Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΝΔΡΑΣ

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Φυσική εξέλιξη για τον άνδρα ηλικίας άνω των 50 ετών

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι συχνή ουρολογική πάθηση που απασχολεί 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και είναι δυνατό να επηρεάσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συμπιέζει την ουρήθρα και ως εκ τούτου εμποδίζει τη ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Εκτιμάται ότι περίπου 3,2 εκατομμύρια άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν συμπτώματα που οφείλονται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη

Ο προστάτης αυξάνεται/μεγαλώνει σε μέγεθος με αποτέλεσμα να συμπιέζει/πιέζει την ουρήθρα που διατρέχει το κέντρο του. Η πίεση αυτή ενδέχεται να εμποδίσει τη ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας προς τα έξω με συνέπεια την συσσώρευση ούρων στους κόλπους της ουροδόχου κύστης (κατακράτηση ούρων) γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα όπως: αδύναμη ροή ούρων, επείγουσα ανάγκη για ούρηση, δυσκολία στην εκκίνηση της ούρησης. Τα πιο σοβαρά προβλήματα περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πλήρη απόφραξη της ουρήθρας που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό των νεφρών.

Πως γίνεται η διάγνωση της υπερπλασίας του προστάτη;

 Ο βασικός έλεγχος περιλαμβάνει:

♦ Εκτενές ιστορικό και εκτίμηση των συμπτωμάτων. Η καταγραφή εκτενούς ιστορικού περιλαμβάνει τον τύπο των ενοχλήσεων, την εκτίμηση της σοβαρότητάς τους, τον χρόνο της εμφάνισής τους καθώς και την συχνότητά τους.

♦ Συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου. Η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη απεικόνιση του προβλήματος και στη διάγνωση του ιατρού.

Φυσική εξέταση η οποία περιλαμβάνει και δακτυλική εξέταση του προστάτη. Πρόκειται για την βασική εξέταση που δίνει τις πρώτες απαραίτητες πληροφορίες για το μέγεθος του προστατικού αδένα, τη σύστασή του καθώς και την πιθανή εμφάνιση σκληρίας στην σύσταση του προστάτη.

Μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Οι τιμές που προκύπτουν από το ολικό PSA καθώς και το ελεύθερο PSA συμβάλλουν σημαντικά στην διερεύνηση πιθανών παθήσεων που συνδέονται με τον προστάτη. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι τιμές του PSA παρότι είναι πολύ σημαντικές στη διάγνωση απαιτούν προσοχή στην ερμηνεία γιατί ο κάθε ασθενής μπορεί να έχει PSA που να αποκλίνει από το θεωρούμενο «φυσιολογικό».

♦ Φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς της 5-α-αναγωγάσης της τεστοστερόνης. Οι αναστολείς της 5-α αναγωγάσης της τεστοστερόνης αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας για τη δυσλειτουργία του προστάτη διευκολύνοντας την κένωση της ουροδόχου κύστης.

→ Ο ιατρός εξατομικεύει και προσαρμόζει τις υφιστάμενες θεραπείες ανάλογα με τη συμπτωματολογία και τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χειρουργικές μέθοδοι όπως: διουρηθρική προστατεκτομή, turis προστατεκτομή, ανοικτή προστατεκτομή, προστατεκτομή με χρήση laser, προστατικές προθέσεις (stents) ή φαρμακευτική αγωγή που στόχο έχουν να μετριάσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας.

Συνδυαστικά με τις ενδεδειγμένες θεραπείες ακολουθούν απλές συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:   

  • καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών ούτως ώστε να απομακρυνθούν γρηγορότερα τα μικρόβια μέσω της συχνής ούρησης
  • καταναλώστε τρόφιμα που βασίζονται στο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής όπως: μπρόκολο, λάχανο, όσπρια και οστρακοειδή
  • επιλέξτε φυσικά συμπληρώματα διατροφής από καρπούς saw palmetto για τη διατήρηση της καλής υγείας του προστάτη. Το εκχύλισμα από καρπούς saw palmetto χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη. Σήμερα, θεωρείται ευρέως αποδεκτή και αποτελεσματική επιλογή χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η ευεργετική επίδραση του saw palmetto είναι αθροιστική επομένως η μακροχρόνια χρήση του εξασφαλίζει σημαντικότερη βελτίωση της υγείας.
Η A.Vogel προτείνει Το Prostasan®

ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του προστάτη. Περιέχει εκχύλισμα από καρπούς saw palmetto σε ποσότητα 320mg ανά κάψουλα και έχει κλινικά αποδεδειγμένη δράση. Το Prostasan® της Α. Vogel είναι κατάλληλο για τη διατήρηση του φυσιολογικού μεγέθους του προστάτη, την αντιμετώπιση ενοχλήσεων της κύστης και την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας αλλά και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.