Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FITNESS-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ginger, τα θαυματουργά οφέλη του και γιατί να το εντάξετε στη διατροφή σας!

Πόσο καλά γνωρίζεις τι είναι το Ginger (Τζίντερ ή Πιπερόριζα);

Ίσως να το ακούς όλο και πιο συχνά τελευταία, ή κάποιος φίλος ή συγγενής να το χρησιμοποιεί και να σου το έχει προτείνει ώστε να δοκιμάσεις τις ιδιότητες του τόσο στη μαγειρική όσο και εναλλακτικά για τα οφέλη ως προς την υγεία. Ας δούμε λοιπόν γιατί είτε φρέσκο, είτε σε σκόνη, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές!

Αυτή η ρίζα δίνει μία ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση στα φαγητά μας και όμως, για αιώνες ολόκληρους, έχει χρησιμοποιηθεί και για φαρμακευτική χρήση. Μπορεί να βοηθήσει σε διάφορα προβλήματα πέψης, τη ναυτία, αλλά και τον πόνο.

Όπως είναι λογικό, το ginger – ως φυτική τροφή – και η κατανάλωσή του παίζει ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.

Αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

♦ Προβλήματα πέψης

Οι φαινολικές ενώσεις στο ginger μπορούν να καταπραΰνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, να αυξήσουν την παραγωγή σάλιου και χολής και να καταστείλουν τις γαστρικές συσπάσεις.

♦ Ναυτία

Αν αντιμετωπίζετε ναυτία, το να μασήσετε λίγο ωμό ginger, ή να φτιάξετε τσάι, είναι ένας πολύ εύκολος και φυσικός τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα.

♦ Κατά του κρύου

Όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται κρύος, το τσάι από ginger είναι ένας εύκολος τρόπος να ζεσταθούμε, καθώς προκαλεί εφίδρωση και μπορεί να ζεστάνει το σώμα μας εκ των έσω. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα δυνατό σύμμαχο όταν νιώθουμε τις αρχές ενός κρυολογήματος να πλησιάζουν. Για να φτιάξετε τσάι από ginger, απλά τοποθετήστε 20-40 γραμμάρια από φρέσκες φετούλες σε μια κούπα ζεστό νερό ή τη μύτη ενός κουταλιού σκόνης τζίντερ, προσθέτοντας – αν θέλετε – μια φέτα λεμόνι ή λίγο μέλι.

♦ Κατά του πόνου

Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, φαίνεται πως η καθημερινή κατανάλωση ginger μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς πόνους λόγω της γυμναστικής κατά 25%. Επιπλέον, πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν για να καταπραΰνουν τους πόνους της δυσμηνόρροιας. Σε μια μελέτη που έγινε πάνω σε αυτό, το 83% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσαν πως τα συμπτώματα του πόνου μειώθηκαν.

♦ Κατά των φλεγμονών

Με συμπληρώματα ginger, οι φλεγμονές μπορούν να μειωθούν—περιορίζοντας παράλληλα και τις πιθανότητες νοσημάτων που οφείλονται σε αυτές. Επιπλέον, σε κλινικές μελέτες που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, φαίνεται πως το ginger θα μπορούσε να βοηθήσει και με εκείνου του είδους τις φλεγμονές.

♦ Anti stress

Επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην αποβολή των βλαβερών χημικών ουσιών που παράγει το σώμα μας όταν είμαστε σε καταστάσεις άγχους, στρες και πίεσης. Όταν είμαστε αγχωμένοι η διαδικασία της χώνεψης διαταράσσεται και αισθανόμαστε ανακατωσούρα και ναυτία. Το τζίντζερ είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για όλα τα παραπάνω.

♦ Το αντικαρκινικό προφίλ του τζίντερ

Το εκχύλισμα τζίντερ έχει πολύ ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κουρκούμη ενώ ολοένα και περισσότερες μελέτες έρχονται στο φως που επιβεβαιώνουν την αντικαρκινική του δράση. Δεν εμφανίζει σχεδόν καθόλου παρενέργειες ενώ χρησιμοποιείται καθημερινά στη διατροφή πολλών λαών εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ το εκχύλισμα τζίντερ αποδείχτηκε ότι κατάφερε να συρρικνώσει το μέγεθος του όγκου του προστάτη κατά 56% σε ποντίκια ενώ μειώθηκαν αισθητά οι φλεγμονές. 17 άλλες μελέτες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα κατατάσσοντάς το ένα μπαχαρικό / ισχυρότατο σύμμαχο για την υγεία με θετικά αποτελέσματα σε περισσότερες από 100 ασθένειες.

Τα οφέλη της υγεινής διατροφής όταν συνδυαστεί με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο χωρίς ακρότητες δε φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει συστηματική πρόσληψη τροφών με πλούσιο προφίλ θρεπτικών συστατικών. Το ίδιο συμβαίνει και με το τζίντζερ. Μπορούμε από τη μια να το χρησιμοποιήσουμε για άμεση ανακούφηση από ναυτίες, ανακατωσούρες ή ζαλάδες. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν έχουμε έντονες καούρες και δυσπεψία, αλλά για να έχουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη χρειάζεται συστηματική κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση, σε τέτοιου είδους ιατρικά θέματα συμβουλευόμαστε πάντοτε το γιατρό μας.

Παρά την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων που ειναι καλό να αποφεύγουν την κατανάλωση τζίντζερ για ιατρικούς λόγους.

– Εγκυμοσύνη: Η χρήση του τζίντζερ κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι αμφιλεγόμενη, καθώς υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν οι ορμόνες του φύλου. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πρόωρες συστολές και πρόωρο τοκετό.  Στην περίπτωση που είστε έγκυος και θέλετε να καταναλώσετε φαγητό με πιπερόριζα, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας.

– Θηλασμός : Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για την ασφαλή χρήση του τζίντζερ κατά τη διάρκεια του θηλασμού και για αυτό είναι προτιμότερο στο διάστημα αυτό να μείνετε μακριά του.

– Νευρική ανορεξία : Το τζίντζερ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Αυξάνει το επίπεδο του pH του στομάχου και διεγείρει τα πεπτικά ένζυμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους, μειώνοντας ταυτόχρονα την όρεξη. Η τακτική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους και  ανωμαλίες στην εμμηνορρυσία ειδικά σε όσους είναι λιποβαρείς.

– Διαταραχές στο αίμα : Το τζίντζερ αυξάνει τη ροή του αίματος. Για αυτούς που μάχονται με την παχυσαρκία ή τον διαβήτη, αυτό αποτελεί όφελος. Αλλά για εκείνους που υποφέρουν από αιμοφιλία, μπορεί να είναι μια αρνητική παρενέργεια. Το τζίντζερ σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αιμορραγία.

–  Καρδιακές παθήσεις : Οι υψηλές δόσεις τζίντζερ μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

→ Τζίντζερ και παρενέργειες: Όταν η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, τότε οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι σπάνιες. Σπανιότερες είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, εάν μετά την κατανάλωση του τζίντζερ εμφανίσετε φαγούρα ή δυσκολία στην αναπνοή, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.  Τα αρνητικά συμπτώματα που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί είναι δυσφορία στο στομάχι, καούρα και διάρροια.

Το ginger δεν μας προσφέρει πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες. Περιέχει, όμως, πολλά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό μας. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά φαγητά, από θαλασσινά ή χοιρινό, μέχρι και φρούτα. Όταν το αγοράζετε φρέσκο, φροντίστε η σάρκα του να είναι όσο πιο λεία γίνεται. Για να το χρησιμοποιήσουμε, το ξεφλουδίζουμε και το τρίβουμε. Το αποθηκεύουμε σε μια καλά κλεισμένη σακούλα, στο ψυγείο. Αν το χρησιμοποιούμε σε μορφή σκόνης, 1/8 της κουταλιάς του γλυκού ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο ginger. Μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies ή χυμούς, σε dressing για σαλάτες, ή σε συνταγές για ψάρι..

 Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, και μέσα σε αυτήν να ενσωματώσουμε το ginger σε κατάλληλες για την υγεία ποσότητες.

Αν ψάχνεις για συμπληρώματα διατροφής με Ginger μπορείς να δοκιμάσεις:
Health Aid Ginger Root
Solgar Ginger Root

John Noa Caps Vitamin C 500mg plus Ginger 10mg

 
Πηγές: iatronet/ iatropedia/ health4u