Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

6 λόγοι – οφέλη για να κάνεις συνήθεια τα κρύα ντους

Το καλοκαίρι είναι σίγουρα η ιδανική περίοδος για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στα κρύα ντους ώστε να μετατραπούν σε καλή συνήθεια που θα κρατήσεις ακόμη και το χειμώνα. Γιατί να μπεις σε μία τέτοια διαδικασία; Μα φυσικά γιατί έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας!

⇒ Όλες τις εποχές η διαδικασία του ντους για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου ξεκινά με χλιαρό νερό που σταδιακά το κρυώνεις, γεγονός που δρα ευεργετικά καθώς τονώνει δέρμα, οργανισμό αλλά και ψυχολογία!

 6 οφέλη στον οργανισμό μας

Σε κρατά σε εγρήγορση

Ο ρυθμός της αναπνοής που αυξάνεται κατά τη διάρκεια ενός κρύου ντους αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και σε συνέπεια το αίμα κυκλοφορεί πιο έντονα στις αρτηρίες. Όλο αυτό λειτουργεί τονωτικά για σώμα και πνεύμα, ειδικά αν με αυτό τον τρόπο ξεκινάς τη μέρα σου καθώς γεμίζεις ενέργεια!

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όσο το αίμα μας τρέχει πιο γρήγορα στις αρτηρίες και στα όργανα λειτουργεί βοηθητικά στην καταπολέμηση προβλημάτων στο δέρμα και στην καρδιά. Βελτιώνεται η αρτηριακή πίεση, καθαρίζουν οι φραγμένες αρτηρίες και τονώνεται το ανοσοποιητικό.

Ενεργοποιεί το μεταβολισμό

Όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο, ενεργοποιείται η παραγωγή του καφέ λίπους, το οποίο συνδέεται με το κάψιμο της ενέργειας στο σώμα. Όσο περισσότερο καφέ λίπος έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις κάθε δευτερόλεπτο και συνεπώς τόσο περισσότερα κιλά χάνεις. Όταν λοιπόν, ανεβαίνουν τα ποσοστά λίπους στο σώμα, ο μεταβολισμός επιταχύνει τη δράση του, καθώς αυξάνονται και η πίεση και η μέση θερμοκρασία. Οι αντιδράσεις αυτές  έχουν ως αποτέλεσμα την εγρήγορση του οργανισμού και την ευκολότερη απώλεια κιλών.

Μειώνει το στρες 

Μια μελέτη του 1994 έδειξε μια δραστική μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση του σώματος σε ένα ψυχρό ερέθισμα. Καταγράφηκε επίσης μια αύξηση της γλουταθειόνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που συμβάλλει στην βέλτιστη λειτουργία όλων των υπολοίπων αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Οι συμμετέχοντες που κολυμπούσαν τακτικά σε παγωμένο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είχαν πολύ λιγότερα συμπτώματα οξειδωτικού στρες.

Δρα ενάντια στην κατάθλιψη και προκαλεί ευεξία

Το κρύο ντους έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης λόγω της έντονης επίδρασης του κρύου στους υποδοχείς στο δέρμα (νευρώνες), οι οποίοι στέλνουν ένα μεγάλο κύμα ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις περιφερειακές νευρικές απολήξεις προς τον εγκέφαλο. Αυτή η διαδικασία έχει αντικαταθλιπτική δράση και τονώνει την ψυχολογική διάθεση του ατόμου.

Βελτιώνει την όψη μαλλιών και επιδερμίδας

Το ζεστό νερό έχει την τάση να αφυδατώνει το δέρμα μας, έτσι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κρύο νερό για σύσφιγξη της επιδερμίδας και των πόρων, ενώ έτσι αποτρέπεται και η απόφραξή τους από βρωμιές και φυσικά έλαια (σμήγμα). Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τα σπυράκια. Κάτι αντίστοιχο κάνει το κρύο νερό και στους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την βρωμιά από το να εισχωρήσει βαθύτερα, συν ότι χαρίζει λάμψη στα μαλλιά κλείνοντας τους πόρους της τρίχας.

 

 

 

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*