Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Διαχείριση Βάρους και Ενεργειακό Έλλειμμα: Ας γνωρίσουμε το Glicoper!

Σκέφτεσαι συνεχώς την απώλεια βάρους;

Δεν είσαι μόνη/μόνος! Αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, όχι μόνο για λόγους εμφάνισης αλλά και υγείας. 

Ανεξάρτητα από το μοντέλο διατροφής που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια κιλών, το ζητούμενο είναι πάντα η επίτευξη ενεργειακού ελλείμματος.  Η ενέργεια δηλαδή που λαμβάνουμε μέσω της τροφής να είναι λιγότερη από αυτή που καταναλώνουμε. Αδιαμφισβήτητα, και για ένα αποτέλεσμα που συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του οργανισμού, παίζει ρόλο και η ισορροπημένη σύσταση των γευμάτων σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, και άλλα ωφέλιμα στοιχεία.

Ελάτε να γνωρίσουμε κάποια βασικά στοιχεία για το ενεργειακό (θερμιδικό έλλειμμα) και τη φυσική βοήθεια του Glicoper.

Ενεργειακό (ή Θερμιδικό) Έλλειμμα: Πρωταρχικός Στόχος στην Απώλεια Βάρους

Όταν κάποιος αναζητά πληροφορίες για τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους είναι εύκολο να βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για διάφορα μοντέλα διατροφής. Όμως θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο πρωταρχικός στόχος ανεξαρτήτως πλάνου δίαιτας – είναι να επέλθει αυτό που ονομάζεται ενεργειακό έλλειμμα. Η εφαρμογή δηλαδή του απλού κανόνα: οι θερμίδες που “καίμε” να  είναι περισσότερες από εκείνες που τρώμε. 

Το σώμα μας έχει καθημερινά συγκεκριμένες ανάγκες για ενέργεια ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τις σωματικές, και πνευματικές δραστηριότητες. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το γενετικό υπόβαθρο που περιπλέκει λίγο περισσότερο τις διαδικασίες με τις οποίες το σώμα μας επεξεργάζεται την τροφή και την ενέργεια που ξοδεύει. Όταν δίνουμε στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται  (με τη μορφή θερμίδων από το φαγητό), τότε την αποθηκεύει. Και έτσι προκύπτει το περίσσειο βάρος και λίπος στο σώμα. Επομένως, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος θέλουμε να  αντιστρέψουμε αυτή την ενεργειακή περίσσεια.

Η προσπάθεια των ειδικών να καταλήξουν στο “ιδανικό” μοντέλο δίαιτας για την απώλεια κιλών, έχει οδηγήσει στην εφαρμογή διαφόρων διατροφικών πλάνων. Κάποια από αυτά βασίζονται στον αυστηρό περιορισμό των βασικών θρεπτικών συστατικών: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη. Έτσι έχουν προκύψει οι διατροφές χαμηλής/πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες,,  υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης, κετογονικής, διαλειμματικής νηστείας, κ.α.

Κάποιες είναι περισσότερο αποτελεσματικές, κάποιες λιγότερο, ανάλογα με τον στόχο και φυσικά τις ανάγκες και τα θέματα υγείας που έχει ο κάθε οργανισμός. Εδώ βέβαια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ευκολία/ ή δυσκολία συμμόρφωσης που είναι απαραίτητη για να φέρει αποτελέσματα, όχι πρόσκαιρα, αλλά σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για περιορισμό συγκεκριμένων τροφίμων και αλλαγή καθημερινών διατροφικών συνηθειών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαραίτητος παράγοντας στην εξίσωση της απώλειας βάρους είναι η επίτευξη ενεργειακού ελλείμματος, ανεξάρτητα πώς αυτό προκύπτει. Φυσικά, τονίζουν ότι την εξαιρετική σημασία που θα πρέπει να δίνεται σε όλες τις παραμέτρους υγείας που επιδρά η διατροφήμεταβολισμός γλυκόζης και  λιπιδίων είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούν να διαταραχθούν ή να βελτιωθούν. Έτσι συνήθως, οι γενικές συστάσεις αφορούν σε ένα πλάνο διατροφής που εξασφαλίζει από τη μια το θερμιδικό έλλειμμα αλλά ταυτόχρονα είναι ισορροπημένο μακροπρόθεσμα στα αναγκαία θρεπτικά συστατικά (1-4).

Glicoper και Πέψη των Υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία της διατροφής που είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας. Η διάσπαση τους από τα πεπτικά ένζυμα ελευθερώνει μόρια γλυκόζης, που αποτελεί την πρωταρχική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Για αυτό και συνήθως αποτελούν  βασικό και αναπόσπαστο  στοιχείο της διατροφής μας. Φρούτα, λαχανικά, μακαρόνια, ψωμί, πατάτες, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες. Τρόφιμα που, λίγο ή περισσότερο ανάλογα με το πλάνο διατροφής, μάλλον θα μειώσουμε όταν θέλουμε να πετύχουμε ενεργειακό έλλειμμα για την απώλεια βάρους.

Ας γνωρίσουμε το Morus alba και τη δράση του στην πέψη των υδατανθράκων.

1-DNJ, μια φυσική ουσία του Morus albaδεσμεύει την α-γλυκοσιδάση, δηλαδή το ένζυμο διάσπασης των υδατανθράκων. Αποτέλεσμα είναι μετά από ένα γεύμα με υδατάνθρακες,  ένα σημαντικό μέρος των υδατανθράκων να “διαφεύγει” της πέψης. Το αποτέλεσμα δράσης της 1-DNJ, είναι να αποτρέπει την απελευθέρωση σημαντικής ποσότητα γλυκόζης, άρα και της ενέργειας (θερμίδων) που θα έπαιρνε ο οργανισμός (5-7).

Με απλά λόγια, ενώ μπορεί να λαμβάνουμε την ίδια ποσότητα θερμίδων από υδατάνθρακες, τελικά ο οργανισμός παρουσία της 1-DNJ, θα απορροφήσει από αυτούς μειωμένη ποσότηταΚλινικές μελέτες έδειξαν ότι η περιεκτικότητα εκχυλίσματος Morus alba 5% 1-DNJ μπορεί να μειώσει ακόμα και 40% την απορρόφηση της γλυκόζης από το φαγητό (8-10).

To Glicoper περιέχει το πατενταρισμένο εκχύλισμα φύλλων Λευκής Μουριάς (Morus alba) περιεκτικότητας 5% 1-DNJ και αποτελεί τον φυσικό σύμμαχο για την επίτευξη θερμιδικού ελλείμματος.


Πηγές
  1. Bischoff SC, Schweinlin A. Obesity therapy. Clin Nutr ESPEN. 2020 Aug;38:9-18. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.04.013.
  2. Kim JY. Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. J Obes Metab Syndr. 2021 Mar 30;30(1):20-31. doi: 10.7570/jomes20065.
  3. Osilla EV, Safadi AO, Sharma S. Calories. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499909/
  4. Thom G, Lean M. Is There an Optimal Diet for Weight Management and Metabolic Health? Gastroenterology. 2017 May;152(7):1739-1751. doi: 10.1053/j.gastro.2017.01.056.
  5. Chen S, Xi M, Gao F, Li M, Dong T, Geng Z, Liu C, Huang F, Wang J, Li X, Wei P, Miao F. Evaluation of mulberry leaves’ hypoglycemic properties and hypoglycemic mechanisms. Front Pharmacol. 2023 Apr 6;14:1045309. doi: 10.3389/fphar.2023.1045309.
  6. Mahboubi M. Morus alba (mulberry), a natural potent compound in management of obesity. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104341. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104341.
  7. Wang R, Li Y, Mu W, Li Z, Sun J, Wang B, Zhong Z, Luo X, Xie C, Huang Y. Mulberry leaf extract reduces the glycemic indexes of four common dietary carbohydrates. Medicine (Baltimore). 2018 Aug;97(34):e11996. doi: 10.1097/MD.0000000000011996.
  8. Lown M, Fuller R, Lightowler H, Fraser A, Gallagher A, Stuart B, Byrne C, Lewith G. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study. PLoS One. 2017 Feb 22;12(2):e0172239. doi: 10.1371/journal.pone.0172239.
  9. Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study.Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2.
  10. Gheldof N, Francey C, Rytz A, Egli L, Delodder F, Bovetto L, Piccardi N, Darimont C. Effect of Different Nutritional Supplements on Glucose Response of Complete Meals in Two Crossover Studies. Nutrients. 2022 Jun 28;14(13):2674. doi: 10.3390/nu14132674.