Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FITNESS-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύκα, όσα θέλεις να ξέρεις για αυτό το γευστικότατο από αρχαιοτάτων χρόνων φρούτο!

Ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, τα αποξηραμένα και φρέσκα σύκα είναι ένα από τα υπέρ-τρόφιμα της φύσης, προσφέροντας περισσότερες ίνες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Άκρως καλοκαιρινό, υγιεινό και ευπροσάρμοστο συστατικό, μπορεί να προστεθεί ως γευστικό υλικό σε πάρα πολλά πιάτα!

Τα σύκα πιστεύεται ότι είναι από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Απολιθώματα που βρέθηκαν κοντά στην Ιεριχώ της Ιορδανίας, έδειξαν ότι τα σύκα καλλιεργήθηκαν πριν από το σιτάρι, το κριθάρι και τα όσπρια.  Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. και αποτέλεσαν βασικό τρόφιμο στην παραδοσιακή τους διατροφή. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές συνήθιζαν να καταναλώνουν σύκα για να ενδυναμώσουν τον οργανισμό τους.

Τα σύκα είναι υψηλά σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα και διαλυτές ίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό και αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και Κ που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία. Μπορείτε φυσικά να τα τρώτε όλο το χρόνο, αφού εύκολα βρίσκει κανείς στην αγορά τα ξηρά σύκα, αλλά αυτή την εποχή απολαύστε τα ολόφρεσκα.

100γρ. φρέσκων σύκων περιέχουν περίπου:
• 43 θερμίδες
• 1.3 γρ. πρωτεΐνη
• 0.3 γρ. λίπος
• 9.5 γρ. υδατάνθρακες
• 2 γρ. ίνες

Τα 9 βασικά οφέλη που προσφέρουν τα σύκα

Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον όχι τόσα όσα θα έπρεπε – ενώ την ίδια στιγμή ακολουθούν διατροφή υψηλή σε αλάτι και επεξεργασμένες τροφές που δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα καλίου. Μια τέτοια διατροφή, όμως, μπορεί να μας οδηγήσει εύκολα στο δρόμο της… υπέρτασης και στα παρελκόμενα αυτής. Τα σύκα έρχονται να σώσουν την κατάσταση, καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα

Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και θέλουν να δοκιμάσουν μια φυσική μέθοδο βοήθειας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.

Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους

Τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όσο περισσότερο συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε όσον αφορά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να μην πεινάμε σύντομα και να μην τσιμπολογάμε κάθε μισή ώρα ό,τι βρούμε στο ψυγείο.

Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού

Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.

Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του λαχταριστού αυτού φρούτου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατ’ επέκταση να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση

Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς; Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών

Η πλούσια περιεκτικότητά τους στο μέταλλο που δυναμώνει τα οστά μας, το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή

Όλοι ξέρουμε ότι τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό, αναστατώνοντας τις ορμόνες μας – με την καλή έννοια! Μάλιστα, από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που παρουσίαζαν σεξουαλική αδυναμία, γι’ αυτό αν δεν περνάτε και την καλύτερη σεξουαλική σας φάση, δοκιμάστε λίγα σύκα και απελευθερωθείτε.

Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο

Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.

Αποξηραμένα vs φρέσκων σύκων

Τα αποξηραμένα φρούτα περνούν από μια διαδικασία αφυδάτωσης και χάνουν την περιεκτικότητά τους σε νερό. Αυτό συρρικνώνει τα φρούτα και συνήθως σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε λιγότερα αποξηραμένα φρούτα και να παίρνετε την ίδια ποσότητα θερμίδων και ζάχαρης που βρίσκονται στα φρέσκα.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ξερό σύκο είναι πολύ μικρότερο σε βάρος από το φρέσκο. Ωστόσο, έχει την ίδια ποσότητα θερμίδων, υδατανθράκων και ζάχαρης και γι’αυτό πιθανότατα θα αισθανθείτε πιο γεμάτοι όταν φάτε ένα φρέσκο φρούτο.  Ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο (ξερό ή φρέσκο), ένα σύκο μπορεί να περιέχει από 5 έως 12 γραμμάρια υδατανθράκων και 3 έως 9 γραμμάρια ζάχαρης. Έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι αυξάνουν τα σάκχαρα στο αίμα ταχύτερα από τις τροφές που έχουν χαμηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες. Απολαύστε λοιπόν τα σύκα, αλλά με μέτρο, ειδικά όταν πρόκειται για αποξηραμένα!

Πηγές: itrofi/ mag