Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΘΛΗΣΗ

Ηλεκτρολύτες και άσκηση. Μία δυνατή σχέση φροντίδας και προστασίας!

Όταν αθλούμαστε αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα και την ομοιόστασή του, ο οργανισμός μας ενεργοποιεί το μηχανισμό εφίδρωσης.

Τι συμβαίνει όταν ιδρώνουμε;

Ανάλογα με το επίπεδο της άσκησης και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, δηλαδή πόσο ζεστό ή υγρό είναι το κλίμα, παράγουμε σημαντικές ποσότητες ιδρώτα ο οποίος εμπεριέχει πολύτιμους ηλεκτρολύτες. Καθώς αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος με την άσκηση, παράγεται περισσότερος ιδρώτας, ο οποίος εξατμίζεται στην επιφάνεια του σώματος βοηθώντας στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του. Η εφίδρωση μπορεί μεν να βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, όμως μέσω του ιδρώτα αποβάλλονται πολύτιμα υγρά, ηλεκτρολύτες (κυρίως νάτριο και χλώριο) άζωτο και θρεπτικά συστατικά.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί είναι σημαντικοί στην άσκηση;

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που φέρουν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το χλώριο και το νάτριο τα οποία συντελλούν στη σωστή λειτουργία και ανάπλαση των μυών και του νευρικού συστήματος. Οι ηλεκτρολύτες περιέχονται και διαλύονται κυρίως σε νερό το οποίο υπάρχει στον οργανισμό και χάνονται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της διούρησης και άλλων εκκρίσεων.

Οι ηλεκτρολύτες έχουν κομβική σημασία καθώς:

  • διατηρούν την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα
  • βοηθούν στη δημιουργία μυϊκών συσπάσεων και την επίτευξη της κίνησης
  • διατηρούν την οξεοβασική ισορροπία (σωστό pH αίματος)
  • αυξάνουν την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να χαθούν μικρές ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου. Απώλειες σωματικών υγρών της τάξης του 1-2% επηρεάζουν αρνητικά τόσο την αθλητική, όσο και τη νοητική απόδοση. 

Επιπλέον οι επιπτώσεις της ελλιπούς ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν να επιφέρουν:

  • αύξηση του κινδύνου για θερμοπληξία
  • αύξηση του καρδιακού παλμού και του αισθήματος προσπάθειας
  • μείωση της ικανότητας ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος
  • κράμπες
  • κεφαλαλγίες
  • και ναυτία.

Επομένως κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε απαιτητική άσκηση είναι απαραίτητη η άμεση αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Αλλά και πριν από τις σωματικές δοκιμασίες, η πρόσληψη ηλεκτρολυτών μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενέργεια και τις επιδόσεις!

Το almora Plus, o No1 ηλεκτρολύτης σε πωλήσεις στην Ελλάδα, διαθέτει μία σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος.

Το almora PLUS SPORT είναι συμπλήρωμα διατροφής σε αναβράζουσα μορφή, με συνδυασμό Ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl), Ασβεστίου (Ca), Μαγνησίου (Mg), και του φυτικού εκχυλίσματος Citrus Sinensis.

Μοναδικό προϊόν, με κλινικά αποδεδειγμένη δράση που ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια σωματικης άσκησης & ταυτόχρονα ενυδατώνει τον οργανισμό των αθλούμενων και των αθλητών.

Είναι ιδανικό για όλους όσους γυμνάζονται και κάνουν οποιοδήποτε είδος άσκησης:

  • Αερόβια άσκηση μεσαίας ή χαμηλής έντασης: Τρέξιμο, Περπάτημα, Κολύμβηση, Ποδηλασία, Μπάσκετ, Τένις, Yoga-Pilates κτλ.
  • Αναερόβια άσκηση υψηλής έντασης – μικρής διάρκειας: Γυμναστήριο, Βάρη, Crossfit, TRX, Kick Boixing, Διαλλειματική άσκηση.

Το citrus Sinensis (σίτρους σινένσις) είναι το κλινικά μελετημένο φυτικό εκχύλισμα εσπεριδοειδών με ισχυρή αντιοξειδωτικη δράση που αποδεδειγμένα αυξάνει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ο συνδυασμός ηλεκτρολυτών με πολυφαινόλες αποτελούν τη “φυσική συνταγή” για να πετύχουμε καλύτερες επιδόσεις κατά την άσκηση διατηρώντας ταυτόχρονα ενυδατωμένο τον οργανισμός μας.

Το μαγνήσιο, συμβάλλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Το ασβέστιο, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών και στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση.

Το almora PLUS SPORT διατίθεται σε αναβράζοντα δισκία με γεύση πορτοκάλι.