Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Ωμέγα 3, τα οφέλη στην υγεία μας από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου

Όλο και πιο συχνά θα ακούς για τα συμπληρώματα με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς συπληρώματα ιχθυελαίου τα οποία έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, ειδικά για όσους δεν καταναλώνουν αρκετές μερίδες ψαριού την εβδομάδα. Ο ρόλος τους στον οργανισμό μας είναι ζωτικής σημασίας καθώς επιδρούν θετικά σε πάρα πολλές λειτουργίες του σώματος!

Οι πρώτες ενδείξεις για την ωφελιμότητα των ωμέγα-3 λιπαρών στην υγεία προέκυψαν από την παρατήρηση ότι οι Εσκιμώοι Inuit της Γροιλανδίας που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, εμφάνιζαν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνήθως διατίθενται σε τρεις μορφές:

  • άλφα-λινολενικό οξύ (ALA)
  • εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) και
  • εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA)

Τα άτομα που θέλουν να καταναλώνουν περισσότερα υγιεινά λιπαρά οξέα μέσω διατροφής θα πρέπει να τρώνε περισσότερα:

  • λιπαρά ψάρια
  • λιναρόσπορο
  • σπόρους chia
  • ξηρούς καρπούς και σχετικά έλαια

→ ορισμένες τροφές (όπως αυγά και γάλα) συχνά εμπλουτίζονται με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθώς τα τελευταία χρόνια γίνεται προσθήκη λιναριού και ιχθυελαίου στη διατροφή της κότας.

Που επιδρούν θετικά τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα:

♦ Καρδιαγγειακά νοσήματα

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διεξήγαγε μια ανάλυση σχετικά με το θέμα των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ωμέγα-3 και βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής πρόσληψης και του μειωμένου κινδύνου εμφράγματος και των περισσότερων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνά τους περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 120.000 ενήλικες σε 13 τυχαιοποιημένες δοκιμές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τριών ερευνών μεγάλης κλίμακας. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα ωμέγα-3 ιχθυελαίου είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι δόσεις ωμέγα-3 πάνω από την τυπική ποσότητα (840 mg/ημέρα) που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές μπορεί να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

♦ Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) στην μείωση του πόνου των αρθρώσεων.

♦ Νευρολογικές διαταραχές

Τα ω-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές έχουν χαμηλά επίπεδα DHA στο αίμα.

♦Κατάθλιψη

Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν DHA και EPA συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καταθλιπτικής διαταραχής, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει παρόμοια επίδραση στην επιλόχεια κατάθλιψη.

♦ Άνοια & Νόσος Alzheimer

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενδέχεται να καθυστερούν την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου Alzheimer, πιθανόν μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους στον εγκέφαλο. Σε μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος ασθενείς με ήπια μορφή της νόσου Alzheimer, η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών για διάστημα 6 μηνών οδήγησε σε υψηλότερες βαθμολογίες με βάση την κλίμακα Mini Mental, ενώ παρόμοια ήταν τα ευρήματα και σε ασθενείς με βαρύτερες μορφές της νόσου. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να ωφελούν και όσους πάσχουν από αγγειακή άνοια. Για παράδειγμα, σε ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο, η χορήγηση του ω-3 λιπαρού οξέος DHA για διάστημα 3 μηνών σχετίστηκε με βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

♦ Προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα διατροφή συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του παχέος εντέρου και του μαστού. Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2013 με θέμα την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα αναστέλλουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την εξέλιξη της νόσου.

Επίσης, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

♦ Υγεία των ματιών

Το ω-3 λιπαρό οξύ DHA συσσωρεύεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και είναι απαραίτητο για την διατήρηση της φυσιολογικής όρασης. Σε μετά-ανάλυση η οποία δημοσιεύθηκε το 2008, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (Age-related Macular Degeneration – AMD), ενός συνόλου νόσων οι οποίες προσβάλλουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και οδηγούν σε προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης.

Τα άτομα που δεν τρώνε ψάρια ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα πρέπει να σκεφτούν να παίρνουν συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων (τα ιχθυέλαια χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα, αλλά υπάρχουν και χορτοφαγικά συμπληρώματα που έχουν ALA).

Επίλεξε από μία γκάμα συμπληρωμάτων το κατάλληλο για εσένα:

Solgar Triple Strength Omega 3

Moller’s Total Plus

Olonea Omegazym Plus

Sky Premium Life Omega-3

Ανακάλυψε όλα τα προϊόντα εδώ!

Πηγές: mednutrition/iatropedia