Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Κάλυψε τις ανάγκες του οργανισμού σου σε προβιοτικά & πρεβιοτικά!

Έχεις ακούσει σίγουρα για το σημαντικό ρόλο των προβιοτικών και πρεβιοτικών τα οποία ενισχύουν τις μεταβολικές διαδικασίες και διατηρούν την ομαλή εντερική και πεπτικη λειτουργία του οργανισμού μας.

Έχεις ακούσει όμως για το Probio MAXFORTE;

Ένα καινοτόμο προϊόν της HEALTH PRO που έρχεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού σε προβιοτικά και πρεβιοτικά!

Η μοναδική του σύνθεση με συνδυασμό Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium longum , ψευδάργυρο και ινουλίνη θωρακίζει τον οργανισμό από προσβολή παθογόνων εντερικών βακτηριων και παρενεργειών από τη μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών.

Ο Lactobacillus acidophilus είναι ένα αναερόβιο μικρόβιο που απομονώθηκε για πρώτη φορά σε βρεφικά κόπρανα το έτος 1900. Στους ανθρώπινους οργανισμούς πιο συχνά συναντάται στο γαστρεντερικό σωλήνα, στη στοματική κοιλότητα και στο γυναικείο κόλπο, καθώς και σε διάφορα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γάλα ή το γιαούρτι που έχει υποστεί ζύμωση. Ορισμένα στελέχη του L. acidophilus παρουσιάζουν ισχυρά προβιοτικά αποτελέσματα και χρησιμοποιούνται εμπορικά στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

 Ο  L. acidophilus έχει ανταγωνιστικές επιδράσεις και άρα προστατεύει τον οργανισμό από  την  ανάπτυξη των Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium και Clostridium perfringens Ο  L. acidophilus βρέθηκε ότι μειώνει επίσης το σχηματισμό οδοντικής πλάκας από τον Streptococcus mutans.

Εδώ και παρα πολλά χρόνια ο L. acidophilus  είναι εγκεκριμένο συστατικό σε ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα προβιοτικά τρόφιμα. 

Ο L.acidophilus είναι ένας μικροοργανισμός, που παράγει μόνο γαλακτικό οξύ ως τελικό προϊόν ζύμωσης και μπορεί να ζυμώσει μόνο εξόζες (όχι πεντόζες) μέσω της γλυκόλυσης. Έχει πιο αργό χρόνο ανάπτυξης στο γάλα από ό,τι σε έναν ξενιστή λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών. Λόγω της χρήσης του ως προβιοτικού στο γάλα, μια μελέτη που έγινε διαπίστωσε ότι η γλυκόζη και τα αμινοξέα Κυστεΐνη, Γλουταμινικό οξύ, Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τυροσίνη, Βαλίνη και Αργινίνη είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του L.acidophilus , με Γλυκίνη, Παντοθενικό Ασβέστιο και Μαγγάνιο που δρουν ως διεγερτικά θρεπτικά συστατικά. Η μελέτη βοηθά να εξηγηθεί ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης του L. acidophilus στο γάλα, καθώς ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη του L.acidophilus λείπουν στο γάλα.

Γονίδια που κωδικοποιούν αντίσταση στα αντιβιοτικά μέσω αντιβιοτικής εκροής, αλλαγής στόχου αντιβιοτικού και αντιβιοτικής προστασίας στόχου υπάρχουν σε όλα τα στελέχη L. acidophilus , παρέχοντας προστασία έναντι 18 διαφορετικών τάξεων αντιβιοτικών σε όλα τα στελέχη. Η φθοροκινολόνη, το γλυκοπεπτίδιο, το λινκοσαμίδιο, το μακρολίδιο και η τετρακυκλίνη ήταν οι πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών στις οποίες ο L.acidophilus παρουσίασε το υψηλότερο επίπεδο ανοχής.

Ο  L. acidophilus αναπτύσσεται φυσικά στις στοματικές, εντερικές και κολπικές κοιλότητες των θηλαστικών.

Σχεδόν όλα τα είδη Lactobacillus έχουν ειδικούς μηχανισμούς για αντίσταση στη θερμότητα. Αυτή η ικανότητα λειτουργίας σε υψηλές θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόδοση των κυττάρων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης. Ως προβιοτικό, είναι σημαντικό για το L. acidophilus να έχει χαρακτηριστικά κατάλληλα για ζωή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Υψηλή  συγκέντρωση αλατιού έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη βιωσιμότητα του L. acidophilus. Αναπτυσσεται σε γαλακτοκομικά προιόντα,καθώς το ζυμωμένο γάλα είναι το πιο διαδεδομενο μεσο χορήγησης για την εισαγωγή του L. acidophilus στο μικροβίωμα του εντέρου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία του L. acidophilus μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβιοτικών επιδράσεων στον άνθρωπο, όπως π.χ. Λειτουργεί ως φραγμός ενάντια στα παθογόνα, βοηθώντας στην πέψη της λακτόζης, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση και μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης έχει θετικό αντίκτυπο στη σύνθεση των ειδών μιας μικροβιακής κοινότητας του εντέρου, παρέχοντας στον οργανισμό με οφέλη για την υγεία του εντέρου. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα του L. acidophilus παράγει επίσης αντιμικροβιακά πεπτίδια. Η ομάδα των βραχέων πεπτιδίων που βρέθηκαν εκεί έχουν δείξει αντιμικροβιακές ιδιότητες όπως η δύναμή τους έναντι ιών και άλλων τύπων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων. Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση μιας συμβιωτικής γέλης (που περιέχει L.acidophilus) για τη θεραπεία γαστρεντερικών συμπτωμάτων σε ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία αιμοκάθαρσης. Αυτό το τζελ μείωσε επίσης την εμφάνιση εμέτου, καούρας και στομαχόπονου.

Ο Lactobacillus acidophilus είναι ένα προβιοτικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη γαλακτοκομική βιομηχανία για τη λήψη προϊόντων ζύμωσης υψηλής ποιότητας.

Αυξημένα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων και μειωμένα επίπεδα παθογόνων βακτηρίων στο έντερο λόγω της κατανάλωσης γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που περιέχει στελέχη L. acidophilus έχει μια σειρά προβιοτικών επιδράσεων. Τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό, η διεγερμένη ανοσοαπόκριση και η βελτιωμένη πέψη του γαλακτικού οξέος είναι όλα προβιοτικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την παρουσία του εντερικού L. acidophilus .ο  L. acidophilus ειναι  επίσης αποτελεσματικός στη μείωση του Streptococcus mutans στο σάλιο, καθώς και μειωμένοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την  μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

Το στέλεχος του L.acidophilus που έχει διερευνηθεί ευρύτερα και χρησιμοποιείται ευρύτερα ως αντιβιοτικό αναφέρεται ως NCFM.

Αν και τα προβιοτικά είναι γενικά ασφαλή, όταν χρησιμοποιούνται από το στόμα υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος διέλευσης βιώσιμων βακτηρίων από το γαστρεντερικό σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος ( βακτηριαιμία ), που μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.  Μερικοί άνθρωποι, όπως εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα , σύνδρομο κοντού εντέρου, κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες, καρδιακή βαλβιδική νόσο και πρόωρα βρέφη, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες.

Bifidobacterium longum

Το Bifidobacterium longum είναι ένα θετικό κατά Gram , αρνητικό στην καταλάση , σε σχήμα ράβδου βακτήριο που υπάρχει στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και ένα από τα 32 είδη που ανήκουν στο γένος Bifidobacterium. Είναι ένα μικροαεροανεκτικό αναερόβιο και θεωρείται ένας από τους πρώτους αποικιστές του γαστρεντερικού σωλήνα των βρεφών.  To B. longum δεν υπάρχει σημαντικά στο γαστρεντερικό σωλήνα των ενηλίκων, θεωρείται μέρος της μικροχλωρίδας του εντέρου και η παραγωγή του γαλακτικού οξέος πιστεύεται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών.

Το B. longum είναι μη παθογόνο και συχνά προστίθεται σε προϊόντα διατροφής.

Το 2002, τρία προηγουμένως διακριτά είδη Bifidobacterium , B. infantis , B. longum και B. suis , ενοποιήθηκαν σε ένα ενιαίο είδος που ονομάστηκε B. longum με τους βιοτύπους infantis, longum και suis , αντίστοιχα.  Αυτό συνέβη καθώς τα τρία είδη είχαν εκτεταμένη ομοιότητα DNA συμπεριλαμβανομένης μιας ομοιότητας αλληλουχίας γονιδίου 16S rRNA μεγαλύτερη από 97%. Το B. longum αποικίζει τον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα, όπου, μαζί με άλλα είδη Bifidobacterium , αντιπροσωπεύει έως και το 90% των βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα ενός βρέφους. Αυτός ο αριθμός σταδιακά πέφτει στο 3% στο γαστρεντερικό σωλήνα ενός ενήλικα καθώς άλλα εντερικά βακτήρια όπως το Bacteroides και το Eubacterium αρχίζουν να κυριαρχούν.

Ορισμένα στελέχη του B. longum βρέθηκαν να έχουν υψηλή ανοχή στο γαστρικό οξύ και τη χολή , υποδηλώνοντας ότι αυτά τα στελέχη θα μπορούσαν να επιβιώσουν στον γαστρεντερικό σωλήνα για να αποικίσουν το κατώτερο λεπτό και παχύ έντερο .

Η επιμονή του B. longum στο έντερο αποδίδεται στις δομές των κροσσών που δεσμεύουν τις γλυκοπρωτεΐνες και στους βακτηριακούς πολυσακχαρίτες, οι τελευταίοι από τους οποίους διαθέτουν ισχυρά ηλεκτροστατικά φορτία που βοηθούν στην προσκόλληση του B. longum στα ενδοθηλιακά κύτταρα του εντέρου

Αυτή η προσκόλληση ενισχύεται επίσης από τα λιπαρά οξέα στο λιποτεϊχοϊκό οξύ του κυτταρικού τοιχώματος B. longum .Το B. longum θεωρείται οδοκαθαριστής, με πολλαπλές καταβολικές οδούς για τη χρήση μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου. Το B. longum έχει αρκετές υδρολάσες γλυκοζυλίου για να μεταβολίσει σύνθετους ολιγοσακχαρίτες για άνθρακα και ενέργεια. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς οι μονο- και δισακχαρίτες έχουν συνήθως καταναλωθεί μέχρι να φτάσουν στο κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα όπου βρίσκεται το B. longum .

Επιπλέον,Το B. longum μπορεί να ζυμώσει μοναδικά φυσικό κόμμι πλούσιο σε γαλακτομαννάνη χρησιμοποιώντας γλυκοζαμινιδάσες και άλφα-μαννοσιδάσες που συμμετέχουν στη ζύμωση της γλυκοζαμίνης και της μαννόζης, αντίστοιχα. Ο υψηλός αριθμός γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των ολιγοσακχαριτών είναι αποτέλεσμα γονιδιακού διπλασιασμού και οριζόντιας μεταφοράς γονιδίων , υποδεικνύοντας ότι το B. longum βρίσκεται υπό εκλεκτική πίεση για να αυξήσει την ικανότητά του να ανταγωνίζεται για διάφορα υποστρώματα στη γαστρεντερική οδό.

Επιπλέον, το B. longum διαθέτει υδρολάσες, απαμινάσες και αφυδρατάσες για τη ζύμωση αμινοξέων. Το Β. longum έχει επίσης υδρολάσες χολικών αλάτων για την υδρόλυση των χολικών αλάτων σε αμινοξέα και χολικά οξέα. Η λειτουργία αυτού δεν είναι ξεκάθαρη, αν και το B. longum θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα αμινοξέων για να ανέχεται καλύτερα τα χολικά άλατα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση κάθε μορφής ζωής. Έχει εκτιμηθεί ότι 3000 από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος, περιέχουν ψευδάργυρο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν πάνω από 12 τύποι κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα που περιέχουν ιόντα ψευδαργύρου, ο ρόλος των οποίων, στη φαρμακευτική και την υγεία, μελετάται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Τα εγκεφαλικά κύτταρα των θηλαστικών περιέχουν ψευδάργυρο, καθώς επίσης οι σιελογόνοι αδένες, ο προστάτης, το ανοσοποιητικό σύστημα και το έντερο.

Ο ψευδάργυρος απαντάται στα οστρακοειδή και σε πολύ μικρότερο βαθμό στις ζωικές πρωτεΐνες, στα όσπρια, στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς, ειδικά στα πεκάν και στα καρύδια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στον πασατέμπο, στους ηλιόσπορους και στο σουσάμι .

Οι Φυτικές ίνες, που βρίσκονται στο ψωμί ολικής αλέσεως, στα δημητριακά, στα λαχανικά και σε άλλα προϊόντα, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα σημαντικό  θρεπτικό στοιχείο γονιμότητας, που αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους (την ικανότητα δηλαδή να κολυμπούν καλύτερα προς το στόχο, που δεν είναι άλλος από το ωάριο), τον όγκο του σπέρματος, τα επίπεδα ορμονών, το γενετικό υλικό, την κυτταρική διαίρεση, τη σεξουαλική επιθυμία, καθώς και την ικανότητα σχηματισμού του εξωτερικού περιβλήματος και της ουράς των σπερματοζωαρίων.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου προκύπτει από την ανεπαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου ή την ανεπαρκή απορρόφηση από το σώμα. Ενδείξεις ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών, δερματικές κακώσεις, διάρροια, αδυνάτισμα των ιστών του σώματος, και, τελικά, θάνατο. Η όραση, η γεύση, η όσφρηση και η μνήμη συνδέονται επίσης με τον ψευδάργυρο και μια ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες σε αυτές τις αισθήσεις και στα σχετικά όργανα.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από μικρά παιδιά αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, ειδικά μεταξύ αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Η εγκεφαλική ανάπτυξη εμποδίζεται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου μέσα στην μήτρα και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης

Παρ’ όλο που ο ψευδάργυρος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για ένα υγιή οργανισμό, η υπερβολική ποσότητά του μπορεί να καταστεί επιζήμια. Η υπερβολική απορρόφηση ψευδαργύρου μπορεί, επίσης, να καταστείλει την απορρόφηση χαλκού και σιδήρου.

Ινουλίνη

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό διατροφικό στοιχείο, καθώς προκαλούν αίσθημα κορεσμού, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.Μια ποικιλία διαλυτών ινών, πολύ δημοφιλής τελευταία, είναι η ινουλίνη, που εκτός από τη συμβολή της στην καλή πέψη, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πρόκειται για έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών. Συναντάται σε ορισμένα φυτά και δεν διασπάται από το λεπτό έντερο. Αυτό της επιτρέπει να φτάνει στο παχύ έντερο, όπου δρα με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.Επειδή είναι μια φρουκτάνη, αποτελείται δηλαδή από μόρια φρουκτόζης που συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο τέτοιο που αποτρέπει την πέψη, όταν φτάσει στο παχύ έντερο, λειτουργεί ως πρεβιοτικό, αποτελεί δηλαδή τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Τα βακτήρια του εντέρου που «τρέφονται» από την ινουλίνη βοηθούν το σώμα να παραμένει υγιές, καταπολεμώντας τους παθογόνους παράγοντες (τα «κακά» βακτήρια), προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγοντας την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα πράσσα, σπαράγγια, πικραλίδα, αγγινάρες ιερουσαλήμ, σκόρδα , κρεμμύδια, σιτάρι, σόγια, βρώμη, μπανάνες είναιτροφές που περιέχουν ινουλίνη και τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
[email protected]
τηλ. 2114027648