Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Προστατεύουμε τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα από τη ζέστη

Τα ζώα το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο που λέγεται καύσωνας, και ως συνέπεια του τη θερμοπληξία, πόσο μάλλον, το γεγονός αυτό γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο για τα αδέσποτα ζώα. Αν μπορούσαν να μιλήσουν τα ίδια με λόγια, θα εκλιπαρούσαν για λίγο νερό ώστε να αντέξουν αυτούς τους μήνες. 

Αρκετοί άνθρωποι εκτός από τα κατοικίδια τους νοιάζονται και φροντίζουν και τα αδέσποτα, αφήνοντας νερό και φαγητό στην είσοδο τους σπιτιού τους είτε σε σημεία που γνωρίζουν πως συχνάζουν ζωάκια.

Ένα αδέσποτο καθημερινά αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους επιβίωσης, από την εύρεση τροφής, τα αυτοκίνητα, την επικινδυνότητα γενικά της πόλης… το νερό είναι επίσης όμως ένας βασικός παράγοντας ώστε να κρατηθούν στη ζωή.

Όλους τους μήνες του χρόνου φροντίζουμε λοιπόν όσο το δυνατόν γίνεται να γεμίζουμε και να ανανεώνουμε τα σημεία που μπορεί ο δήμος να έχει τοποθετήσει ποτίστρες, ειδάλλως μία καλή λύση είναι να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιες ή να τοποθετήσουμε μπολάκια σε σημεία της εισόδου μας ή όπου υπάρχουν αδεσποτάκια.

Ως προς τους σκιερούς χώρους, επιτρέπουμε στα ζώα που συχνάζουν στις αυλές μας να παραμένουν σε σημεία δροσερά, ή στις επιχειρήσεις που μπορεί να διαθέτουμε και έχουν σκιερά μέρη στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε επίσης και φαγητό. Πάνω από όλα μπαίνουμε στη θέση τους με ενσυναίσθηση για τις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους, και φυσικά εφόσον μπορούμε να συντηρήσουμε αλλά και να δώσουμε αγάπη και σπίτι σε ένα αδέσποτο ζωάκι τότε αναλαμβάνουμε την υιοθεσία του!

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε επίσης πως λειτουργεί το σώμα ενός σκύλου και μιας γάτας στις υψηλές θερμοκρασίες. Η συνήθης θερμοκρασία είναι συνήθως μεταξύ 37,2° C και 39,4° C. Τα ζώα όμως δεν ιδρώνουν σαν τους ανθρώπους προκειμένου να πετύχουν θερμορύθμιση, αλλά προσπαθούν με το γνωστό σε όλους λαχάνιασμα να αποβάλλουν την υψηλή θερμότητα. Αν η θερμότητα δεν αποβάλλεται αποτελεσματικά, η θερμοκρασία του σώματος τότε αυξάνεται. Μια αύξηση 2 βαθμών, σε ένα σκυλί για παράδειγμα σε θερμοκρασία 39° C, είναι απειλητική για τη ζωή του, και όταν η θερμοκρασία του υπερβεί τους 42,5° C, τότε το αποτέλεσμα είναι συχνά θανατηφόρο.

Ιδιαίτερη είναι και η φροντίδα που χρειάζονται και τα δεσποζόμενα ζώα το καλοκαίρι, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αντικρίσει δυστυχώς κάποιο σκύλο κλεισμένο στο αυτοκίνητο, ή υπήρξαν περιστατικά που έχει χαθεί ακόμη και η ζωή του.

Τι προσέχουμε
  • Φροντίζουμε να έχει συνεχώς νερό, και μάλιστα δροσερό στο μπολάκι του, ειδικότερα τις ώρες που λείπουμε από το σπίτι
  • Η βόλτα του πρέπει να είναι πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες οι οποίες είναι και οι πιο δροσερές. Αν περπατήσουμε αρκετά έχουμε πάντοτε νερό μαζί μας.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση του στον ήλιο για ώρα,  ή αν βρίσκεται μαζί μας στην παραλία φροντίζουμε να έχει ένα σκιερό μέρος και δροσερό νερό. Αν του αρέσει επίσης να κολυμπάει, είναι ιδανικό για μία επιπλέον δόση δροσιάς.
  • Για κανένα λόγο δεν αφήνουμε το ζώο μόνο του στο αυτοκίνητο αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη και αν νομίζουμε ότι η μικρή χαραμάδα αέρα που έχουμε ανοιχτή στο παράθυρο είναι αρκετή, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αν είναι απόλυτη ανάγκη να λείψουμε για λίγο, τότε το αυτοκίνητο παραμένει ανοιχτό με το air condition, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας.

Πολύ σημαντικό είναι το έργο που προσφέρουν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις. Μία από αυτές είναι και η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης που με το έργο της και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα τα χρόνια συνεχίζει να φροντίζει και φιλοξενεί τα αδέσποτα, με όνειρο της να αποκτήσει το καθένα ένα σπίτι και μία οικογένεια με αγάπη!

Την προσπάθεια αυτή και τις δράσεις της έρχεται να στηρίξει η Τerranova Nutrition καλώντας και εσένα να γίνεις σύμμαχος!

Με κάθε αγορά προϊόντων Terranova Nutrition, η μόνη πλήρης, 100% vegan και cruelty-free σειρά βιταμινών και υπερτροφών στην Ελλάδα, βοηθάς τα φιλοξενούμενα ζώα της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης!

Η Terranova Nutrition Greece επισκέφθηκε τους τετράποδους φίλους της στη ΖωοφιλικήΈνωση Ηλιούπολης. Σε αυτή τη συνάντηση οι δύο «ομάδες» έδωσαν χέρια και πατούσες, για να κλειστεί μία μυστική συμφωνία. Μοναδικός σκοπός αυτής της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή αγάπης. Το ζώο μαθαίνει στον άνθρωπο να εκφράζει την αγάπη που κρύβει μέσα του κι ο άνθρωπος βοηθάει το ζώο να μιλάει εκφράζοντας τις ανάγκες του (γινόμαστε η φωνή που δεν έχει)!

Γίνε και εσύ σύμμαχος!
Ανακάλυψε τα προϊόντα TERRANOVA NUTRITION εδώ⇐ 🛒

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*