Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

6 τάσεις για ευημερία το 2023! Ξεκίνα αλλιώς τη νέα χρονιά!

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι! Από την εξέλιξη της ψυχικής μας υγείας μέχρι την έναρξη ενός νέου αθλήματος όπως για παράδειγμα η κολύμβηση, οι στόχοι για τη νέα χρονιά μπορούν να γίνου τάση και γιατί όχι στάση ζωής ώστε να αλλάξει μία και καλή η καθημερινότητα μας στρεφόμενοι όλο και περισσότερο προς την ευεξία και ευημερία!

Είναι γεγονός πως έπειτα από τα 2 τελευταία χρόνια συνεχών αλλαγών και διακυμάνσεων σε όλα τα επίπεδα η ευημερία για πολλούς δεν ήταν το focus. Από το πόσο άγχος και στρες υπάρχει καθημερινά στη ζωή μας, από το πως το διαχειριζόμαστε, μέχρι το τι τρώμε και πως επιλέγουμε να ζούμε είναι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ψυχολογία όσο και το σώμα μας.

Το 2023 ας αλλάξουμε στάση ζωής και ας διαμορφώσετε συνήθειες και συμπεριφορές με στόχο την ευημερία!

1 . Ξυπνώντας τις αισθήσεις

Οι αισθήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Όραση, ήχος, αφή, όσφρηση και γεύση μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουμε σχεδόν αμέσως, επομένως αυτή η τάση έχει να κάνει με το να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί ξυπνώντας τις αισθήσεις μας.

Το λεγόμενο sensehacking σημαίνει να χρησιμοποιούμε τη δύναμη των αισθήσεών μας για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Καθώς βαδίζουμε σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής, οποιοσδήποτε τρόπος να τονώσουμε τη διάθεση εύκολα και φθηνά θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτος από όλους. Αισθάνεστε μη παραγωγικοί ή με έλλειψη ύπνου; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το sensehacking βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής και συναισθηματικής ευεξίας. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να ενισχύσουμε τις αισθήσεις στο σπίτι όπως τα αρωματικά κεριά, τα χαλαρωτικά σπρέι μαξιλαριών αλλά ακόμη και η χρήση χρωμάτων ψυχολογίας θα βοηθήσουν να κάνουμε το περιβάλλον μας να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα, τη θετικότητα και να τονώσει την ψυχική μας υγεία!

2. Ποιοτικός ύπνος

Καθώς ο τομέας ευεξίας είναι σημαντικό να αναπτυχθεί σε έναν κόσμο μετά τον Covid, οι Βρετανοί με έρευνες έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τον ύπνο χρησιμοποιώντας την έξυπνη τεχνολογία για να συγχρονίσουν τις κιρκαδικές ρουτίνες, χρονομετρώντας προσεκτικά τα βιολογικά ρολόγια για κανονική έκθεση στο φως της ημέρας και στο σκοτάδι. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι δύο στους τρεις ανθρώπους είχαν κακή ποιότητα ύπνου τους τελευταίους έξι μήνες. Κάτι που επίσης θα βοηθήσει στην ποιότητα ύπνου είναι η μετάβαση από βαριά βραδινά γεύματα σε απογευματινά “ελαφριά” γεύματα. Πολύ σημαντικό είναι η απομάκρυνση των τεχνολογικών μας μέσων κινητά, tablet πριν από τον ύπνο μιας και τόσο το μπλε φως τους, όσο και ότι κρατούν σε υπερδιέγερση τον οργανισμό μας είναι υπεύθυνα σε μεγάλο ποσοστό για την κακή ποιότητα ύπνου.

3. Κολύμβηση

Η κολύμβηση, ναι είναι το άθλημα που θα κερδίσει αρκετούς με τη νέα χρονιά. Η πισίνα είναι μία safe λύση, η κολύμβηση όμως σε θάλασσες και ποτάμια ξυπνά το ένστικτο του ταξιδιώτη και σε οδηγεί να γνωρίσεις νέες εμπειρίες, νέους κόσμους. Εξερευνώντας τη φύση το κομμάτι της ευεξίας αρχίζει να ανεβαίνει επίπεδο και η ποιότητα ζωής μας αλλάζει! Ξεκινήστε με πικνικ δίπλα σε μικρού ποταμούς που μπορείς να βρέξεις τα πόδια σου και σταδιακά το νερό θα νιώθεις ότι σε καλεί να κολυμπήσεις! Η φύση άλλωστε έχει τόσες ομορφιές, ποταμούς και θάλασσες που οι επιλογές σου θα γίνουν απεριόριστες!

4. Ταξίδια

Τα ταξίδια αποτελούν σίγουρα πηγή ευημερίας και έχουν να κάνουν με την επαναφόρτιση του σώματος και της ψυχής αλλά και τη χαλάρωση του μυαλού. Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες επικεντρώνονται στην ψυχική, σωματική και πνευματική ευεξία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το 39% των καταναλωτών έχει ήδη κάνει κράτηση προς ένα καταφύγιο ευεξίας για το 2023, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν διακοπές που περιλαμβάνουν γιόγκα, θεραπεία ήχου, αναπνοή και διάφορα εργαστήρια. Μετά από μια παύση στα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί θέλουν τώρα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δυνατότητα να ταξιδεύουν. Επίλεξε λοιπόν τον πρώτο προορισμό και οργάνωσε το ταξίδι! Ήδη από τώρα ο οργανισμός σου θα αρχίσει να εκκρίνει την ορμόνη της χαράς μόνο και μόνο στην προσμονή του!

5. Βλέμμα στον ουρανό!

Η ψυχολογία του να κοιτάς ψηλά στον ουρανό – επινοήθηκε από τον προπονητή θετικής ψυχολογίας Paul Conway. Η έρευνα έχει βρει ότι η απλή πράξη του να κοιτάς ψηλά μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή συναισθηματικής αυτορρύθμισης, να βοηθήσει στην ηρεμία των ανήσυχων νεύρων και να ενισχύσει την επίγνωση και το αίσθημα παρουσίας στο τώρα μας, στη στιγμή! Αν θέλετε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες το 2023, δοκιμάστε αυτήν! Ο Paul εξηγεί στον ιστότοπό του ότι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα – το χιούμορ, η ταπεινοφροσύνη, η κοινωνική ευφυΐα, η ειλικρίνεια και η ευγένεια – είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της θετικής ψυχολογίας. Στόχος του είναι να «αναπτύξει μια πιο αισιόδοξη στάση που θα ενισχύσει, αντί να διαταράξει την κοινωνική, επαγγελματική και πνευματική ζωή κάποιου», σύμφωνα με το Psychology Today. Ο Paul άρχισε να εξετάζει περαιτέρω την πρακτική του βλέμματος στον ουρανό κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του, αφού διαπίστωσε ότι ήταν μια μορφή απόδρασης. Τον βοήθησε να «αισθανθεί καλύτερα» ως παιδί, καθώς μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από το αλκοόλ, τον τζόγο και τον εθισμό στα ναρκωτικά. “Ήθελα επίσης να δημιουργήσω μια εύχρηστη δραστηριότητα ευεξίας που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση 24/7 όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο.” Δοκίμασε το, θα νιώσεις πολύ καλύτερα!

6. Τα φυτά απαλύνουν τη θλίψη

Τα φυτά έχουν επαινεθεί εδώ και πολύ καιρό για τις εκπληκτικά θετικές τους δυνάμεις! Μπορεί να υπάρχει μια σειρά μεθόδων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της θλίψης και της κατάθλιψης , συμπεριλαμβανομένης της φωτοθεραπείας και των λαμπτήρων SAD, αλλά τα φυτά μέσα στο σπίτι μπορούν επίσης να προσφέρουν μια εξαιρετική ανακούφιση από το άγχος  και να συμβάλλουν στην ευημερία μας! Η φροντίδα των φυτών είναι εγγενώς συνδεδεμένη με την αυτοφροντίδα, το να βλέπουμε ένα φυτό να ανθίζει και να μεγαλώνει από τη φροντίδα μας είναι μια επέκταση της φροντίδας για τον εαυτό μας!  Συνιστούμε να αναπαράγετε μια σύνδεση με τη φύση γεμίζοντας το σπίτι σας με πράσινα φυτά, λουλούδια και αποξηραμένα λουλούδια κρατώντας τις κουρτίνες ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέποντας στο φως να πλημμυρίσει το σπίτι σας! Τόσο εσείς όσο και τα φυτά θα επωφεληθούν από όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιοφάνεια! Τα φυτά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα άγχους, ενισχύουν τη μνήμη και αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Αυτές είναι μόνο μερικές τάσεις-συμβουλές για να αλλάξουμε θετικά τη ζωή μας τη νέα χρονιά! Υπάρχουν άλλες τόσες που μπορούμε να ανακαλύπτουμε καθημερινά ξεκινώντας από την εσωτερική μας ηρεμία! Μη περιορίσεις την ψυχή και τη φαντασία σου, διάβασε ενημερώσου γύρω από την ευεξία και την αυτοβελτίωση και θα δεις κάθε ημέρα σου το 2023 να αλλάζει!

Καλή χρονιά!