Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Φλεβίτιδα, τρόποι ανακούφισης και αντιμετώπισης

Η διεύρυνση των φλεβών στα κάτω άκρα είναι σήμερα από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τον άνθρωπο, τη λεγόμενη δηλαδή φλεβίτιδα. Είναι πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στα πόδια και τους αστραγάλους. Συνήθως δεν είναι σοβαρή, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. 

Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η άρση βαρών, η παχυσαρκία, τα σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, η δυσμενής κληρονομικότητα ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου. Η επίπτωση της νόσου βέβαια αυξάνει σήμερα ακόμη και σε νεαρές ηλικίες.

Η φλεβίτιδα συνοδεύεται συχνά από αίσθημα δυσφορίας, αίσθημα κούρασης στα πόδια ή τοπικό πόνο, αλλά μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα εκτός από το ψυχολογικό stress, που προκαλεί η ύπαρξη ορατών κάτω από το δέρμα φλεβώνΣε ορισμένα άτομα, κυρίως παχύσαρκα, η διεύρυνση των φλεβών μπορεί να μην είναι ορατή.

⇒ Υπό κανονικές συνθήκες οι βαλβίδες στις φλέβες μας, φροντίζουν για την καλή ροή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Όταν αυτές οι βαλβίδες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, το αίμα συγκεντρώνεται στα πόδια και δημιουργείται πίεση. Οι φλέβες γίνονται αδύναμες, μεγαλώνουν σε μέγεθος και συστρέφονται.

Συμπτώματα της φλεβίτιδας

Οι κιρσοί από την φλεβίτιδα έχουν σκούρο μπλε χρώμα και συνοδεύονται από πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή. Όπως αναφέραμε μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

Τα ήπια συμπτώματα φλεβίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Αίσθημα “καψίματος” στα πόδια σε συνδυασμό με πόνο και κόπωση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα μετά από παρατεταμένη ορθοστασία.

-Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.

-Κνησμός πάνω από τη φλέβα.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Πρήξιμο των ποδιών.

-Πρήξιμο και πόνο χαμηλά στα πόδια (αστράγαλοι) είτε κάθεστε, είτε είστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Ανοιχτές πληγές, ή αιμορραγία μετά από έναν μικρό τραυματισμό.

-Αλλοιώσεις του δέρματος, όπως:

Αλλαγή στο χρώμα.
Ξηρό, πιο λεπτό δέρμα.
Φλεγμονή.
Φολίδες στο δέρμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όσοι πάσχετε από φλεβίτιδα:
  • Να αποφεύγετε την ορθοστασία
  • Να περπατάτε με καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σε καθημερινή βάση
  • Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση άλατος
  • Να αποφεύγετε τα καυτά μπάνια και τις υψηλές θερμοκρασίες στα πόδια
  • Να μην καπνίζετε
  • Να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι
  • Η ύπαρξη πρηξίματος ή δυσφορίας στα πόδια και η εμφάνιση διευρυμένων φλεβών χρήζει σοβαρής ιατρικής αξιολόγησης. Να σπεύσετε άμεσα προς επείγουσα ιατρική εξέταση εάν εμφανίσετε αιφνίδιο πρήξιμο στα πόδια, πόνο, ερυθρότητα ή πυρετό.
  • Σήμερα οι ήπιες περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας αντιμετωπίζονται με συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με ειδικές κάλτσες και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα. Σύγχρονες επεμβατικοί μέθοδοι με ενέσεις σκληροθεραπείας, χρήση laser και πραγματοποίηση ablation, έχουν θέση σε επίμονες περιπτώσεις σε συνδυασμό με συντηρητικά μέτρα.
Τρόποι ανακούφισης

-Όταν κάθεστε να στηρίζετε τα πόδια σας σε υπερυψωμένη θέση.

-Αποφύγετε τις μεγάλες περιόδους ορθοστασίας και προσπαθείτε να περπατάτε ανά τακτά διαστήματα έστω και για 1-2 λεπτά.

-Να ασκείστε τακτικά.

-Χρησιμοποιήστε μία κρέμα που επαναφέρει την επιφανειακή φλεβική κυκλοφορία.

Varisan Cream⇐🛒⇓

Κρέμα που ανακουφίζει τα βαριά και κουρασμένα πόδια από το πρήξιμο, τη δυσφορία και τον κνησμό που προκαλούν τα προβλήματα μικροκυκλοφορίας.

Ανακάλυψε όλα τα προϊόντα VARISAN εδώ ⇐🛒⇓

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*