Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι διαχείρισης τη μοναξιάς του Lockdown, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το 2020 υπήρξε μία ταραχώδης χρονιά στη μνήμη μας δίνοντας όμως την ίδια σκυτάλη και στο 2021. Όλον αυτό τον καιρό καλούμαστε να διαχειριστούμε μία πανδημία, 2 μέχρι στιγμής μεγάλα Lockdown με mini που υπήρξαν ανάμεσα τους, απώλειες, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αποκαλύψεις κακοποίησεων, βίας, και σεξουαλικής παρενόχλησης κάνοντας την αρχή από το χώρο του αθλητισμού και συνεχίζοντας με το χώρο του θεάματος, και συνεχίζουμε ακόμη να βουτάμε σε όλες αυτές τις καθημερινές εξελίξεις έχοντας να διαχειριστεί ο καθένας μας και το δικό του εαυτό. Το φως της σήραγγας δεν είναι ακόμη τόσο κοντά αλλά έχει αρχίσει ίσως να αχνοφαίνεται…

Οι κοινωνικές μας ζωές παραμένουν σε αναμονή αορίστου χρόνου – μια αλλαγή που δεν είναι χωρίς συνέπειες- και φυσικά με όλα αυτά τριγύρω, η μοναξιά που βιώνουμε είτε εμείς προσωπικά είτε άτομα σε φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση και εξέλιξη.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το ’20 από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών έδειξε ότι 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υποφέρει από «τη μοναξιά του lockdown».

«Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα μοναξιάς και έλλειψη σωματικής αλληλεπίδρασης και στοργής», λέει η Dr. Tara Swart, συγγραφέας του The Source: Open Your Mind, Change Your Life, στη Βρετανική Vogue.

«Αυτό θα μπορούσε κυριολεκτικά να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι νευρώνες και οι νευρικές οδοί στο άκρα μας.Το δέρμα μας είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο, υπάρχει ένας χάρτης όλων των νευρικών απολήξεων χαραγμένων στον εγκέφαλό μας – με τα δάχτυλα, τα χείλη, τη γλώσσα και τα γεννητικά όργανα να είναι το πιο έντονα, διότι αυτά είναι που αισθανόμαστε περισσότερο. Όταν αυτά τα νευρικά άκρα στερούνται οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης, ξεκινά ένας καταρράκτης νευρικών οδών που μοιάζει με ανεκπλήρωτη αγάπη » λέει η Dr. Swart.

«Κυριολεκτικά γινόμαστε απελπισμένοι για ανθρώπινο άγγιγμα, όπως θα κάναμε για φαγητό αν πεινούσαμε.» Εν ολίγοις: το ανθρώπινο άγγιγμα είναι απαραίτητο για την ευημερία μας, και από εκατομμύρια κόσμο λείπει αυτή τη στιγμή.

Έτσι η Dr. Swart μοιράζεται τέσσερις απλούς τρόπους για την αντιμετώπιση της μοναξιάς.

Μην περιορίζετε την τεχνολογία στην εργασία

Η επικοινωνία με άλλους είναι ζωτικής σημασίας κατά το lockdown. «Αυτό σχετίζεται με την εξέλιξή μας από την εποχή των σπηλαίων, όταν μπορούσαμε να επιβιώσουμε μόνο ως μέρος μιας φυλής», εξηγεί. «Συγκεντρωνόντουσαν όλοι μαζί για ζεστασιά τη νύχτα και η σωματική επαφή ήταν μια επίδειξη αγάπης, σύμβολα οικογένειας και κοινότητας. Και τα δύο αυτά – η κυριολεκτική ζεστασιά και η γνώση ότι ήταν μέρος της φυλής – εγγυήθηκαν την ασφάλεια και την επιβίωση. Έτσι, χιλιετίες αργότερα, η επικοινωνία με την ανθρώπινη αφή έχει ένα χαλαρωτικό, θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η αφή προκαλεί την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης «ορμόνης σύνδεσης-χαράς», η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε οικεία, όμορφα και ασφαλείς. Σχετίζεται με την αγάπη, τη σύνδεση μεταξύ γονέων και μωρών και την κοινωνική σύνδεση. ”

Η τεχνολογία σε αυτή την περίπτωση της απόστασης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σύνδεσης με τους αγαπημένους μας.

«Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να διατηρείτε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο με φίλους και συγγενείς», λέει η Dr Swart. «Δεν είναι το ίδιο με την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά η επαφή – και η ενημέρωση των άλλων ότι είστε εκεί όταν σας χρειάζονται – πραγματικά βοηθάει. Καλό είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα σε αυτό, καθώς μερικές εβδομάδες μπορούν πολύ εύκολα να περάσουν προτού συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε επικοινωνήσει όσο θα μπορούσατε κανονικά ή όσο θα θέλατε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. ”

Αυξήστε τις καθημερινές σας προσπάθειες αυτο-φροντίδας

«Το μπάνιο, το αυτο-μασάζ, το βούρτσισμα του σώματος, το ξυπόλυτο περπάτημα και η ενυδάτωση του σώματός μας βοηθούν πολύ», λέει η Dr Swart. «Ένα αφρόλουτρο με βάση το μαγνήσιο ή μια λοσιόν με μαγνήσιο έχει το διπλό όφελος της μείωσης των επιπέδων κορτιζόλης (της ορμόνης« στρες »). Είναι πραγματικά εκπληκτικό πώς στεγνώνει η κορτιζόλη το δέρμα μας. Αφιερώνοντας χρόνο στο να είμαστε ευγνώμονες για το πώς λειτουργούν τα σώματά μας μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και το στρες.”

«Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, αυτό οδηγεί σε ξηρότητα σε όλο το σώμα μας – πιο συγκεκριμένα στο δέρμα μας όπου είναι πιο σκληρό, όπως οι κνήμες, τα χέρια και οι αγκώνες μας».

Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Η εξοικείωση με την κοινωνική απόσταση σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει σε αρκετούς ανθρώπους το φόβο του να αλληλεπιδράσουν με άλλους, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει τα συναισθήματα της μοναξιάς. «Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος για αυτό», λέει η Dr.Swart. «Το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην αντίληψη του πώς αισθανόμαστε και πώς αυτό αποτυπώνεται στη συμπεριφορά μας. Η αλληλεπίδραση με ένα βήμα τη φορά, πλησιάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους σταδιακά θα μας βγάλει από αυτή τη φοβία, ο αρνητικός αντίκτυπος με το πέρας της πανδημίας και του lockdown έτσι δεν θα είναι μεγάλος. Λοιπόν, τι περιμένετε? Ξεκινήστε να γράφετε, να επικοινωνείτε, να ανταλλάσσετε εικόνες.

Δείξτε ευγνωμοσύνη (ακόμα και με μικρούς τρόπους)

«Το ψηφιακό άγγιγμα, σίγουρα δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή», λέει η Δρ.Swart. Υπάρχει μια άσκηση που αποκαλώ «ευγνωμοσύνη σώματος», την οποία μπορείτε να κάνετε στο ντους ή ενώ ενυδατώνετε το σώμα σας. Περιλαμβάνει το άγγιγμα κάθε μέρους του σώματός σας από το κεφάλι έως τα δάχτυλα και το ευχαριστώ για την αλληλεπίδραση τους. Για παράδειγμα, ευχαριστήστε το δέρμα σας για την προστασία που σας προσφέρει στο σώμα, το στομάχι σας για πέψη, τα χείλη σας για γεύση, τα πόδια σας για περπάτημα και ούτω καθεξής. Όσο παράξενα και αν ακούγεται η φύση μας έχει προικίσει και μας έχει δημιουργήσει άψογα που της οφείλουμε ευγνωμοσύνη, πρώτα σε εκείνη και μετά στους εαυτούς μας.

Όλα τα δύσκολα κάποτε περνούν. Η μοναξιά που βιώνουμε αυτή τη χρονική περίοδο χρειάζεται δημιουργικούς και όμορφους τρόπους για να εκτονωθεί. Είναι μία ευκαιρία ο χρόνος που έχουμε με τον εαυτό μας να αποδειχθεί εκδήλωση κατανόησης και αγάπης προς αυτόν!

Φωτεινή Αγγέλη/ Συντάκτρια 2happy.gr
Πηγή: vogue.uk/ Dr.Swarp
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*