Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ενισχύσετε την οικειότητα στη σχέση σας!

Όταν ακούμε τη λέξη οικειότητα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι η σεξουαλική επαφή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι οικειότητας στις σχέσεις και είναι όλοι τόσο σημαντικοί για διαφορετικούς λόγους.

Είτε αισθάνεστε συναισθηματικά αποκομμένοι από τον σύντροφό σας είτε θέλετε να αναζωπυρώσετε τη σχέση σας, η οικειότητα είναι το κλειδί. Είναι από τα πολύ ουσιαστικά στοιχεία μιας πετυχημένης σχέσης, καθώς αποτελεί τη βάση της. Όπως αναφέραμε υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οικειότητας, ας δούμε ποιοι είναι και τι εξελίσσει στη σχέση μας ο καθένας.

Σωματική οικειότητα

Είναι και η πρώτη που έρχεται συνήθως στο μυαλό και παρότι περιλαμβάνει και το σεξ, δεν αφορούν όλα το σεξ. Η σωματική οικειότητα αποτελείται από τα πάντα, από το κράτημα χέρι χέρι μέχρι μια αγκαλιά στον καναπέ. Είναι κάθε μορφή σωματικής επαφής που επιτρέπει στον σύντροφό σας να γνωρίζει ότι είναι ασφαλής και ότι μπορεί να χαλαρώσει μαζί σας. Αυτός ο τύπος αγγίγματος είναι σημαντικός για όλες τις σχέσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις στενές σχέσεις καθώς βοηθά στην ενίσχυση της αίσθησης του νιώθουμε όμορφα «στο σπίτι» μεταξύ μας. Επιτρέπει στα ζευγάρια να αισθάνονται πιο άνετα και, με τη σειρά τους, να επικοινωνούν καλύτερα. Η έλλειψη αυτής της σωματικής οικειότητας συχνά πυροδοτείται από την έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας και αντίστροφα.

Συναισθηματική οικειότητα

Η συναισθηματική οικειότητα στηρίζει όλους τους τύπους οικειότητας. Πρόκειται για τη σύνδεση με τον σύντροφό σας σε ένα βαθύτερο επίπεδο και τη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού. Η ανάγκη να καλλιεργηθεί η συναισθηματική οικειότητα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αυτή η αίσθηση του να βρίσκεται εκεί συναισθηματικά διαθέσιμος ο ένας για τον άλλον στη σχέση είναι πολύ σημαντική καθώς χωρίς αυτήν έρχεται η αποξένωση.

Τα ζευγάρια που μαθαίνουν να μοιράζονται και να εξελίσσουν τη συναισθηματική οικειότητα έχουν οφέλη σε όλους τους τομείς της σχέσης τους.

Πνευματική οικειότητα

Ενώ αυτός ο τύπος οικειότητας ακούγεται σα να περιλαμβάνει αμοιβαίες θρησκευτικές πεποιθήσεις, δεν ισχύει. Η πνευματική οικειότητα αφορά καθαρά την ψυχική και νοητική επικοινωνία δύο ανθρώπων που μοιράζονται για παράδειγμα το ίδιο χόμπι, ένα άθλημα, μία δραστηριότητα που βοηθά στην ενθάρρυνση της προσωπικής αυτο-ανάπτυξης και εξέλιξης. Η εξερεύνηση πτυχών του εαυτού σας με τον/την σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εμβαθύνετε τη σύνδεσή σας αλλά και να δημιουργήσει μία συλλογική συνείδηση και κοινή σκέψη ως ζευγάρι.

Βιωματική οικειότητα

Η βιωματική οικειότητα εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις ως ζευγάρι. Η βιωματική οικειότητα προκαλεί τα ζευγάρια να εργαστούν ομαδικά για να περάσουν τις εμπειρίες στη ζωή ως ομάδα. Πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις έρχονται πιο κοντά και η συνολική εμπιστοσύνη και οικειότητα τους αυξάνεται. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να έρθουν με τη μορφή οικογενειακών ζητημάτων, εργασιακών αλλαγών ή οικονομικών αγώνων. Είναι συχνά «αναγκαστικές» εμπειρίες που σας φέρνουν όμως κοντά ως ζευγάρι.

Διανοητική οικειότητα

Οι υγιείς διάλογοι μέσα σε ένα ζευγάρι δημιουργούν τη διανοητική οικειότητα, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα διεγερτική και μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσει την ερωτική επιθυμία μέσα στη σχέση αναπτύσσοντας παράλληλα μεγαλύτερο σεβασμό μεταξύ των συντρόφων. Οι συζητήσεις μπορεί να έχουν πολλά θέματα, από το σχολιασμό μίας ταινίας μέχρι τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας, όλα όμως μέσα σε υγιή πλαίσια διαλόγου.

Τι προκαλεί την έλλειψη οικειότητας;

Στην πρώτη περίοδο της γνωριμίας και του ρομαντισμού η οικειότητα προκύπτει φυσικά στα ζευγάρια μέσω της ανάγκης τους για περισσότερο σεξ, με το να μοιράζονται αμοιβαίες εμπειρίες και να γνωρίζονται σταδιακά. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια, αποκτώντας παιδιά ή άλλες ευθύνες η ζωή μπορεί να κυριαρχήσει και η σύνδεση με τον σύντροφό σας μπορεί εύκολα να πέσει χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα πιο αποτελεσματικά είναι εκείνα που αφιερώνουν χρόνο ο ένας για τον άλλον. Αυτό δεν σημαίνει χρόνο με τη μορφή πίεσης, «Α, πρέπει να έχουμε ερωτική επαφή, είναι Σάββατο βράδυ» αλλά με τη μορφή «Ας αφιερώσουμε χρόνο στο να είμαστε μαζί». Αρκετά ζευγάρια κάνουν το λάθος να περιμένουν να συμβεί η οικειότητα, αντί να την δημιουργήσουν τα ίδια.

Πως να ενισχύσετε την οικειότητα στη σχέση σας

1. Προσδιορίστε αυτό που χρειάζεστε

Είναι σημαντικό να προσδιορίσεις τι χρειάζεσαι σαν άνθρωπος αλλά και πως θα ήθελες να είναι η βάση επικοινωνίας με τον σύντροφό σου. Ο χρόνος είναι πραγματικά σύμμαχος και μερικές φορές η οικειότητα μπορεί να μένει πίσω όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τον χρόνο ή τον χώρο να σκεφτούν τι χρειάζονται ώστε να το εκπληρώσουν. Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως είναι απαραίτητο να συζητάτε με το σύντροφο σας ώστε να προσδιορίσετε τις βάσεις της σχέσεις σας.

2. Μιλήστε για οικειότητα

Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να συζητάτε το θέμα της οικειότητας, αλλά η επικοινωνία είναι βασική σε κάθε σχέση και ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να κάνετε αλλαγές. Αυτές που νιώθετε σαν άβολες συζητήσεις είναι καλό να τις κάνεις ανοιχτά, να υπάρχει ενσυναίσθηση, να ακούτε όσα λέει ο σύντροφός σας και να σκεφτόσαστε πώς μπορείτε να διορθώσετε αυτά τα πράγματα μαζί.

3. Κάντε σχέδια μαζί

Ο προγραμματισμός είναι ο νέος καλύτερος σου φίλος, πρόκειται να αναγνωρίσεις ότι μερικές φορές, όταν κάτι βρίσκεται χαμηλά στη λίστα υποχρεώσεων πρέπει να είσαι ανοιχτός σε αυτό και να το προγραμματίσεις στο ημερολόγιό σου. Χαρείτε αυτόν τον προγραμματισμό ενισχύοντας τον για παράδειγμα με σέξι μηνύματα αναμονής προς το σύντροφο σας, με στιγμές ανυπομονησίας όπως τον πρώτο καιρό.

5. Εξασκηθείτε στην προσεκτική ακρόαση

Παρά τον γρήγορο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, αφιερώνοντας χρόνο για να ακούσετε πραγματικά τον σύντροφό σας αυτό θα κάνει θαύματα για την οικειότητα στη σχέση σας. Η προσεκτική ακρόαση απαιτεί από εσάς να αφιερώσετε χρόνο για να ασχοληθείτε πραγματικά με τον σύντροφό σας – χωρίς περισπασμούς. Αφήστε για λίγο την τηλεόραση στο δείπνο, αφήστε το τηλέφωνό σας για μια αγκαλιά στον καναπέ ή αφιερώστε λίγο χρόνο για μια βόλτα και μια συνομιλία. Ρωτήστε τους πώς είναι, τι έχουν κάνει στη δουλειά ή τι θα ήθελαν να κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

6. Κοιτάξτε προς το μέλλον

Μερικές φορές, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, το να βλέπεις τον ορίζοντα της σχέσης είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές στο παρόν. Έτσι, ενώ οι σχέσεις αφορούν το παρελθόν και το παρόν, μερικές φορές μιλώντας για το πώς θα θέλατε να προχωρήσετε και τι θέλετε να πετύχετε μαζί μπορεί να εμβαθύνει τον δεσμό σας.

7. Γνωρίστε τις γλώσσες της αγάπης σας

Ο ποιοτικός χρόνος, η φυσική επαφή, οι πράξεις εξυπηρέτησης, τα δώρα και οι λέξεις επιβεβαίωσης συνθέτουν τις πέντε γλώσσες – και η γνώση της γλώσσας σας και του συντρόφου σας θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο δείχνετε την αγάπη ο ένας για τον άλλο. Εάν ο σύντροφός σας είχε δείξει την αγάπη του μέσω δώρων, αλλά η κύρια γλώσσα της δικής σας αγάπης είναι ο ποιοτικός χρόνος, θα χρειαστεί να κατανοήσετε τις προθέσεις του και να επιτρέψετε να μάθει το πώς νιώθετε.

8. Φροντίστε τη σχέση σας

Όταν μπαίνουμε για πρώτη φορά σε μια σχέση, επενδύουμε πολύ χρόνο και ενέργεια στον σύντροφό μας. Και όταν μια σχέση αρχίσει να δυσκολεύει πολύ, υπάρχουν οι σύμβουλοι θεραπείας για να βοηθήσουν αυτές τις περιόδους κρίσεις. Αλλά, τι γίνεται στα ενδιάμεσα στάδια;

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τη σχέση μας, καταβάλλοντας καθημερινή δουλειά ώστε να επιτρέψουμε σε όλες τις πτυχές της οικειότητας να ευδοκιμήσουν.

Μια σχέση διαμορφώνεται από τρία πράγματα – είσαι εσύ, ο σύντροφός σου και η σχέση σας, και είναι η δυναμική αυτών των τριών μερών που δημιουργούν μια γερή σχέση. Σκεφτείτε τον χρόνο που αφιερώνετε και οι δύο για να εργαστείτε με τον εαυτό σας, την καριέρα ή το σπίτι σας και αφιερώστε παρόμοιο χρόνο για τη συνεργασία σας ως σύντροφοι.

Ακόμη και τα μικρά καθημερινά πράγματα, όπως το να τους φέρνεις ένα φλιτζάνι τσάι το πρωί ή να ρίχνεις μια κουβέρτα στους ώμους της είναι πραγματικά σημαντικά, είναι πράγματα που επιτρέπουν στον σύντροφό μας να καταλάβει ότι είμαστε εκεί! Μας βοηθούν να νιώθουμε συνδεδεμένοι, και είναι αυτά που δείχνουν πως δίνουμε προτεραιότητα στη σχέση μας.

Το κλειδί για την τόνωση της οικειότητας σε μια σχέση είναι να την πραγματοποιήσετε μαζί, ως ομάδα!

.