Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Πως να καθαρίζετε σωστά και σχολαστικά το μπάνιο σας

Ειδικότερα τώρα που κυκλοφορεί ένας ιός φροντίζουμε το σπίτι μας ακόμη περισσότερο έχοντας αλλάξει ριζικά ακόμη και τις παλιές κακές συνήθειες. Αφήνουμε πλέον τα παπούτσια έξω ή στον ειδικό χώρο πριν περάσουμε στο σπίτι, πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που επιστρέφουμε, καθαρίζουμε συχνά τις επιφάνειες και σημεία που χρησιμοποιούμε καθημερινα, πόσο σχολαστικά όμως καθαρίζουμε το μπάνιο μας;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι τουαλέτες μας μπορούν πραγματικά να είναι ένα από τα καθαρότερα σημεία στο σπίτι μας σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που διεξήγαγε η NSF International.  Αν σκεφτείς μόνο πως οι οδοντόβουρτσες μας μπορούν να φιλοξενήσουν την υψηλότερη ποσότητα ιογενών βακτηρίων, μικροβίων και μούχλας στο μπάνιο μας...τότε μπορούμε να γίνουμε ακόμη πιο σχολαστικοί με την καθαριότητα.

Το 27% των καθισμάτων τουαλέτας που συμμετείχαν στη μελέτη (καθώς και το 14% των λαβών τουαλέτας) περιείχαν ανησυχητικά υψηλές ποσότητες μούχλας και μικροβίων, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν καθαρίζουν σωστά τις τουαλέτες τους. Παρότι μπορεί να καθαρίζετε ή να σκουπίζετε συχνά την τουαλέτα σας, ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε τα μικρόβια και τους ιούς είναι να την απολυμάνετε.

Η Carolyn Forte, διευθύντρια του εργαστηρίου καθαρισμού του Good Housekeeping Institute, αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι παραμελούν να διαβάσουν τις οδηγίες για τα προϊόντα καθαρισμού τους – και δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αφήσουν τις επιφάνειες τουαλέτας υγρές με το καθαριστικό για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να σκοτώσουν τα μικρόβια εξ ολοκλήρου.

“Ναι, ένα προϊόν μπορεί να ισχυριστεί ότι σκοτώνει το 99% των μικροβίων και των βακτηρίων. Αλλά πρέπει να παραμείνει υγρό στην επιφάνεια για να είναι αποτελεσματικό ενώ αν το χρησιμοποιείτε για λίγα δευτερόλεπτα, δεν πρόκειται να είναι”, εξηγεί η Forte.

Ο Charles Gerba, Ph.D., καθηγητής επιδημιολογίας και βιο-στατιστικών στο Τμήμα Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι ένα και μόνο τράβηγμα από το καζανάκι θα μπορούσε να στείλει βακτήρια E.coli στον αέρα (και στην ίδια την τουαλέτα) όπου μπορούν να επιπλέουν στον αέρα για έως και έξι ώρες, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Microbiology.

Η έρευνα σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν αυτά τα αερομεταφερόμενα βακτήρια θα μπορούσαν να ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο με άλλες πηγές μικροβίων, αλλά ο Gerba αναφέρει πως οι ιοί γενικά μπορούν να ζουν σε επιφάνειες όπως η τουαλέτα σας, αλλά και οπουδήποτε από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

“Οι περισσότεροι ιοί κρύου και γρίπης επιβιώνουν από μερικές ώρες έως και 9 ημέρες, (ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία)”, επισημαίνει.

Η Carolyn Forte μοιράζεται τις συμβουλές της για την απολύμανση όλων των βρώμικων επιφανειών σε μια τουαλέτα, καθώς και μερικές συμβουλές ώστε να διατηρήσετε το υπόλοιπο μπάνιο σας όσο το δυνατόν καθαρότερο!

Πώς καθαρίζεται σωστά μια τουαλέτα;

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να είστε καλά εξοπλισμένοι. Η Carolyn συνιστά στους ανθρώπους να διατηρούν ένα ξεχωριστό σύνολο εργαλείων καθαρισμού τα οποία δεν θα χρησιμοποιούνται σε άλλες επιφάνειες στο σπίτι.

  • Μια βούρτσα τουαλέτας
  • Ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια
  • Ένα ή δύο σφουγγάρια
  • Ένα λευκαντικό και ταυτόχρονα απολυμαντικό καθαριστικό
  • Ένα απολυμαντικό σπρέι
  • Ένα πακέτο απολυμαντικά μαντηλάκια

Πώς να καθαρίζετε σχολαστικά τη λεκάνη της τουαλέτας

Όταν καθαρίζετε την τουαλέτα σας, πρέπει πάντα να ξεκινάτε με το εσωτερικό της πρώτα. Η Carolyn συνιστά  προϊόντα καθαρά απολυμαντικά και λευκαντικά τα οποία δρουν σε μόλις πέντε λεπτά. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε τις εσωτερικές σχισμές από όπου τρέχει το νερό της. 

Αφήστε το καθαριστικό να δράσει για πέντε λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε καλά όλα τα σημεία.

Ενώ περιμένετε να καθαριστεί σωστά το εσωτερικό της, μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό των υπολοίπων σημείων.

Σημαντική σημείωση: Τα απολυμαντικά εξουδετερώνουν πραγματικά τα μικρόβια μόνο εάν η επιφάνεια έχει προηγουμένως καθαριστεί από τυχόν επιφανειακό αφρό ή υπολείμματα. Έπειτα μπορείτε να ψεκάσετε με το απολυμαντικό σπρέι σε όλα τα σημεία, πάνω και κάτω από το καπάκι της, στη λαβή από το καζανάκι, κλπ και να αφήσετε να δράσει.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω την τουαλέτα μου;

Η απολύμανση της τουαλέτας σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να έρθει σε επαφή με απειλητικά μικρόβια το υπόλοιπο σπίτι σας, ειδικά εάν κάποιος στην οικογένειά είναι άρρωστος και δεν μπορεί να τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμα και μετά από μία μόνο χρήση, η τουαλέτα μπορεί και πάλι να φιλοξενήσει βακτήρια και ιούς στις επιφάνειές της.

Πρέπει να προσπαθείτε να καθαρίζετε την τουαλέτα σας όσο το δυνατόν συχνότερα, και να πραγματοποιείται πλήρης απολύμανση κάθε δύο έως τρεις ημέρες σε περιόδους που υπάρχει άρρωστος στο σπίτι ή σε καταστάσεις πανδημίας που μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός. Μπορείτε μετά από κάθε χρήση της να ψεκάζετε με το απολυμαντικό σπρέι ή να περνάτε με απολυμαντικά μαντηλάκια.

Με τον ίδιο τρόπο απολύμανσης συνεχίζετε και στο νιπτήρα αλλά και στην μπανιέρα σας την καθαριότητα!

Είναι πολύ σημαντικό επίσης το που αποθηκεύετε τα εργαλεία καθαρισμού, καθώς η βούρτσα ή τα σφουγγάρια της τουαλέτας αποκτούν βακτήρια σε μία βρεγμένη βάση. Κάθε φορά που τελειώνετε τον καθαρισμό ψεκάστε καλά τα σφουγγάρια με απολυμαντικό και αφήστε να στεγνώσουν καλά.

Στη βάση από το βουρτσάκι της τουαλέτας προσθέστε λίγο απολυμαντικό υγρό. Για τα γάντια, τα σφουγγάρια σας ή οποιαδήποτε άλλα είδη καθαρισμού με βάση το καουτσούκ ή πορώδη, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από μικρόβια, εμποτίζοντάς τα σε νερό που έχει τοποθετηθεί χλωρίνη και αφήστε έπειτα να στεγνώσουν. 

Η απολύμανση σε μία περίοδο πανδημίας είναι πολύ σημαντική, τόσο στις επιφάνειες γύρω μας όσο και στο μπάνιο μας.

Πηγή: goodhousekeeping
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*