Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FITNESS-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα αντιοξειδωτικά φρούτα της εποχής

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ημερολογιακά στο τέλος του όμως τα φρούτα του θα μας συνοδεύουν για κάποιο καιρό ακόμη με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά οφέλη τους!

Σύκο

Είναι ακριβώς η εποχή του και ανήκει στις απόλυτες υπερτροφές. Συγκεντρώνει φυτικές ίνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες Κ και Β6. Τα αντιοξειδωτικά του προστατεύουν τον οργανισμό, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, αυξάνει τη γονιμότητα και την ερωτική διάθεση καθώς περιέχει μαγνήσιο, το ιχνοστοιχείο που χρειάζεται για να παραχθούν τα οιστρογόνα. Καταπολεμά την αϋπνία χάρη στο αμινοξύ τριπτοφάνη, επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Τα οφέλη του είναι εμφανή και στο δέρμα με την αντιοξειδωτική του επίδραση στις ρυτίδες.

Μην περιοριστείς στο να τρως μόνα τους τα σύκα, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με υπέροχα σνακ όπως κράκερ, τυρί και σύκο.

Καρπούζι

Περιέχει μόλις 46 θερμίδες σε ποσότητα ενός φλιτζανιού, έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό που σημαίνει ότι είναι άκρως ενυδατικό για το καλοκαίρι και σε συνδυασμό με τις φυτικές του ίνες μας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού ώστε να μην τσιμπολογάμε, ενώ βελτιώνει την πέψη.

Ακόμη μας παρέχει περίπου το 20% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά για γερό ανοσοποιητικό, το 18% της βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, το 5% του καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το 4% του μαγνησίου και μικρή ποσότητα βιταμινών Β.

Το λυκοπένιό του, επίσης έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Μαζί με το μέσα, προσέχει και το έξω μας, αφού οι βιταμίνες Α και C είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Εκτός από σκέτο ή σε φρουτοσαλάτα, μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας ή να το δοκιμάσετε ψητό με τζίντζερ και μέλι.

Σταφύλι

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις αμέτρητες θεραπευτικές του ιδιότητες. Η σύστασή του αποδίδει λίγες θερμίδες, συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια παρέχουν μόλις 69 kcal, και είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγγάνιο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), τα σταφύλια αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη) και τέλος περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο.

Χαρακτηριστικό των σταφυλιών είναι ότι ανάλογα με την απόχρωσή τους μπορεί κανείς να διακρίνει την ποικιλία τους. Επίσης, το χρώμα αποκαλύπτει την παρουσία πολυφαινολικών ουσιών, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, το κόκκινο ή μοβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ το λευκό ή πράσινο χρώμα σε τανίνες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και του Αλτσχάιμερ.

Πεπόνι

Εμποδίζει αποτελεσματικά τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σχηματισμό θρόμβων. Η αδενοσίνη, που βρίσκεται στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, και στα μανιτάρια είναι επίσης το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού και βοηθάει στην αραίωση του αίματος, προστατεύοντας έτσι από τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Παράλληλα είναι σε θέση να εμποδίσει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, που αποτελεί τη βασική αιτία της δημιουργίας θρόμβων.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, η σάρκα του πεπονιού διαθέτει βιταμίνη C και β-καροτίνη. Ως εκ τούτου οι αντιοξειδωτικές ουσίες του προλαμβάνουν καρδιακά νοσήματα, αλλά και τον καταρράκτη. Η βιταμίνη A, καθυστερεί τη γήρανση, προστατεύει από μολύνσεις και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Επίσης, το κάλλιο βοηθά στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Ροδάκινο

Ζουμερό, λαχταριστό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Η β-καροτίνη είναι υπεύθυνη για την υγεία των ματιών και τα ροδάκινα περιέχουν ένα καλό ποσοστό αυτού του αντιοξειδωτικού. Η τακτική κατανάλωση των ροδάκινων μπορεί να βελτιώσει την υγεία της όρασης σας αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα σας.

Περιέχουν τις βιταμίνες A και C, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη A το ενυδατώνει, κάνοντας το απαλό, ενώ η C ως ισχυρό αντιοξειδωτικό προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ανάπτυξης καρκινογόνων κυττάρων. Είναι γνωστά, κυρίως, για την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και μορφές καρκίνου του στόματος.

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*