη σεξουαλική ορμή των ανδρών. Επίσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης επηρεάζουν αρνητικά το αγγειακό σύστημα και μπορεί να βλάψουν την ικανότητα ενός άντρα να αποκτήσει ή να διατηρήσει στύση.

– Ορισμένα φάρμακα επιδρούν αρνητικά στην ανδρική λίμπιντο. Για παράδειγμα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, ακόμη και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να σχετίζονται με στυτική δυσλειτουργία.

– Οι κακές συνήθειες: Η ανεπαρκής ξεκούραση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, επηρεάζουν αρνητικά τη συνολικότερη υγεία των ανδρών και μπορούν να αποτελέσουν αιτίες για την πτώση της σεξουαλικής ορμής τους.

Για άνδρες στα… πάνω τους

Για τους άνδρες όμως που δεν θέλουν πλέον να ανησυχούν για την υγεία της σεξουαλικής τους ζωής, το Menduro® της myelements μπορεί να γίνει ο σύμμαχός τους.

Είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σχεδιασμένο να υποστηρίζει τη φυσιολογική σεξουαλική επιθυμία και να προωθεί τη σεξουαλική ικανότητα. Η πρωτοποριακή του φόρμουλα αποτελείται από φυτικά εκχυλίσματα όπως Μάκα, Τριβόλι, Νταμιάνα, Παραθαλλάσιο Πεύκο, που ενισχύουν τις σεξουαλικές επιδόσεις ενώ επιπλέον περιέχει Ψευδάργυρο που συμβάλλει στη φυσιολογική γονιμότητα και αναπαραγωγή, διατηρώντας φυσιολογικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Είναι ιδανικό για ενήλικες άνδρες που θέλουν να «πάρουν τα πάνω τους», ενισχύοντας τη λίμπιντό τους και την σεξουαλική τους ικανότητα.Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κάποιες φορές η επίσκεψη σε έναν ειδικό υγείας μπορεί να βοηθήσει τόσο στη βελτίωση των παραπάνω παραγόντων, όσο και στη διαπίστωση άλλων παθολογικών καταστάσεων που οδηγούν στη μείωση και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. 

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/expert-answers/loss-of-sex-drive/faq-20058237
https://www.healthline.com/health/mens-health/sex-drive#loss-of-libido
https://www.medicinenet.com/how_sex_drive_changes_through_the_years/article.htm