Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Τα drive-in cinemas επιστρέφουν στην Αθήνα, από μία ρομαντική εποχή

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η επιστροφή σε μία άλλη εποχή, πιο αθώα και πιο ρομαντική θα ερχόταν ξανά στο προσκήνιο έπειτα από μία πανδημία. Και όμως είναι ικανή να αλλάξει πολλά στη ζωή μας, καθώς οι έξοδοι ψυχαγωγίας ακολουθούνται πλέον από κανόνες. Αυτή ακριβώς ήταν η σκέψη και ορισμένων υπέρμαχων του πολιτισμού, έτσι γεννήθηκε ξανά η ιδέα της δημιουργίας των Αθηναϊκών drive-in cinemas!

Η ιστορία του «drive-in»

Η πρώτη κινηματογραφική προβολή σε «drive in» στην ιστορία έγινε το καλοκαίρι του 1933, στο Νιού Τζέρσει. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πωλητής αυτοκινήτων Richard Hollingshead ήθελε να ευχαριστήσει τη μητέρα του, η οποία ήταν αρκετά εύσωμη και δεν μπορούσε να βολευτεί στα κλασσικά καθίσματα των σινεμά.

Έτσι, σκέφτηκε να στήσει έναν κινηματογράφο στον δρόμο μπροστά από το σπίτι του. Στερέωσε έναν προβολέα στο καπό του αυτοκινήτου του, έδεσε τις άκρες ενός άσπρου πανιού στους κορμούς δυο δέντρων και έντυσε μουσικά την προσπάθεια του μέσω ενός ραδιοφώνου που έβαλε πίσω από την «οθόνη». Το εισιτήριο ήταν 25 σεντς ανά αυτοκίνητο και δεν ξεπερνούσε ποτέ το ένα δολάριο ανά παρέα. Η ιδέα αμέσως έγινε δημοφιλής και εκατοντάδες «drive in» σινεμά άρχισαν να εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο σλόγκαν ήταν «όλη η οικογένεια είναι ευπρόσδεκτη, όσο ζωηρά κι αν είναι τα παιδιά σας».

Στις δεκαετίες ’50-’60 τα drive-in είχαν χαρακτηριστεί και ως ανήθικα, καθώς κυρίως οι έφηβοι εκεί έβρισκαν το ιδανικό καταφύγιο ενός ραντεβού.

Στην Ελλάδα η ιδέα έφτασε μεταξύ της δεκαετίας 1975-1985. Εκείνη την εποχή, τα αμάξια στη χώρα μας ήταν αρκετά ακριβά και όταν η αγορά αυτοκινήτου έγινε πιο προσιτή, τα «drive in» είχαν ήδη κλείσει.

Η επιστροφή

Μετά την επέλαση της πανδημίας και την επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς, τα πρώτα drive-in στο εξωτερικό άρχισαν να επαναλειτουργούν, φτάνοντας και στη χώρα μας! Πολλοί είναι εκείνοι που τα αναμένουν πως και πως καθώς θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος για να παρακολουθήσεις μία ταινία, μία συναυλία… αλλά είναι και μία ιδανική ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, φέρνοντας λίγο στην ατμόσφαιρα από εκείνο τον παλιό καλό ρομαντισμό!

Τα drive-in της Αθήνας
Φεστιβάλ Δήμου Γλυφάδας

Ο δήμος απέκτησε για φέτος το καλοκαίρι το δικό του Drive-In στην περιοχή του Γκολφ στο 1ο Δηµοτικό Στάδιο, κάτω από το γήπεδο του γκολφ. Η πρεμιέρα του έγινες χτες 2/6 με τη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου, η οποία εμφανίστηκε αφιλοκερδώς μαζί με τον Παντελή Καναράκη.

Οι προσεχείς εκδηλώσεις ανακοινώνονται στο driveinglyfada.gr . όπου είναι απαραίτητη και η δήλωση συμμετοχής για το event που θέλετε να παρακολουθήσετε. Μέσα από το site γίνεται επιλογή των συμμετεχόντων καθώς οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό χωρητικότητας, όπου αν επιλεγείτε ενημερώνεστε από το αρμόδιο τμήμα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και η αγανάκτιση της αναμονής,του αν θα μπω ή όχι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου συγκεντρώνονται, όπως κάθε χρονιά, τρόφιμα και φάρμακα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Γλυφάδας.

Athens Drive In

Μία μυστική τοποθεσία αλλά και ένα site το athensdrivein.gr μας κρατούν ακόμη σε αναμονή! Μέσα στη σελίδα μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή για το επερχόμενο γεγονός….και απλά αναμένουμε με ενδιαφέρον!

City Drive-in

Bρίσκεται στο πιο ρομαντικό σημείο της πόλης, στον Λυκαβηττό και ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιουνίου σε συνεργασία με την Hideout Events για να παρουσιάσουν το πρώτο «Drive-in party της Ελλάδας στο Λυκαβηττό», ενώ το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουνίου θα προβληθούν back to back το «Grease» και τα «Παράσιτα».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες, συναυλίες και stand up comedy shows μέσα από την ασφάλεια του αυτοκινήτου του απολαμβάνοντας παγωμένα cocktails, ζεστό ποπκόρν, νάτσος, πεντανόστιμα burger και γλυκά από το food court μας».

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ ⇒ cinemaalive.org/athens-drive-in και στη σελίδα τους στο facebook.

Athens Open Air Film Festival

O πολυαγαπημένος καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που αποτελεί εδώ και μια δεκαετία αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας και διοργανώνεται από τις Νύχτες Πρεμιέρας, θα βρίσκεται κοντά σας και αυτό το καλοκαίρι με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

Προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε αγαπημένους θερινούς κινηματογράφους, θα μετατραπούν εμβληματικές τοποθεσίες της πόλης σε μαγευτικά υπαίθρια σινεμά και προετοιμάζονται εντυπωσιακές drive-in προβολές, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την αρτιότερη οπτικοακουστική εμπειρία, επιφυλάσσοντας στο κοινό θρυλικές και ιδιαίτερα αγαπητές του ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και, φυσικά, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ετοιμαζόμαστε για ένα καλοκαίρι με πολλές εκπλήξεις και χώρους που θα γίνουν ένα σημείο συνάντησης για σινεφίλ, μουσικόφιλους, παρέες και οικογένειες!

Φωτεινή Αγγέλη/ Συντάκτρια 2happy.gr
Πηγές: ethnos, glyfadacity, athensdrive-in, athensopenairfestival, flix
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*