Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΠΑΙΔΙ - ΓΟΝΕΙΣ

Ατοπική δερματίτιδα: Φροντίζοντας το δέρμα των παιδιών μας

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια δερματοπάθεια, συχνή σε βρέφη και παιδιά, η οποία προκαλεί ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό.

Πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε τα παιδιά μας από τα συμπτώματα αυτά; 

Η ακριβής αιτία της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με μια γονιδιακή παραλλαγή, η οποία ευθύνεται για τη δυσκολία του δέρματος να διατηρεί την υγρασία του και να προστατεύει από παράγοντες, όπως τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα.

Το 85-90% της εκδήλωσης της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών, με το μισό εξ΄ αυτών να έχει ήδη εκδηλωθεί μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής*. Oι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται εάν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας ή αλλεργιών.

Επιπλέον, με την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας στα βρέφη σχετίζονται και εξωτερικοί παράγοντες όπως:

  • οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρότητα στην ατμόσφαιρα
  • η χρήση πολύ ζεστού νερού στο ντους
  • η χρήση κάποιων προϊόντων περιποίησης
  • η τριβή με συνθετικά υφάσματα
  • η έντονη εφίδρωση.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να παίζουν ρόλο και ορισμένες τροφικές αλλεργίες.
 Ποια είναι τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;

Τα συμπτώματα άλλοτε είναι σε έξαρση και άλλοτε σε ύφεση και μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε παιδί. Ωστόσο, σε αυτά συνήθως περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ξηρό, φολιδωτό δέρμα
  • Έντονος κνησμός
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο
  • Μικρές φουσκάλες με πύον 
  • Χλωμό δέρμα στο πρόσωπο
  • Σκούρο δέρμα γύρω από τα βλέφαρα ή από τα μάτια.

Οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από τα συμπτώματα αυτά. Στα βρέφη εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τον λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες και τα γόνατα. Στα παιδιά τα συμπτώματα επηρεάζουν κυρίως το δέρμα στο εσωτερικό των αγκώνων και των γονάτων, στον λαιμό, γύρω από το στόμα και στους καρπούς, τους αστραγάλους και τα χέρια.

Φροντίδα του δέρματος των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα

Η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας βασίζεται στην πρόληψη εμφάνισής της, όταν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες και όχι μόνο.  Εάν ωστόσο εμφανιστεί, στόχος μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι αφενός να μειώνουμε τις εξάρσεις της νόσου στα παιδιά μας, και αφετέρου να ανακουφίζουμε τα δύο εντονότερα συμπτώματα, την ξηρότητα και τον κνησμό.

Πρόληψη των εξάρσεων

Φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας:

→ Να μένουν μακριά από παράγοντες οι οποίοι μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως είναι διάφορα απορρυπαντικά, αφρόλουτρα με άρωμα, αλλά και τα αλλεργιογόνα (σκόνη, καπνός, τρίχες ζώων κ.ά.).

→ Να φορούν ρούχα φτιαγμένα από μαλακά υφάσματα, όπως τα βαμβακερά, και σίγουρα όχι από μαλλί ή άλλο σκληρό ύφασμα.

→ Να δροσίζονται και να μην ιδρώνουν, ιδίως τις ημέρες με έντονη ζέστη.

 Αντιμετώπιση της ξηρότητας

Στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, το φράγμα του δέρματος δεν συγκρατεί νερό, με αποτέλεσμα το δέρμα τους να παρουσιάζει έντονη ξηρότητα. Προκειμένου να αισθάνονται καλύτερα, είναι σημαντική η απαλή και καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας τους.

♦ Κάνουμε το παιδί μας μπάνιο κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό, χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα και αποφεύγοντας το τρίψιμο του δέρματος με τραχύ σφουγγάρι.

→Το Cleansing Gel Stelatopia® Mustela® είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο προϊόν, χωρίς άρωμα, το οποίο ανακουφίζει άμεσα τα βρέφη και παιδιά με ατοπικό δέρμα από το αίσθημα δυσφορίας. Αντισταθμίζει την ξηρότητα που δημιουργεί το σκληρό νερό του μπάνιου, καταπραΰνει το αίσθημα τραβήγματος και κνησμού του δέρματος.

→ Για τη φροντίδα του τριχωτού, μπορούμε να επιλέξουμε και το Foam Shampoo Stelatopia® Mustela® , ένα σαμπουάν κατάλληλο για το ατοπικό δέρμα, το οποίο καθαρίζει απαλά, χωρίς να προκαλεί δάκρυα, καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής και ξεβγάζεται εύκολα.

→ Εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα του παιδιού αμέσως μετά το μπάνιο και ενώ το δέρμα του είναι ακόμα νωπό. Η μαλακτική κρέμα Emollient Cream Stelatopia® Mustela®, με εκχύλισμα ηλιανθελαίου από ηλίανθους βιολογικής καλλιέργειας, προσφέρει ενυδάτωση με αποτέλεσμα μεγάλης διάρκειας, μειώνει τους ερεθισμούς, καταπραΰνει το αίσθημα κνησμού του δέρματος και βοηθά στην επανόρθωση του δερματικού φραγμού.

→ Για έξτρα φροντίδα και περιποίηση, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μαλακτική κρέμα προσώπου Emollient Face Cream Stelatopia® Mustela® και το μαλακτικό βάλσαμο, Emollient Balm Stelatopia® Mustela® για τις περιόδους με έντονη έξαρση. Η κρέμα προσώπου εφαρμόζεται ακόμα και στα βλέφαρα και στο περίγραμμα των ματιών του μωρού, ενώ το βάλσαμο είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πρόσωπο αλλά και το σώμα των μωρών και των παιδιών.

Αντιμετώπιση του κνησμού

Η απαλή περιποίηση και η καλή ενυδάτωση του παιδικού ατοπικού δέρματος είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του κνησμού. Εάν, παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά που έχουν εμφανίσει συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας έχουν την τάση να ξύνονται, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας και τα εξής:

  • Εάν η ηλικία τους το επιτρέπει, εξηγούμε ότι το ξύσιμο επιδεινώνει τον κνησμό και ότι μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τράβηγμα στο δέρμα.
  • Στην περίπτωση των βρεφών, φροντίζουμε ώστε τα νύχια τους να είναι πάντοτε κοντά κομμένα Ή, εναλλακτικά, φοράμε στα χεράκια τους ειδικά βρεφικά γάντια που βοηθούν να μην ξύνονται και να μην τραυματίζονται, τουλάχιστον όσο κοιμούνται.
Πηγές:
https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/allergies-immunology/eczema-atopic-dermatitis
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/How-to-Treat-and-Control-Eczema-Rashes-in-Children.aspx
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/diagnosis-treatment/drc-20353279
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/expert-answers/baby-eczema/faq-20450999
* 1 Kapur S, Watson W, Carr S. Atopic dermatitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14(Suppl 2):52. Published 2018 Sep 12.