Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FASHION

Ποια η έμπνευση του οίκου Dior για την παρουσίαση της συλλογής Cruise 2022 στο Παναθηναϊκό στάδιο!

Dior! Η ιστορία της μόδας… μια γαλλική φίρμα διεθνώς καταξιωμένη από το 1946, και ένας οίκος που ταυτίζει το όνομα του με την κομψότητα και την διαχρονική θηλυκότητα. Έχει παραμείνει στην κορυφή της ιεραρχίας της μόδας για πάνω από 70 χρόνια. Η ιδιαίτερη ματιά του Dior επηρέασε τον κόσμο της μόδας και άλλαξε το παιχνίδι για πάντα. Μέχρι σήμερα η «αισθητική» του Dior υπάρχει τριγύρω μας στα ρούχα που φοράμε ή στα αντικείμενα που επιλέγουμε με κάποιο τρόπο, σχήμα ή φόρμα χωρίς ούτε να το καταλαβαίνουμε.

Το defile στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν μέρος του project «Dior Celebrates Greece», με το οποίο  ο οίκος Dior τιμά τη χώρα μας και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι εικόνες της Αθήνας και της Ελλάδας έφτασαν παντού, όπως και η μοναδικότητα των δημιουργιών του Dior με τα ελληνικά στοιχεία και την ελληνική σφραγίδα.

Πηγή έμπνευσης γαι το defile αποτέλεσε επίσης μία σειρά φωτογραφιών από την υψηλή ραπτική του Dior, που τραβήχτηκαν στον Παρθενώνα το 1951.

Στην καρδιά της πόλης αφιερωμένη στην Αθηνά, η Maria Grazia Chiuri εμπνέεται και δημιουργεί από σημεία όπως ο χιτώνας της θεάς Αθηνάς, όπως απεικονίζεται στο μάρμαρο και στα αρχαία αγαλματίδια. Εμπνεύστηκε από τον Giorgio De Chirico, έναν πρωτοπόρο του Σουρεαλισμού, ο οποίος σχεδίασε τις οδυνηρές αναμνήσεις της Ελλάδας για να ζωγραφίσει μεταφυσικά μέρη παγωμένα στην σιωπηλή αντίθεση φωτός και σκιάς. Στη συνέχεια, ο Creative Director εξερεύνησε το σύμπαν του Alexander Iolas, του ιδιοκτήτη της κοσμοπολίτικης γκαλερί που διατήρησε τους στενούς δεσμούς του με την Ελλάδα και το σπίτι του στην Αθήνα. Εκεί, συγκέντρωσε μια απίστευτη συλλογή αγγείων διακοσμημένων με τα αλληλένδετα σώματα των παλαιστών. Δημιουργείται λοιπόν μία σειρά από λευκά κοστούμια – μπουφάν και παντελόνια – όπως αυτά που φορούσε η Marlene Dietrich, δομώντας ένα ενδυματολογικό λεξικό ανάμεσα στον κλασικισμό και την ελευθερία. Το ελληνικό μπλε γίνεται τόσο υπογραφή όσο και φόρος τιμής.

 Η Maria Grazia Chiuri υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο οι παραλλαγές στη θηλυκότητα στις δημιουργίες Dior προκύπτουν από ένα παρελθόν που τιμά μια ομορφιά με πολλές όψεις.

Το εντυπωσιακό σκηνικό για την παράσταση Dior cruise 2022, το Παναθηναϊκό Στάδιο επιλέχθηκε διότι εκεί διεξάγονταν οι αγώνες προς τιμή της θεάς Αθηνάς στην αρχαιότητα, προσελκύοντας έως και 50.000 θεατές. Η επιλογή αυτού του χώρου, δημιουργεί μια θαυμάσια γέφυρα μεταξύ του αθλητισμού και του πολιτισμού, της αρχαίας κληρονομιάς και της σύγχρονης νεολαίας, η οποία είναι ιδιαίτερα συμβολική για τη Maria Grazia Chiuri , ιδίως μέσω των συνδέσεών της με το σώμα και της ελεύθερης βούλησης που λατρεύει, αλλά και μέσω των μοτίβων που απεικονίζει στη συλλογή αλλά και το αθλητικό της πνεύμα. Στολισμένο με σημαίες που δημιουργήθηκαν ειδικά από τον Ιταλό καλλιτέχνη Pietro Ruffo, η φωτισμένη σκηνογραφία αποτίει επίσης φόρο τιμής στις αρχιτεκτονικές γραμμές του χώρου.

 

Λαμπερές προσωπικότητες βρέθηκαν στις 17/6 για να τιμήσουν τόσο τον οίκο Dior όσο και την Ελλάδα!

Πηγή: dior.com
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*