Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Συμβουλές για την ανακούφιση από τα συμπτώματα

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και ως Σπαστική κολίτιδα αποτελεί ένα χρόνιο σύνδρομο – γαστρεντερική διαταραχή και όχι πάθηση, το οποίο ταλαιπωρεί 1 στους 10 ενήλικες, και συχνότερα το γυναικείο πληθυσμό (αναλογία γυναικών: άνδρες 2:1).

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ΣΕΕ διαφέρον σε ένταση από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά που συνδυάζεται µε διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή διάρροια εναλλασσόμενη µε δυσκοιλιότητα ή πόνο χωρίς συνοδές διαταραχές στις κενώσεις. Άλλα συμπτώματα που συχνά συνυπάρχουν είναι η κοιλιακή δυσφορία, τα αέρια και το φούσκωμα.

Τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ αναφέρουν χαμηλή ποιότητα ζωής, αφού τα συμπτώματα πολλές φορές επηρεάζουν την εργασιακή τους καθημερινότητα, την κοινωνική τους ζωή, τη δυνατότητα τους να γυμναστούν και να ταξιδέψουν, τις σεξουαλικές επαφές, με αποτέλεσμα, συχνά να περιορίζονται στο σπίτι.

Η χαμηλή ποιότητα ζωής επιτείνεται από το γεγονός ότι διάγνωση του ΣΕΕ είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένη εξέταση αλλά απαιτείται αποκλεισμός άλλων παθήσεων με κοινά συμπτώματα, όπως λοιμώξεις, κοιλιοκάκη, δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, κ.α., με πλήθος διαφορετικών εξετάσεων.

Που οφείλεται η εμφάνιση του ΣΕΕ

Tα ακριβή αίτια του ΣΕΕ δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, έχουν αναγνωριστεί παράγοντες που παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση του ή ενεργοποιούν τα συμπτώματα του:

  • Κληρονομικότητα.
  • Αλλαγή στην εντερική μικροχλωρίδα. Η μείωση/απώλεια μικροβιακής ποικιλομορφίας ή η επικράτηση βλαβερών μικροβίων στο έντερο επηρεάζει την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου, προκαλώντας φλεγμονή.
  • Φλεγμονή του βλεννογόνου του εντέρου και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού. Συχνά το ΣΕΕ πυροδοτείται από οξεία γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από βακτήρια, παράσιτα ή ιούς.
  • Κατανάλωση τροφών που προκαλούν ζυμώσεις και αυξημένη παραγωγή αερίων.
  • Χρόνιο στρες, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά θέματα.

Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων, ενώ μικρό ποσοστό των ασθενών χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή.

Τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας:

  • Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής – συμπτωμάτων. Είναι πιο εύκολο να αντιληφθείτε ποια τρόφιμα σας ενοχλούν εάν καταγράφετε τα συμπτώματα σας.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. Αυτά συνήθως είναι τα γαλακτοκομικά, κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο, κάποια φρούτα και δημητριακά, ιδίως όσα περιέχουν γλουτένη.
  • Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή, με μικρά και συχνά γεύματα, χωρίς να αποκλείετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων π.χ. τα λαχανικά.
  • Μειώστε τα γεύματα πλούσια σε λιπαρά, τα καυτερά φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά, την υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης.
  • Αυξήστε την κατανάλωση των φυτικών ινών. Προσοχή, εάν η διατροφή σας ως τώρα δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξήστε την πρόσληψη τους σταδιακά, καθώς μια απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.
  • Γευματίζετε σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς άγχος, μασώντας καλά την τροφή.
  • Πίνετε αρκετά υγρά.

Εάν οι παραπάνω αλλαγές δε σας βοηθήσουν, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο για να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε FODMAPS. Κατά τη διατροφή αυτή, εξαλείφονται τα FODMAPS (σάκχαρα που υπόκεινται σε ζύμωση από τα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο και τελικά προκαλούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ) και στη συνέχεια προστίθενται σταδιακά, ώστε να αναγνωριστούν τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, η οποία όμως έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων.

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη διατροφή, μπορείτε να:

  • Βάλετε στο πρόγραμμα σας ήπια γυμναστική.
  • Λάβετε ψυχολογική υποστήριξη με στόχο τη μείωση/ καλύτερη διαχείριση του στρες.
  • Λάβετε συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι τα προβιοτικά, το έλαιο μέντας και η γλουταμίνη, μετά από την αξιολόγηση από διαιτολόγο- διατροφολόγο.

Ποιος είναι ο ρόλος του υγιούς μικροβιώματος

Στο σώμα μας ζουν τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί που σαν σύνολο ονομάζονται μικροχλωρίδα. Η μικροχλωρίδα αποτελείται από περισσότερα από 1.500 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, καλών, κακών και ουδέτερων, τα οποία βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία και συμμετέχουν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Τα είδη των μικροβίων διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάνοντας το μικροβίωμα του καθενός μας μοναδικό. Μικροβίωμα ονομάζεται το σύνολο των γονιδίων που βρίσκονται μέσα στους μικροοργανισμούς που συμβιώνουν μαζί μας.

Η εντερική μικροχλωρίδα αποτελεί απαραίτητο μέρος της ύπαρξής μας, αφού συμμετέχει σε καθημερινές λειτουργίες του σώματος:

  • Συμμετέχει στην πέψη και την απορρόφηση των τροφών.
  • Διατηρεί την υγεία των επιθηλιακών κυττάρων του βλεννογόνου του εντέρου.
  • Βοηθά στην άμυνα του οργανισμού, καθώς τα καλά μικρόβια δρουν ως φραγμός και καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • Επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου, αλληλοεπιδρώντας με το Εντερικό Νευρικό Σύστημα.

Το ΣΕΕ συνδέεται με αλλοίωση στη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, άρα και με διαταραχή των παραπάνω λειτουργιών. Ασθενείς με ΣΕΕ στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζουν μειωμένη παρουσία ωφέλιμων βακτηριδίων και υπερανάπτυξη παθογόνων, μια κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση εντέρου.

Έτσι, σε ΣΕΕ, η αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων είναι κρίσιμη. Αυτό μπορεί να γίνει με λήψη προβιοτικών, είτε μέσω της τροφής, είτε μέσω συμπληρώματος διατροφής. Παρόλο λοιπόν που οι παγκόσμιες συστάσεις για την αντιμετώπιση του δε συστήνουν ισχυρά τη χρήση προβιοτικών, λόγω έλλειψης επαρκών ερευνητικών δεδομένων, άτομα που τα λαμβάνουν αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων. Στην παρατήρηση των ασθενών, έρχονται να προστεθούν όλο και περισσότερες νέες μελέτες, οι οποίες αναδεικνύουν την ευεργετική δράση τους, όσον αφορά στο φούσκωμα, στη δυσκοιλιότητα, στη διάρροια και στην αίσθηση διάτασης της κοιλιάς.

Συμπερασματικά, το ΣΕΕ είναι μια κατάσταση που δυσκολεύει την καθημερινότητα όσων πάσχουν από αυτό. Με κατάλληλη όμως υποστήριξη, ιατρική, διατροφική και ψυχολογική, τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν και η ποιότητα ζωής να επιστρέψει στα φυσιολογικά.

Βλασερού Ολυμπία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Τηλ: 210 9914115 │ 698 4152754
www.diaitologos-hlioupoli.gr

Δοκίμασε το ColonLife⇐🛒

To ColonLife είναι ένα προϊόν που συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου, μέσω της λειτουργικής αποκατάστασης του εντερικού βλεννογόνου.

Κάθε συσκευασία περιέχει 1 μπλε καρτέλα και 1 κόκκινη καρτέλα. Τα συστατικά της μπλε καρτέλας (βουτυρικό οξύ και GSE) συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην φυσική αντιβιοτική προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου.Η καινοτομία για το ColonLife είναι ότι το βουτυρικό οξύ περνά άθικτο από το λεπτό έντερο και αρχίζει τη δράση του μόλις εισέλθει στο παχύ έντερο. Επιπλέον, χάρη στην τεχνική της «παρατεταμένης αποδέσμευσης», το βουτυρικό οξύ παραμένει στο παχύ έντερο αλείφοντας ενδελεχώς τα τοιχώματά του.

Τα συστατικά της κόκκινης καρτέλας (ειδικά πατενταρισμένα προβιοτικά με πρεβιοτικά) βοηθούν στην αποτελεσματική αποκατάσταση και εξισορρόπηση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας. Η τοποθέτηση των προβιοτικών σε μικροκάψουλες εξασφαλίζει μέγιστη γαστροπροστασία των στελεχών και αμετάβλητη την ανθεκτικότητά τους για 2 χρόνια.

Κατάλληλο για Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Κολίτιδα, Ελκώδη Κολίτιδα, Εκκολπωμάτωση Παχέος Εντέρου, Νόσος του Crohn.


Ford AC, Lacy BE, Talley NJ. Irritable bowel syndrome. N Eng J Med 2017;376:2566–78.

Ann Intern Med. 2001 May 1;134(9 Pt 2):860-8. DOI: 10.7326/0003-4819-134-9_part_2-200105011-00010

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

Front. Microbiol., 10 June 2019 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.01136

Irritable Bowel Syndrome. Alexander C. Ford, M.D., Brian E. Lacy, M.D., and Nicholas J. Talley, M.D., Ph.D. N Engl J Med 2017.

American College of Gastroenterology monograph on the management of irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation. Ford AC, Moayyedi P, Lacy BE, et. al. Am J Gastroenterol 2014.

altered molecular signature of intestinal microbiota in irritable bowel syndrome patients compared with healthy controls: A systematic review and meta-analysis Hai-Ning Liu Hao Wu. et.al. Digestive and Liver Disease, January 21, 2017.

Randomized clinical trial: the effect of probiotic Bacillus coagulans Unique IS2 vs. placebo on the symptoms management of irritable bowel syndrome in adults Ratna Sudha Madempudi, Jayesh J. Ahire, Jayanthi Neelamraju, Anirudh Tripathi & Satyavrat Nanal. Na

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*