Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΠΑΙΔΙ - ΓΟΝΕΙΣ

3+ 1 tips για την καταπολέμηση του παιδικού βήχα

Τι είναι ο βήχας και πώς προκαλείται

Ο βήχας αναγνωρίζεται ως αμυντικός αντανακλαστικός μηχανισμός που σκοπό έχει να απομακρύνει μέσω της παραγόμενης βλέννας, παθογόνους μικροοργανισμούς και ξένα σώματα. Σχεδόν όλοι έχουν βήχα μετά από ένα κοινό κρυολόγημα, που συνήθως διαρκεί 1-3 εβδομάδες. Συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενος αλλά όταν επιμένει απαιτείται διάγνωση.

Ξηρός και παραγωγικός βήχας

O βήχας, βάσει της ακουστικής του ποιότητας που σχετίζεται με τις εκκρίσεις στους αεραγωγούς, ταξινομείται στον «υγρό» ή αλλιώς παραγωγικό βήχα και στον «ξηρό» βήχα, ενώ η ταυτοποίηση του διευκολύνει τη διαφορική διάγνωση μεταξύ παθολογιών όπως άσθμα, βρογχεκτασίες, χρόνια βρογχίτιδα και βρογχιολίτιδα.

Ο βήχας στα παιδιά

Στα παιδιά, ο παραγωγικός βήχας, σε γενικές γραμμές, σχετίζεται με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Σε κάποιες λοιμώξεις, η παρουσία ξηρού βήχα όπως γίνεται αντιληπτή από τον επαγγελματία υγείας, υποδηλώνει πρώιμο στάδιο της λοίμωξης, ο οποίος βήχας όμως γίνεται παραγωγικός καθώς οι αεραγωγοί εκκρίνουν περισσότερες ποσότητες βλέννας με την εξέλιξη της νόσου.1

Ο βήχας ταλαιπωρεί όλη την οικογένεια

O βήχας, αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση για το παιδί αλλά και τους γονείς του με τα συμπτώματα να δύνανται να εμμένουν έως και 2 εβδομάδες και να δημιουργούν δυσκολία στην καθημερινότητα τόσο των παιδιών όσο και των γονέων (αϋπνία, γενικότερη αδιαθεσία, ανησυχία).

Τι προτείνεται στην περίπτωση βήχα
  1. Σε έναν παραγωγικό βήχα, καλό είναι να γίνει απόχρεμψη των βρογχικών εκκρίσεων, ώστε να αποσυμφορούνται οι αεραγωγοί της αναπνευστικής οδού.
  2. Σε έναν «ξηρό» βήχα, καλό είναι να καταπραϋνθεί ο ερεθισμένος βλεννογόνος.
  3. Παράλληλα χορηγούμε άφθονα υγρά (νερό, χλιαρά ροφήματα, χυμούς) και τροφές όπως σούπες ώστε να βοηθήσουμε να μαλακώσει ο λαιμός από τον ερεθισμό και τα φλέματα.
  4. Τα φυτικά σιρόπια με συστατικά που καταπραΰνουν και προστατεύουν από τα συμπτώματα του βήχα συστήνονται από τον ιατρό και τον φαρμακοποιό.
Μπορεί ένα φυτικό σιρόπι να βοηθήσει στα παραπάνω;

Η χορήγηση άφθονων υγρών είναι πρωταρχικής σημασίας και οι γονείς χρειάζεται να το έχουν σε προτεραιότητα. Ωστόσο υπάρχουν φυτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα φυτικά σιρόπια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάγκη για απόχρεμψη των φλεμάτων και καταπράυνση του ερεθισμένου βλεννογόνου.

Ένα φυτικό σιρόπι που μπορεί να βοηθήσει είναι το almora KIDS COUGH SYRUP της ELPEN το οποίο συνδυάζει 3 φαρμακευτικά φυτά και μέλι, με αποδεδειγμένες ωφέλιμες ιδιότητες επί του ξηρού και παραγωγικού βήχα σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα.

Χάρη στην αλθαία2 έχει τοπική δράση στα ανώτερα σημεία του αναπνευστικού συστήματος, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φίλμ. Το μέλι μειώνει την ένταση του βήχα με παράλληλη καταπράυνση του βήχα. Ο κισσός ευνοεί την απόχρεμψη των φλεμάτων3 ενώ το θυμάρι εξασφαλίζει μια ήπια σπασμολυτική δράση στους μύες του ανώτερου αναπνευστικού4, χωρίς να καταστέλλεται ο βήχας κεντρικά.

Το almora ΚIDS COUGH SYRUP μπορεί να δοθεί με ασφάλεια σε παιδιά >1 έτους και έχει ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση (φράουλα). Έχει ολιστική δράση στον παραγωγικό και τον ξηρό βήχα του παιδιατρικού πληθυσμού, καταπραΰνοντας, ασκώντας αποχρεμπτική και αντιφλεγμονώδη δράση τοπικά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση του βήχα  που ταλαιπωρεί την καθημερινότητα του παιδιού και των γονέων.

Η ανάγκη για φυτικές προσεγγίσεις στην διαχείριση του βήχα έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία 5 χρόνια, με τα φυτικά σιρόπια που περιέχουν φαρμακευτικά φυτά γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες να κερδίζουν έδαφος (8). Η προτίμηση για τα φυτικά σιρόπια έρχεται τόσο από τον επαγγελματία υγείας ιατρό, φαρμακοποιό αλλά και από τους καταναλωτές που μένουν ευχαριστημένοι από την αποτελεσματικότητα των φυτικών αυτών επιλογών και την ασφάλεια τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. CHEST 2018; 153(1):196-209
  2. Paed., 2005, 11, 3–8
  3. Phytother. Res. (2012)
  4. Pharm Weekb Sci. 1983, 5, (9-14)
  5. IQVIA, 01A COUGH PRODUCTS, Units 2015-2023