Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Τέλος των διακοπών…διαχειρίσου την επιστροφή στην καθημερινότητα!

Είναι ίσως οι πιο ξέγνοιαστες ημέρες του χρόνου, εκείνες όπου η θάλασσα και ο ορίζοντας γεμίζουν τα πρωινά σου και η μόνη καθημερινή σου έννοια είναι να προλάβεις τα μαγικά ηλιοβασιλέματα! Η άμμος βρίσκεται ακόμη μέσα στην τσάντα σου και η αλμύρα έχει ποτίσει το δέρμα σου όταν η επόμενη σκέψη που σε ξυπνά από αυτό το όνειρο είναι “αύριο επιστρέφω στη δουλειά”. 

Μπορεί να ακούγονται πολύ ποιητικά όλα τα παραπάνω, όμως η αντίθεση της ξεγνοιασιάς των διακοπών και της επιστροφής στην καθημερινότητα είναι πραγματικά υπαρκτή και αποδεδειγμένα ο οργανισμός μας και η ψυχολογία μας αντιδρούν.  Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιείται άτυπα και ο όρος “κατάθλιψη” (post-vacation blues ή post-vacation depression), η οποία δυσκολεύει την επιστροφή στη δουλειά και μπλοκάρει την καθημερινότητα. Ευτυχώς, και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γιατί είναι δύσκολη η επιστροφή στην καθημερινότητα

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα όμορφα συναισθήματα των διακοπών στην επιστροφή ή στην πρώτη μέρα στη δουλειά μπλοκάρουν και τα διαδέχεται μία μορφή μικρού στρες ή και μελαγχολίας. Η κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα στις μέρες μας διαμορφώνει ανάλογα και τα συναισθήματα μας. Κάποιοι μπορεί να ξεκουράστηκαν αρκετά αλλά παρόλα αυτά στην επιστροφή τους περιμένουν ένα σωρό υποχρεώσεις, έξοδα, γεγονότα που είχαν αναβληθεί και τώρα πρέπει να δρομολογηθούν, η πίεση της δουλειάς, η πίεση της καθημερινότητας. Κάποιοι άλλοι μπορεί να είχαν ελάχιστες μέρες ξεκούρασης στη διάθεση τους. Αυτή η μελαγχολία εμφανίζεται κυρίως στους ανθρώπους των αστικών κέντρων όπου αφήνουν πίσω τους ρυθμούς της επαρχίας, του νησιού και ξαφνικά βρίσκονται και πάλι στο στρεσογόνο περιβάλλον των πόλεων.

Για τους πιο ρομαντικούς η μελαγχολία αυτή, την πρώτη εβδομάδα μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και διαταραχές στον ύπνο, έντονη αίσθηση κόπωσης -ψυχικής ή σωματικής, απροθυμία στη δουλειά. Η ξεγνοιασιά είναι άλλωστε προτιμότερη από την πίεση των υποχρεώσεων. Για τους ρεαλιστές είναι απλά μία ιδέα της πρώτης ημέρας την οποία την αντιμετωπίζουν άμεσα. Το σίγουρο είναι πως και για τους δύο τύπους ανθρώπων είναι παροδικό, απλά χρειάζεται ένας άλφα χρόνος αντιμετώπισης και συνειδητοποίησης για τον καθένα.

Πως να διαχειριστείς τα συναισθήματα μελαγχολίας

Εστίασε στη θετικότητα!

Τις όμορφες στιγμές των διακοπών κράτησε τες στη μνήμη σου σαν ένα κέρδος και όχι σαν απλή ανάμνηση. Φέρε εκείνα τα συναισθήματα στην καθημερινότητα σου όχι με θλίψη που τελείωσαν αλλά σαν κάτι πολύ δυνατό που μπορείς να ξαναζήσεις και που σε κάθε σκέψη τους θα σου δίνει χαρά, διάθεση, δύναμη για να ανταπεξέλθεις στη ζωή της πόλης. Γέλα με τους φίλους σου, τους συναδέλφους σου, διηγήσου καλοκαιρινές ιστορίες, μην επιτρέψεις όμως να τις επισκιάσει το στρες του τώρα.

Ξεκίνησε σταδιακά τις υποχρεώσεις της δουλειάς.

Μην πέσεις με τα μούτρα με το που γύρισες, για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα στάδιο προσαρμογής. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου ώστε να γίνεις ξανά παραγωγικός, η πίεση φέρνει πάντοτε αντίθετα αποτελέσματα. Προγραμμάτισε τις πρώτες μέρες εκείνα που θεωρείς πιο σημαντικά και αύξησε σιγά σιγά τις αρμοδιότητες.

Μετά τη δουλειά κάνε έναν περίπατο

Γέμισε την καθημερινότητα σου με ευχάριστα πράγματα, κάνε μία βόλτα μετά τη δουλειά σε σημεία που σε χαλαρώνουν, στη θάλασσα, στο βουνό, στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης, πήγαινε για φαγητό έξω, δες φίλους, διασκέδασε με την οικογένεια σου. Μην επιτρέπεις στη βαριεστημένη ρουτίνα να σου ρουφήξει την ενέργεια. Η ζωή είναι στιγμές και αν περιμένεις μόνο τις διακοπές για να τις απολαύσεις έχεις χάσει τη ζωή.

Τακτοποίησε τον προσωπικό σου χώρο

Ένα σπίτι με ακαταστασία και βαλίτσες παντού το μόνο που θα σου προσφέρει είναι στρες τόσο από τα πράγματα που εγκλωβίζουν τους χώρους όσο και από τη θύμηση που σου αφήνουν αυτές οι εικόνες από το τέλος των διακοπών. Τακτοποίησε τα ρούχα και άλλαξε ίσως θέση σε μικρο- έπιπλα, ανανέωσε με μικρές πινελιές τη διακόσμηση (μαξιλάρια, ένα βάζο με λουλούδια, ένας πίνακας) και θα ξεκινήσεις τη νέα αυτή σεζόν με άλλη διάθεση.

Φτιάξε το ωράριο του ύπνου σου

Μπορεί στις διακοπές να κοιμόσουν αργά και να ξυπνούσες αργά, αυτό όμως τώρα που επέστρεψες στην καθημερινότητα σου θα δημιουργήσει προβλήματα κόπωσης. Προσπάθησε σιγά σιγά να κοιμάσαι όλο και πιο νωρίς ώστε να πηγαίνεις ξεκούραστος/η στη δουλειά σου.

Δες τη δουλειά σου με άλλο μάτι

Η δουλειά μας καταλαμβάνει περισσότερο από τα 2/3 της ημέρας μας και είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, να μας γεμίζει, να τονώνει την αυτοπεποίθηση, να μας εξελίσσει, να μας κάνει κάθε μέρα και καλύτερους τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως συναδέλφους. Όλοι μας περνάμε τα πάνω και τα κάτω με τις δουλειές μας, αν αγαπάς αυτό που κάνεις είσαι πολύ τυχερός φρόντισε να το απολαμβάνεις όσο μπορείς, αν βρίσκεσαι σε μεταβατικό στάδιο δουλειάς εστίασε σε αυτό που επιθυμείς και κυνήγησε να το επιτύχεις. Τα όνειρα είναι για να γίνονται πραγματικότητα!

Οργάνωσε την επόμενη απόδραση σου

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για εξορμήσεις, αξιοποίησε ένα Σαββατοκύριακο για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα ή οργάνωσε την επόμενη φθινοπωρινή σου εξόρμηση. Δεν είναι καθόλου νωρίς, αντίθετα έχεις το χρόνο να επιλέξεις το μέρος, το κατάλυμα ώστε όλα να είναι όπως τα θέλεις. Μη ξεχνάς ότι όσο πιο νωρίς κλείσεις τόσο καλύτερες οι τιμές που θα πετύχεις χωρίς να πέφτει η ποιότητα.

Επέστρεψες, ε και; Όλα μπορούν να διαμορφωθούν και πάλι με τον τρόπο που εσύ θέλεις, επιθυμείς ή ονειρεύεσαι! Οι διακοπές άλλωστε είναι το σημείο που μπορείς να κάνεις restart για να βρεθείς εκεί που πραγματικά θέλεις ή έχεις φανταστεί τη ζωή σου!

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happyblog
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*