Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Buddha Bowls: trendy και υγιεινά!

Υπάρχει κάποιος που δε γνωρίζει τα οφέλη της υγιεινής – ισορροπημένης διατροφής τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία; Πόσοι όμως τηρούν τους «κανόνες» της; Πρόσφατα λοιπόν ήρθε στο φως η διατροφή που βασίζεται στην παραδοσιακή νοοτροπία της Ιαπωνίας, τα Buddha Bowls (ή αλλιώς τα Μπολ του Βούδα). Η λογική των Buddha Bowls σχετίζεται άμεσα με την κουλτούρα των Ιαπώνων που θέλει την υγιεινή διατροφή να φέρνει την αρμονία πνεύματος, μυαλού και σώματος!

Πιο απλά, η λογική αυτής της διατροφής είναι να χορταίνουμε τρώγοντας την ποσότητα του φαγητού που χωράει σε ένα μπολ, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας.

Τι περιέχουν τα Buddha Bowls;

Είναι ένα μείγμα τροφίμων που αποτελείται από ποικιλία φρούτων – λαχανικών  σε αλμυρή ή γλυκιά γεύση. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε συστατικά όπως κινόα, ταχίνι κ.α. τα οποία είναι σύμμαχοι της υγείας μας. Ουσιαστικά δεν υπάρχει μία μόνο συνταγή για τα Buddha Bowls. Αντιθέτως έχεις την επιλογή να συνδυάσεις τρόφιμα που αγαπάς ικανοποιώντας έτσι τις διατροφικές σου προτιμήσεις. Πρωτίστης σημασίας είναι να προσλάβεις την ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).

Συγκεκριμένα:

  • Υδατάνθρακες: Μπορείς να επιλέξεις δημητριακά, ρύζι, κινόα, καλαμπόκι, πατάτες, πλιγούρι κ.α.
  • Πρόσθεσε ποικιλία λαχανικών ωμά ή μαγειρεμένα. Δοκίμασε να συνδυάσεις ταυτόχρονα λίγα από τα αγαπημένα σου φρούτα.
  • Πρωτεΐνη: Στη συνέχεια, απαραίτητο συστατικό είναι αυτό της πρωτεΐνης. Για παράδειγμα όσπρια ή και άπαχα γαλακτοκομικά.
  • Λίπη: Απαραίτητα είναι και τα λιπαρά οξέα. Προμηθεύσου ωμούς ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

Βάσει των ειδικών, τα Μπολ του Βούδα προάγουν την υγεία μας καθώς περιέχουν όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας προκειμένου να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορείς να απολαύσεις ένα μπολ – βόμβα υγείας!

Τα Buddha Bowls συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

Η απάντηση είναι πως ναι! Ο συνδυασμός μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών έχουν ως αποτέλεσμα ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα που είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.α). Μεταξύ των άλλων, η πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) συμβάλλουν στον κορεσμό χωρίς να προηγηθεί υπερκατανάλωση τροφής. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το γεύμα σου είναι αυτό που περιέχεται στο μπολ και μόνο!

Έτσι, απομακρυνόμαστε από τις διατροφικές συνήθειες του Δυτικού κόσμου όπου υπερτερούν τα junk food και οι λιπαρές τροφές. Αξίζει να σημειωθεί πως η παχυσαρκία εκτός από τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας (σωματική), αποτελεί βασική αιτία συναισθηματικών διαταραχών!

Ενδείκνυνται για όλους;

Τα Buddha Bowls απευθύνονται σε όλους όσους λατρεύουν την υγιεινή διατροφή ή τείνουν να στραφούν σε αυτήν.

Παρ’ όλα αυτά αποτελούν ιδανική επιλογή για:

  1. Χορτοφάγους.
  2. Άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).
  3. Άτομα που είτε λόγω υποχρεώσεων είτε από επιλογή δεν ασχολούνται με τη μαγειρική.

Επιτρέπεται στα παιδιά;

Τα παιδιά, επειδή βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, οι ανάγκες τους σε όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Συνεπώς το να ακολουθούν μία διατροφή τόσο περιορισμένη δεν είναι και τόσο φρόνιμο. Σε περίπτωση που θέλουν μέσα στην εβδομάδα να καταναλώνουν ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, μπορούν να επιλέξουν αυτά των Buddha Bowls, αρκεί να τα ενισχύσουν με ταυτόχρονη κατανάλωση γάλακτος ή αυγών!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*