Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Χοακίν Φίνιξ, η ιστορία ενός αντιστάρ που φλερτάρει με το Όσκαρ!

Θεωρείτε ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και δικαίως, καθώς κάθε του ερμηνεία μαγνητίζει κοινό, κριτικούς και συναδέλφους. Ο ίδιος αντισυμβατικός και απρόβλεπτος κερδίζει τους σκοτεινούς και ανασφαλείς ρόλους τους οποίους φέρνει εις πέρας με όλο το μεγαλείο ψυχής και υποκριτικής. Ποιος είναι ο Χοακίν Φίνιξ που φλερτάρει έντονα με το Όσκαρ A’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Joker;

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Vanity Fair μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, τους ρόλους που επιλέγει, για τη βία και τον τρόπο που παρουσιάζεται στην ταινία αλλά και για το πως στα γυρίσματα άφησε πίσω τα σκοτάδια του και τώρα βλέπει με μεγαλύτερη αγάπη τη ζωή. 

Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1974 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, ως Χοακίν Ράφαελ Μπότομ.  Οι γονείς του ήταν μέλη της αιρετικής ομάδας «Τα Παιδιά του Θεού», και η οικογένεια να μετακινούνταν συχνά σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χοακίν ζήλευε τα «χίπικα και γήινα» ονόματα που είχαν τα αδέρφια του Ρίβερ (ποταμός), και οι αδελφές του Σάμερ (καλοκαίρι), Ρέιν (βροχή) και Λίμπερτι (ελευθερία), έτσι ζήτησε να τον φωνάζουν Λιφ, δηλαδή φύλλο.

Στα τέσσερα του μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να απομακρυνθούν από «Τα Παιδιά του Θεού» και τις υπερβολικές απαιτήσεις της ομάδας. Τότε ο πατέρας του άλλαξε το επίθετο τους σε Φίνιξ που παρέπεμπε στο πτηνό  που καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες του συμβολίζοντας ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Η μετέπειτα ζωή του δεν ήταν εύκολη καθώς για οικονομικούς λόγους η οικογένεια δούλευε ως περιπλανόμενος θίασος στις μεγαλουπόλεις της Αμερικής. Τα πρώτα βήματα στην κινηματογραφική βιομηχανία έγιναν για αυτόν και τον αδερφό του Ρίβερ με τη βοήθεια ενός ατζέντη που ανακάλυψε η μητέρα τους.

Η ζωή του έμελλε να σημαδευτεί από την απώλεια του αδερφού του, ένα φθινοπωρινό βράδυ του Οκτωβρίου, έξω από το κλαμπ «The Viper Room» στο Λος Άντζελες, το οποίο ανήκε στον Τζόνι Ντέπ, όπου ο Ρίβερ Φίνιξ πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια του αδερφού του Χοακίν.

Δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία του Γκας Βαν Σαντ, «Έτοιμη για Όλα», στο πλευρό της Νικόλ Κίντμαν. Το 1997, εμφανίστηκε στην «Εποχή της Αθωότητας» με την Λιβ Τάιλερ. Η καριέρα του πλέον είχε μία ανοδική πορεία και ο Χοακίν καταφέρνει να γίνεται ένα με τους ρόλους του.

Η μεταμόρφωση του ως Joker

Έχασε 25 κιλά με τη βοήθεια διατροφολόγου, διάβασε για τον ναρκισσισμό των serial killers στην ιστορία της εγκληματολογίας. Μελέτησε τις κινήσεις του Μπάστερ Κίτον αλλά και του Ρέι Μπόλγκερ (που έπαιξε το Σκιάχτρο στο «Μάγο του Οζ»), ο οποίος του ενέπνευσε και τον ανατριχιαστικό χορό μπροστά στον καθρέφτη του Joker. Παραδέχτηκε πως η απώλεια των κιλών επηρέασε αρκετά την ψυχολογία σου “Αρχίζεις να τρελαίνεσαι καθώς χάνεις τόσα κιλά τόσο γρήγορα”.

Ως προς τη βία που παρουσιάζεται στην ταινία υποστηρίζει πως: “Δεν μπορείς να κατηγορείς το σινεμά γιατί υπάρχουν τρελοί εκεί έξω που θα εκλάβουν οτιδήποτε ως σύνθημα για να δράσουν. Η ταινία δεν δικαιολογεί τη βία. Στρέφει τον καθρέφτη προς τον κόσμο μας για να κοιτάξουμε κατάματα τι συμβαίνει στις κοινωνίες μας…”

“Ηξερα ότι η ταινία δε θα γινόταν αποδεκτή. Είναι μία πολύ δύσκολη ταινία. Κι αν το σκεφτείς, είναι υπέροχο ότι οι θεατές αντιδρούν έντονα.Χρειάζεται όμως να μπορείς να κοιτάξεις αυτόν τον χαρακτήρα από πάρα πολλές πλευρές. Από την μία, είναι κι αυτός ένας άνθρωπος που, όπως όλοι μας, ήθελε να ακουστεί η φωνή του, να είναι ορατός, να τον καταλάβουν μέσα σε μία χαοτική κοινωνία. Αν τον δεις ως ψυχοπαθή, καταλαβαίνεις ότι έχει την ανάγκη να βρίσκεται στο επίκεντρο του πλήθους. Μέσα στο χάος του όχλου εισπράττει την χαρά και την ικανοποίηση.”

Ο ίδιος δεν ήθελε να έχει ομοιότητες με τις προηγούμενες εξαιρετικές ερμηνείες των Joker ( Τζακ Νίκολσον, Χιθ Λέτζερ) έτσι με τη βοήθεια του σκηνοθέτη δημιούργησε κάτι νέο και μη αναγνωρίσιμο, έναν φανταστικό χαρακτήρα που θα μπέρδευε ακόμη και τους ψυχιάτρους.

Κάτι στο οποίο οφείλει την καριέρα του σήμερα είναι η πίστη που του είχε δείξει ο αδερφός του Ρίβερ. Ήταν αυτός που τον έβαλε να δει την ταινία “Οργισμένο είδωλο”, τον έπεισε να αλλάξει ξανά το όνομα του σε Χοακίν και μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Φίνιξ και της μητέρας τους δήλωσε στον Χοακίν : ” Θα γίνει ένας πολύ διάσημος ηθοποιός, πιο διάσημος από εμένα!”. Τότε δεν είχα παίξει ακόμη τίποτε δηλώνει ο ίδιος, όμως ο αδερφός μου κάτι έβλεπε σε εμένα.

Κάθε φορά που τελειώνει μία ταινία όπως αναφέρει δυσκολεύεται να αποδεχθεί το μετά.

“Πάντα έχω άγχος κι ανασφάλεια, πως θα είναι η επόμενη ταινία, αν θα είναι μία καλή εμπειρία, αν θα τα καταφέρω; Όμως, όσο μεγαλώνω αρχίζω να ηρεμώ. Έμαθα πλέον να αφήνω τα σκοτάδια στο σετ, γιατί βρήκα νόημα και σε άλλα πράγματα στη ζωή μου, κι αυτό με κρατά ισορροπημένο. Απολαμβάνω τη ζωή μου, την αγαπώ, τη λατρεύω! 

Φωτεινή Αγγέλη

Συντάκτρια 2happy.gr

Πηγές: Vanity Fair, Mixanitouxronou, Flix
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*