Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Παγκόσμια ημέρα των ζώων/ Δεν έχεις δικαίωμα άνθρωπε…

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα και αποτελεί μία υπενθύμιση, και όχι μόνο για μία ημέρα, της αγάπης που πραγματικά αξίζουν να εισπράττουν! 

Ευχαριστούμε πολύ τον Επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων Βασίλη Μπορομπόκα για την παραχώρηση του άρθρου του! 

” Ο σκύλος έρχεται στην ζωή μας για να την κάνει πιο όμορφη. Για να μας δώσει 10-15 και εύχομαι περισσότερα χρόνια με γέλιο, όμορφες στιγμές, αναμνήσεις και δυστυχώς τον πόνο του αποχαιρετισμού.

Δεν είναι ένα ζώο το οποίο μας ανήκει. Είναι σύντροφος και οικογένεια. Έτσι πρέπει να είναι, είμαστε συνοδοιπόροι 15.000 χρόνια και είναι ριζωμένη στο DNA και των δυο μας η ανάγκη για επαφή και για σχέση. Πριν λίγο γύρισα από τον οδοντίατρο όπου έκανα μια εξαγωγή. Μπαίνοντας στο σπίτι ξάπλωσα στον καναπέ. Η Sugar στεκόταν και με κοίταζε στα μάτια, σαν άγαλμα. Δεν την έχω ξαναδεί έτσι 1,5 χρόνο. Είδε πως ήμουν κουρασμένος και πονεμένος. Ανησύχησε, το έβλεπα όπως με κοιτούσε ακούνητη επί δέκα λεπτά.
Και τώρα θα μου πεις:
“Κάτσε ρε φίλε, εγώ με το ζόρι θα αγαπήσω τον σκύλο μου? Δε γουστάρω”
Τότε φίλε “ιδιοκτήτη” σκύλου δεν έχεις δικαίωμα!

“Δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε σκύλο πριν σκεφτούμε πως θα δεσμευτούμε μαζί του μέχρι την μέρα που θα κλείσει τα μάτια του.”

Γιατί ένας σκύλος είναι κοινωνικός, περίεργος, αθλητικός, χαρούμενος, θέλει χρόνο, βόλτες, φροντίδα και σεβασμό. Όσα του δίνεις τόσα θα σου χαρίζει στο πολλαπλάσιο. Αλλιώς ένα χάμστερ ή ένα χρυσόψαρο πιστεύω πως είναι καλύτερη επιλογή.

“Δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε τον σκύλο παρκαρισμένο στο μπαλκόνι και την ταράτσα και να τον μαλώνουμε και από πάνω επειδή γαβγίζει.”

Απλά δεν γίνεται. Περιμένεις από ένα στερημένο και αποκλεισμένο ζώο να είναι χαρούμενο και πλήρες? Εννοείται πως θα θυμώσει. Και εσύ θα θύμωνες. Τα βλέπω και τα λυπάμαι, σαν κατάδικοι με τέσσερα πόδια.

“Δεν έχουμε δικαίωμα να μαλώνουμε το κουτάβι σου επειδή κατούρησε το πάτωμα, ενώ εμείς δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με το να του δείξουμε που να πηγαίνει.”

Πραγματικά τρελαίνομαι. Είναι μωρό! Δεν ξέρει, κάνει λάθη, δεν μπορεί να κρατηθεί, είναι αφηρημένο. Τα παιδιά μας δεν έχουν ατυχήματα? Και η δικιά μου η σκυλίτσα ζορίστηκε στην αρχή. Όμως της έδειξα, επέμεινα και 4 μηνών είχαμε τελειώσει με το θέμα…Ήμαρτον δηλαδή!

“Δεν έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε από το σκυλί μας να κρατιέται όταν η πρώτη του βόλτα είναι όποτε το θυμηθούμε”

Ναι, πολύ απλά έχει το χρόνο του. “Μια χαρά κρατιέται μια φορά την μέρα!” Σοβαρά? Πήγαινε εσύ μια φορά την ημέρα τουαλέτα και τα λέμε. Και γενικά δεν είναι δυνατόν να είναι η βόλτα του σκύλου “μόνο για τουαλέτα…”

“Δεν έχουμε δικαίωμα να τον τιμωρούμε για μια συμπεριφορά του όταν την μια μέρα του λέμε έτσι και την άλλη αλλιώς.”

Χθες έλεγα μπράβο Τζακ που χοροπηδούσε πάνω μου και σήμερα που φοράω κουστουμάκι και πέφτει πάνω μου, πέφτει και η φάπα…Ωραία, μια χαρά!! Και περιμένω από τον σκύλο ο οποίος μόλις χθες είχε επιβραβευτεί για την ίδια ακριβώς συμπεριφορά να ξεχωρίσει το τζιν και το φούτερ από το κουστούμι.

“Δεν έχουμε δικαίωμα να θέλουμε από τον σκύλο να είναι… κλαρίνο όταν δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά και σταθερά μαζί του.”

Βόλτες πάει? Όχι συχνά.
Με σκυλιά παίζει? Δεν προλαβαίνω.
Στο σπίτι του έχετε δείξει τι ΔΕΝ σας αρέσει? Όχι γιατί τον άντρα μου δεν το πειράζει που μπλαμπλαμπλα…
Τον επιβραβεύετε όταν κάνει κάτι καλό? Όχι. Για να τον καλομάθω?
Και περιμένετε να σας ακούσει…

“Δεν έχουμε δικαίωμα να χτυπάμε, να ξεσπάμε και να βγάζουμε τα θέματα μας πάνω του”

Γιατί είναι πρωτίστως άνανδρο και δευτερευόντως εκμεταλλευτικό. Αν σε δαγκώσει θα φταίει? Μην εκμεταλεύεσαι την υπομονή του. Σέβομαι σκυλιά με τεράστια δύναμη και όγκο που είναι τόσο θετικά μαζί μου στην εκπαίδευση. Δεν εκμεταλλεύονται την δύναμη τους επάνω μου.

“Δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις δώρο στα παιδιά σου έναν σκύλο χωρίς να έχεις ζυγίσει την κατάσταση”

Ναι, δεν έχεις γιατί στο τέλος την πληρώνει ο σκύλος. Συνήθως τα παιδιά βαριούνται εύκολα και η μαμά νομίζει πως η συμβίωση θα είναι όπως στις διαφημίσεις. Δεν είναι έτσι. Το κουτάβι θα κάνει τσίσα στο χαλί της Ελενίτσας, μπορεί να δαγκώσει το ποδαράκι του Μανωλάκη (για να παίξει) και έτσι σε λίγο βρίσκεται παρατημένο στο χωριό, στην Πάρνηθα, στους δρόμους…

Πολλοί μου λένε πως είμαι τυχερός, ευλογημένος, που κάνω αυτή την δουλειά. Δεν είναι έτσι πάντοτε…Γιατί πάρα πολλές φορές στεναχωριέμαι, θυμώνω, απογοητεύομαι με αυτά που συναντώ. Όπως υπάρχει και η χαρά της σχέσης που κάνω με τους σκύλους-μαθητές μου, οι όμορφες γνωριμίες με εξαιρετικούς ανθρώπους, έτσι υπάρχει και η στεναχώρια που νιώθω μπαίνοντας στην θέση του σκύλου.
Για αυτό θέλω με αυτό το αυστηρό κείμενο (που μπορεί να θυμώσει πολλούς) να εξηγήσω έστω 5-10 βασικά πράγματα. Όπου βλέπω λάθη θα τα λέω. Δεν θα κάνω κόμμα με κανέναν εναντίον του σκύλου. Είμαι δίκαιος!
Θα απαιτήσω από πελάτες μου να μαλακώσουν και από άλλους να γίνουν πιο αυστηροί. Αρκεί πάντοτε να τηρούνται τα βασικά της ευζωίας του σκύλου.”

 

Βασίλης Μπορομπόκας
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής D.a.dogs
https://www.happydogs.gr/
Facebook : happydogs.gr-vasilis borompokas
Τηλ.επικ.: 6979114039
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*