Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΤΟΠΙΑ

5 λόγοι για να επισκεφθείς τη Σκωτία!

Η χώρα των μύθων, των κάστρων, των highlands και του whiskey αποτελεί έναν προορισμό που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς έστω και μία φορά στη ζωή σου! Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να επισκεφτείς αυτό το ιστορικό μέρος. Εμείς συγκεντρώσαμε 5 που σίγουρα θα σε οδηγήσουν στο να ετοιμάσεις τη βαλίτσα σου!

1. Η παλιά πόλη του Εδιμβούργου

Το Εδιμβούργο είναι μια από τις πιο χαλαρωτικές πόλεις, γεμάτη ιστορικά μνημεία και σύγχρονα καταστήματα. Η παλιά πόλη διατηρεί τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της και πολλά κτίρια στεγάζουν την υπαίθρια αγορά. Εδώ θα συναντήσετε το Βασιλικό μουσείο της Σκωτίας, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πολυάριθμους υπόγειους δρόμους. Το Royal Mile, ένα δίκτυο ιστορικών οδών, αποτελεί το πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης που συνδυάζει γοτθική ατμόσφαιρα, μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες και μουσεία. Στη George Street θα βρείτε πολλά καταστήματα, ενώ η Grassmarket, η διάσημη γειτονιά της παλιάς πόλης που ήταν κάποτε τόπος εκτέλεσης, τώρα είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής.

2. Τα κάστρα

Υπήρξε ποτέ χώρα με περισσότερα κάστρα από τη Σκωτία; Δε νομίζω! Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα στους αιώνες υπήρξαν γύρω στα 3.000 κάστρα. Σήμερα για να μάθετε τα 17 από αυτά μπορείτε να πάρετε μέρος στην ξενάγηση Castle Trail που πραγματοποιείται γύρω από την περιοχή του Αμπερντίν.

3. Τα νησιά

Εκτός από την ηπειρωτική χώρα, η Σκωτία περιλαμβάνει περίπου 790 νησιά, μεταξύ των οποίων τα Northern Isles και το σύμπλεγμα των Εβρίδων. Ανέγγιχτη φύση, άγριες παραλίες, σπηλιές, μεγαλιθικά μνημεία, παραδοσιακή κουζίνα και ανοιχτόκαρδοι κάτοικοι συνθέτουν το σκηνικό.

4. Τα παραδοσιακά φαγητά

Το σκωτσέζικο φαγητό είναι ζεστό, νόστιμο και οι επισκέπτες προτιμούν να το απολαμβάνουν σε μία ζεστή παμπ ή κάπου με εξαιρετική θέα.  Τα scones είναι σκωτσέζικα ψωμάκια που συνοδεύουν το τσάι και είναι ανάρπαστα. Φτιάχνονται συνήθως από αλεύρι, κριθάρι ή βρώμη και συχνά τους προσθέτουν ζάχαρη ή γλάσο. Αποτελούν βασικό συστατικό του λεγόμενου cream tea, το οποίο είναι ένα απογευματινό ελαφρύ γεύμα με τσάι, μαρμελάδα, κρέμα και –φυσικά- scones.

Χωρίς haggis, δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως γνωρίζει τη σκωτσέζικη κουζίνα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο από εντόσθια προβάτου (καρδιά, συκώτι και πνεύμονες), τα οποία είναι σε μορφή κιμά, μαζί με κρεμμύδι βρώμη μπαχαρικά, αλάτι, ξύγκι και μαγειρεύονται μέσα στο στομάχι του ζώου, σιγοβράζοντας για περίπου 3 ώρες. Πιάτο που μάλλον θέλει δυνατό στομάχι.

Scotch pie
Η σκωτσέζικη αυτή πίτα είναι ουσιαστικά κρεατόπιτα, με διπλή κρούστα και γέμιση με κιμά αρνιού ή κάποιου άλλου κρέατος. Παρ’ όλο που έχει σκωτσέζικη καταγωγή, τη βρίσκουμε και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ υψηλές πωλήσεις κάνει και στον Καναδά. Πωλείται συχνά στα γήπεδα και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρονται σε αυτήν ως football pie.

5. Η εκπληκτική θέα

Η Σκωτία έχει εκπληκτικές ομορφιές. Όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου, είτε περπατώντας, είτε οδηγώντας πάντα θα ανακαλύπτεις και μία μοναδική θέα.

♥Μήπως έφτασε η ώρα να προγραμματίσετε το επόμενο σας ταξίδι;♥

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr                                     
Πηγή:arttravel

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*