Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χωρισμός, πως διαχειριζόμαστε το τέλος μιας σχέσης

Μιλώντας για χωρισμό, ίσως αυτό που αναδύεται πρώτα στη μνήμη να είναι εκείνο το συναίσθημα του πόνου που βιώσαμε, ο καθένας μας με διαφορετικό πιθανόν τρόπο. Σε όποια από τις δύο πλευρές και αν έχουμε υπάρξει, του ατόμου που ζητάει να αποχωρίσει από μία σχέση ή το αντίθετο, το συναίσθημα του τέλους αποδεικνύεται δύσκολο. Το πως διαχειριζόμαστε όμως μία τέτοια κατάσταση ή πως την ξεπερνάμε προχωρώντας μπροστά έχει να κάνει καθαρά με το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου αλλά και το σύνολο των εμπειριών και βιωμάτων του.

Η όλη συνθήκη ενός χωρισμού σίγουρα δεν είναι ευχάριστη, εξαιρώντας βέβαια τα παραδείγματα ανθρώπων που από κοινού αντιλαμβανόντουσαν τη διαφορετικά τους με αποτέλεσμα αυτή τους η απόφαση να τους κάνει πιο ευτυχισμένους, η πλειοψηφία των χωρισμών περιλαμβάνει θλίψη, απογοήτευση και ίσως φόβο για τη μετέπειτα ζωή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η δυσκολία να ξεπεραστεί μία τέτοια κατάσταση αρκετές φορές διαιωνίζεται μέσα μας, κυρίως για λόγους ανασφάλειας.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο χωρισμό είναι πολλοί και παρότι και οι δύο πλευρές μπορεί να πληγωθούν, ο ένας από τους δύο πάντοτε βιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την απώλεια. Τα συναισθήματα έντονα, πολλά και ανάμεικτα, και το άμεσα οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον συνήθως αναρωτιέται αν αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Μπορεί η λήξη μίας σχέσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη;

Η μελαγχολία και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις αρκετές φορές μπορεί να έχουν διάρκεια. Αυτό που καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης είναι η προσωπικότητα του ατόμου, πόσο ισχυρή ή αδύναμη είναι, ώστε να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα ζωής. Από αυτό εξαρτάται και η τάση προς την κατάθλιψη, η οποία μπορεί όμως να προϋπάρχει και απλά τώρα να γίνεται εμφανής. Όταν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα (ενός έτους και πάνω) παρατηρήσουμε πως η ζωή του ατόμου δεν έχει επανέλθει στη φυσιολογική της ροή και η διάθεση παραμένει συνεχώς υποτονική, τότε χρειάζεται την υποστήριξη μας ή ακόμα καλύτερα την υποστήριξη ενός ψυχολόγου. Η ψυχανάλυση είναι ένα μέσο το οποίο έχει τη δύναμη να εμφανίζει όσα βρίσκονται καλά κρυμμένα στο υποσυνείδητο μας, και να απελευθερώνει τα πραγματικά μας θέλω από αυτά που μπορεί τόσο καιρό να νομίζαμε ότι υφίστανται. Αρκετοί άνθρωποι για να μπορέσουν να διαχειριστούν ένα χωρισμό απευθύνονται στη θεραπεία της ψυχανάλυσης, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται στη σημερινή εποχή ταμπού, καθώς οι πληροφορίες με τις οποίες μας βομβαρδίζει καθημερινά ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι άπειρες και αρκετές φορές μη διαχειρίσιμες.

Η αντιμετώπιση ενός χωρισμού από ηλικία σε ηλικία διαφέρει. Με άλλο τρόπο βιώνεις και διαχειρίζεσαι ένα χωρισμό στην εφηβεία, αλλιώς στη νεότερη ενήλικη ζωή και αλλιώς όταν πρόκειται για μία οικογένεια. Σε όλα τα στάδια παίζουν σημαντικό ρόλο οι εμπειρίες, τα βιώματα αλλά και η εξέλιξη της προσωπικότητας.

Τρόποι καθημερινής επιβίωσης από ένα χωρισμό

Το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι κατά βάση και η σωτηρία μας. Η δουλειά μας, οι φίλοι μας, οι δραστηριότητες μας είναι αυτά που μας βοηθούν να αφήνουμε στην άκρη όσο μπορούμε τη θλίψη ώστε να επανέλθουμε στη ροή της ζωής. Μπορεί όλα στο μυαλό μας να φαντάζουν σκοτεινά, τα συναισθήματα να μας βαραίνουν όμως όσο πιο δυναμικά αντιμετωπίζουμε την κατάσταση τόσο πιο γρήγορα ανακτάμε τον εαυτό μας.

Ένα κοινωνικό και δραστήριο άτομο με αρκετές ώρες εργασίες στο πρόγραμμα του θα αντιμετωπίσει πιο δραστικά τα επώδυνα αυτά συναισθήματα, από ένα άτομο μη κοινωνικό ή που εκείνη την περίοδο μπορεί να βρίσκεται χωρίς εργασία. Έχουν παρατηρηθεί επίσης περιπτώσεις εργασιομανίας, οι οποίες λειτουργούν βοηθητικά σε κάποιους, ώστε να γεμίζουν τον πρώτο καιρό το χρόνο τους και να αποφεύγουν τις αρνητικές σκέψεις. Το επιθυμητό όμως δεν είναι να αγνοείς τα προβλήματα αλλά να έρχεσαι αντιμέτωπος ώστε να τους δίνεις και λύση.

Οι φίλοι μας είναι το καταφύγιο μας! Στις δύσκολες, αλλά και στις εύκολες στιγμές οι φίλοι μας συμπαραστέκονται, και εμείς το ίδιο, έτσι μπροστά στην κατάσταση ενός χωρισμού το να βρισκόμαστε με άτομα που μας αγαπούν και μας νοιάζονται μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει.

Το πρώτο διάστημα η ανάγκη για απομόνωση είναι συχνή αλλά και επιθυμητή από πολλούς, με σκοπό να ηρεμήσει το άτομο, να αποδεχθεί το γεγονός αλλά και να πάρει το χρόνο που χρειάζεται για να συγκεντρώσει και πάλι τον εαυτό του. Μετά από αυτό το διάστημα όμως η ανάγκη να βρίσκεσαι με ανθρώπους που γεμίζουν θετικά τη ζωή σου και τη διάθεση σου είναι εμφανής. Ας αφεθούμε στα μαγικά χέρια των καλών μας φίλων και όλα θα πάρουν και πάλι το δρόμο τους!

⇒ Η ανάγκη για επιβεβαίωση χρειάζεται μέτρο. Αποτελεί άλλωστε την πρώτη αντίδραση καθώς ένας χωρισμός φέρνει αυτομάτως ως σκέψη την αμφισβήτηση του εαυτού μας. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο το εγώ τους μην επιρρίπτοντας ευθύνες στον εαυτό τους ή μην αναλύοντας υπερβολικά τους λόγους που οδήγησαν στο χωρισμό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βρισκόμαστε σε σύγχυση, ειδικά αν οι λόγοι δεν μας έχουν γίνει ξεκάθαροι.  Αυτό λοιπόν που εκείνη την περίοδο εμφανίζεται ως μεγάλη μας ανάγκη είναι να τονώσουμε και πάλι την αυτοπεποίθηση μας, τον ανδρισμό ή την θηλυκότητα μας, αφήνοντας τον εαυτό μας στο φλερτ και στην επιθυμία της επιβεβαίωσης από τους άλλους.

Σίγουρα υπάρχει και η φράση “ο έρωτας με έρωτα περνάει” που μπορεί σε κάποιους να λειτουργεί σε κάποιους όχι, όμως καθώς η ψυχολογία είναι αρκετά ευάλωτη είναι φρόνιμο να αποφεύγουμε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να μας βάλουν σε μπελάδες ή να ρίξουν ακόμη περισσότερο την ψυχική μας αντοχή. Με βάση το χαρακτήρα και τα θέλω μας επιλέγουμε όσο πιο συνετά γίνεται τον περίγυρο μας, ακόμη και τα φλερτ, ώστε να μην πληγώσουμε ή να μην πληγωθούμε.

Ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας μέσα από χόμπι! Όσο και αν περνούν τα χρόνια ο εαυτός μας συνεχώς θα μας εκπλήσσει, αυτό φυσικά μας οδηγεί στην εξέλιξη! Μπορεί να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας και τα θέλω μας, όμως ένας χωρισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε πράγματα ή συναισθήματα που μέχρι τώρα βρισκόντουσαν σε χειμερία νάρκη. Χρειάζεται λοιπόν να εστιάζουμε στη θετική πλευρά και στο πόσο μας οδηγεί η κατάσταση να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αποκτώντας νέες δραστηριότητες και χόμπι, δοκιμάζοντας όσα μπορεί να επιθυμούσαμε αλλά φοβόμασταν ή κάτι/ κάποιος μας κρατούσε πίσω, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και αυξάνοντας το βαθμό κοινωνικοποίησης μας.

Τα λόγια και οι συμβουλές σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος ενός χωρισμού. Το ίδιο το άτομο αλλά και κάθε άτομο που βιώνει ένα χωρισμό είναι το μόνο που μπορεί να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσει την κατάσταση και θα σταθεί και πάλι δυνατότερο στα πόδια του.

Το σημαντικότερο όλων όμως, που είναι καλό ίσως και απαραίτητο να εστιάζουμε, βρίσκεται στο γεγονός πως κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή μας για κάποιο λόγο, για να μας κάνει καλύτερους ή να κάνουμε εκείνον εμείς. Σε κάθε σχέση που τελειώνει δεν υπάρχει χαμένος χρόνος παρά μόνο η εξέλιξη προς το καλύτερο, κάτι που φυσικά δεν είμαστε τώρα σε θέση να αναγνωρίσουμε αλλά σε βάθος χρόνου, έχοντας αποδομήσει την κατάσταση και το παρελθόν μας! 

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*