Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

14 πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή!

Στο τέλος κάθε έτους οι περισσότεροι κάνουμε τον απολογισμό του χρόνου που φεύγει και θέτουμε τις αποφάσεις, τους στόχους αλλά και τις ευχές μας για τη χρονιά που έρχεται!

Στην παρακάτω λίστα υπάρχουν στόχοι που μπορεί να ταιριάζουν με τους δικούς σου, στόχοι που μπορεί να σου ανεβάσουν τη διάθεση, να σε παρακινήσουν να ζήσεις τη ζωή σου όπως ακριβώς την επιθυμείς!

Όλοι φυσικά έχουν στόχο την καλή ψυχική μας υγεία και ευτυχία, και γιατί όχι και τη φυσική μας κατάσταση!

Για να ξεκινήσει όμορφα η χρονιά, καταρχάς….
1. Χαλάρωσε!

Κυριολεκτικά! Ξεκίνα τη διαδικασία μέσα σου για να αφήσεις πίσω στρες και όλο αυτόν τον θυμό που μπορεί να έχουν δημιουργήσει οι κοινωνικές, οικονομικές αλλά και προσωπικές συνθήκες την τελευταία χρονιά. Το να νιώθετε συνεχώς αγχωμένοι, στρεσαρισμένοι ή θυμωμένοι μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο από τα επιθυμητά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη συνολική υγεία , διάθεση αλλά και στη σχέση μας με τους άλλους. Ο χρόνιος θυμός μπορεί να επηρεάσει το σώμα με περισσότερους από έναν τρόπους – μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, άγχος, προβλήματα πέψης και υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταξύ των άλλων μειονεκτημάτων του. Βαθιές ανάσες λοιπόν, σκέψου όλα τα όμορφα που υπάρχουν στη ζωή σου, προσπάθησε να διαχειρίζεσαι με θετικότητα όλες τις καταστάσεις, διώξε μακριά τον αρνητισμό και αν εκείνος δεν θέλει να φύγει καθώς γίνεται επίμονος, μέτρα μέχρι το δέκα οραματίσου κάτι όμορφο που θέλεις να συμβεί ή  ανακάλεσε στη μνήμη σου ένα όμορφο συναίσθημα σου και άλλαξε αμέσως διάθεση! Κράτησε αυτή τη στάση καθημερινά, μπορεί να μην είναι πάντοτε εύκολο, όσο όμως προσπαθείς να χαλαρώνεις και να βλέπεις θετικά τα πράγματα γύρω σου τόσο θα αλλάζει και η καθημερινότητα σου! Μπορεί να μην αλλάζει ο κόσμος, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που τον βλέπουμε…και τότε πραγματικά θα αλλάξει!

2. Δώστε στον εαυτό σας ένα νέο look!

Πολλές αλλαγές για να περάσουν στην ψυχολογία μας, χρειάζεται να περάσουν πρώτα από την εμφάνιση μας! Αυτή η αλλαγή μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, είναι αναζωογονητική, μας αλλάζει τη διάθεση και πλέον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε νέα πρόκληση ή στόχο! Ακόμη και ένα απλό νέο κούρεμα ή μία αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών ή ίσως και στο στυλ ντυσίματος μας, θα μπορούσε να φωτίσει τις μέρες μας και να ξεκινήσει με άλλη διάθεση το επόμενο βήμα μας για το 2022.

3. Ξεκίνα να περπατάς περισσότερο

Ακόμα κι αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις πιστά μία ρουτίνα γυμναστικής, είναι απαραίτητο να κρατάς τον εαυτό σου σε κίνηση με μια απλή βόλτα στη γειτονιά! Οι ενήλικες πρέπει να αφιερώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο περπάτημα και στη σωματική δραστηριότητα καθημερινά καθώς αυξάνει τόσο την καλή λειτουργία του οργανισμού όσο και τη διάθεση!

4. Χάρισε στον εαυτό σου θετική ενέργεια!

 “Σήμερα είναι η μέρα μου! Είμαι ευγνώμων για εμένα.” Η θετική αυτο-ομιλία μπορεί να βοηθήσει να εστιάσεις σε ό,τι είναι καλό στη ζωή σου!  Έρευνες δείχνουν ότι η “βιταμίνη της ευγνωμοσύνης” μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, αλλά ακόμη και να βελτιώσει τον ύπνο μας. Επαναλαμβάνοντας μια επιβεβαίωση που σχετίζεται με την ευγνωμοσύνη το πρωί αλλά και το βράδυ, θα νιώσουμε την καθημερινότητα μας αλλά και την αυτοπεποίθηση μας να αλλάζουν προς το καλύτερο!

5. Πείτε αντίο στους τοξικούς ανθρώπους.

Η τοξικότητα δεν έχει θέση στη νέα χρονιά αλλά ούτε στη ζωή μας. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να απομακρυνθείτε από ανθρώπους τοξικούς, που μπορεί να ανήκουν ακόμη και στο οικείο περιβάλλον μας, όμως για μία ευτυχισμένη ζωή είναι απαραίτητες οι αποστάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που κρέμονται από πάνω μας, που δεν έχουν να πουν μία καλή κουβέντα για τους άλλους, που γκρινιάζουν με ότι και να συμβαίνει…σίγουρα όλοι μας περνάμε  δύσκολες στιγμές κατά καιρούς, ειδικότερα μέσα στα χρόνια της πανδημίας, όμως όταν μία κατάσταση κρατάει για πολύ καιρό και η αρνητική διάθεση και η γκρίνια επιμένει τότε αρχίζει να γίνεται τοξική. Κάτι πρέπει να αλλάξει! Αναγνώρισε τις στιγμές που σε παρασέρνει και εσένα η τοξικότητα και απομακρύνσου! Άλλαξε σκέψη, διάθεση, ακόμη και παρέες αν είναι απαραίτητο! Δίπλα σε θετικούς ανθρώπους θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει θετικά και θα γίνεις και εσύ πηγή θετικότητας για άλλους!

6. Βάλε στόχο να κάνεις ταξίδια!

Αυτή η χρονιά μπορεί να γίνει συναρπαστική γνωρίζοντας καινούρια μέρη, αποκτώντας νέες εμπειρίες! Δε χρειάζεσαι μία περιουσία για να ταξιδέψεις, ξεκίνα με μικρούς, εύκολους και οικονομικούς προορισμούς για αρχή και οργάνωσε ένα μεγαλύτερο ταξίδι μετέπειτα! Όλα είναι εφικτά αν το επιθυμήσεις! Γνώρισε μέρη που πάντα ονειρευόσουν να ταξιδέψεις, πέρασε χρόνο κοντά στη φύση, πάρε το αυτοκίνητο σου και ξεκίνα ένα οδικό ταξίδι με φίλους. Επιστρέφοντας θα βλέπεις την καθημερινότητα σου με άλλο μάτι! Tip: Δώσε βάση στις στιγμές του ταξιδιού σου και ελάττωσε τη χρήση των social media!

7. Απομάκρυνε το άγχος με καλοσύνη!

Καλοσύνη προς τον εαυτό σου αρχικά, (βλέπε το στόχο 4) και αυτή θα περάσει και στους γύρω σου! Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας επιβράδυνε τον καρδιακό ρυθμό και την εφίδρωση των ανθρώπων, δύο συμπτώματα που παράγει το σώμα μας όταν βρίσκεται υπό χρόνιο στρες. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο κάθε μέρα για να εστιάσετε σε κάτι που αγαπάτε στον εαυτό σας. Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται. Η καλοσύνη προς τον εαυτό μας θα γίνει μεταδοτική, ώστε να προσφέρουμε συμπόνοια και καλοσύνη και στους γύρω μας.

8. Γέμισε το σπίτι σου αρώματα.

Επειδή η όσφρηση σχετίζεται με τα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τα συναισθήματα και αποθηκεύουν τις αναμνήσεις, ορισμένα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, λένε οι ειδικοί. Η έρευνα δείχνει ότι η βανίλια κάνει τους ανθρώπους πιο χαλαρούς και χαρούμενους, ενώ η μέντα μπορεί να τονώσει την ενέργεια και η λεβάντα μπορεί να καταπολεμήσει το στρες. Γέμισε το σπίτι σου με αιθέρια έλαια και απόλαυσε τις στιγμές σε αυτό!

9. Άκουσε περισσότερη μουσική, χόρεψε!

Η μουσική ανεβάζει τη διάθεση, ο χορός τονώνει και διεγείρει το σώμα και τον εγκέφαλο μας! Βάλε μουσική όταν κάνεις δουλειές τα Σαβ/κα, χόρεψε, άφησε το σώμα σου να εκφραστεί και διώξε μακριά το άγχος. Δοκίμασε τις εναλλαγές, μουσική που ανεβάζει τη διάθεση ανά στιγμές αλλά και κλασσική μουσική όταν θέλεις να χαλαρώσεις. Η μουσική λειτουργεί θετικά τόσο στην ψυχή όσο και στο νου.

10. Άλλαξε τη διακόσμηση στο σπίτι σου.

Όπως οι αλλαγές στην εμφάνιση αναζωογονούν, έτσι και οι αλλαγές στο χώρο μας αλλάζουν τη διάθεση! Βάζοντας το κλειδί στην πόρτα πρέπει να νιώθεις ότι μπαίνεις στο καταφύγιο σου και αυτομάτως να γεμίζεις θετική ενέργεια! Δε χρειάζεται να κάνεις τεράστιες ανακατατάξεις, εκτός και αν έχεις τη δυνατότητα, μπορείς όμως με μικρές πινελιές, σε μαξιλάρια, κουρτίνες, διακοσμητικά, φωτιστικά, λουλούδια να δώσεις μία άλλη νότα και ίσως και μία πιο cozy διάθεση. Επίλεξε το στυλ που σου αρέσει και δώσε νέο ρυθμό στο σπίτι με το νέο έτος!

11. Διάβασε περισσότερα βιβλία.

Δεν υπάρχει κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία, οξύνει το νου, τη φαντασία, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο μας, ανοίγει νέους ορίζοντες. Επίλεξε το είδος που αγαπάς και ξεκίνα να διαβάζεις πριν κοιμηθεί, τα Σαβ/κα ή όσο χρόνο διαθέτεις. Θα νιώσεις το χρόνο σου να κυλά εποικοδομητικά! Ελάττωσε το χρόνο που αφιερώνεις στην τεχνολογία και στα social media και βρες την ηρεμία στην παρέα ενός βιβλίου!

12. Κάνε αποταμίευση.

Φτιάξε μία λίστα με τα έσοδα και τα έξοδα σου, θα σε βοηθήσει να κουμαντάρεις καλύτερα τα οικονομικά σου χωρίς να στερηθείς πράγματα. Φτιάξε έναν ακόμη λογαριασμό όπου κάθε μήνα να αποταμιεύεις έστω ένα μικρό ποσό. Μελλοντικά θα δεις πως μπορεί να γεμίσει χωρίς να το καταλάβεις!

13. Άλλαξε καριέρα.

Αν βρίσκεσαι κάπου όπου δε σε γεμίζει τότε είναι η στιγμή να αλλάξεις καριέρα! Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη ζωή να κάνουμε ότι αγαπάμε, ότι μας κάνεις χαρούμενους και μας προσφέρει μία ποιότητα ζωής. Μπορεί  κατά τη διάρκεια της ζωής μας να συναντήσουμε δυσκολίες και να περάσουμε από πολλά στάδια, όταν όμως θέτεις στόχους και κυνηγάς τα όνειρα σου τότε έρχεται η στιγμή όπου οι κόποι ανταμείβονται! Αν νιώθεις ότι ένας κύκλος έκλεισε και ήρθε ο καιρός να αλλάξεις καριέρα φτιάξε το πλάνο σου και προχώρα! Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς!

14. Υγιεινή διατροφή!

Last but not least! Ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει υγεία και διάθεση, το ρητό είμαστε ότι τρώμε έχει βάση και εκεί στηρίζεται όλη μας η ζωή. Βάλε την υγιεινή διατροφή, φρούτα, λαχανικά, Ωμέγα 3 λιπαρά, πολλά

Αυτή τη χρονιά γέμισε την με θετική ενέργεια, ανθρώπους και πράγματα που θα σου χαρίσουν ευτυχία!

Κάθε νέα μέρα αντιμετώπισε την σαν μία νέα όμορφη πρόκληση!

 

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*