Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Παγκόσμια ημέρα των ζωών, ας κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πρώτος για τα δικαιώματα των ζώων μίλησε ο Τομ Ρέιγκαν, ένας Αμερικανός φιλόσοφος. Στο βιβλίο του «Η υπόθεση για τα δικαιώματα των ζώων» που δημοσιεύθηκε το 1983, υποστηρίζει ότι τα ζώα έχουν εγγενή αξία, και άρα έχουν δικαιώματα τα οποία και ο άνθρωπος οφείλει να σεβαστεί. Σύμφωνα με τον Ρέιγκαν, πολλά από τα ζώα έχουν αυτοσυνειδησία, πεποιθήσεις και επιθυμίες, και άρα πρέπει να τους αποδώσουμε ηθικά δικαιώματα. Άμεση συνέπεια της θεωρίας του είναι ο τερματισμός των πειραμάτων, της κτηνοτροφίας και η χρήση ζώων για λόγους ψυχαγωγίας του ανθρώπου.

Το έργο του Ρέιγκαν αποτέλεσε τη βάση για τα δικαιώματα των ζώων. Πλέον, πολλές είναι οι οργανώσεις που δρουν για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων.

Βαριές ποινές για την κακοποίηση ζώων

Ένας από τους λόγους που έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα είναι για να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και η ανάπτυξη τέτοιας κουλτούρας που θα συμβάλει στη μείωση και την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων. Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.

Πλέον, ο νομοθεσία στη χώρα μας έχει αυστηροποιηθεί και η κακοποίηση των ζώων αποτελεί κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου, όπως έχει νομοθετηθεί, είναι ο εξής: ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται στις εξής πέντε ελευθερίες

1.την απαλλαγή από την πείνα και τη δίψα
2.την απαλλαγή από τις καταπονήσεις
3.την απαλλαγή από τους πόνους, τους τραυματισμούς και τις νόσους
4.το δικαίωμα έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
5.την απαλλαγή από τον φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία

→ Οι δοκιμές καλλυντικών σε ζώα και η εμπορία καλλυντικών που περιέχουν συστατικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα έχουν ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ.

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

Οι χνουδωτοί τετράποδοι φίλοι μας από τη στιγμή που υιοθετούνται γίνονται μέλη της οικογένειας και η συμπεριφορά μας προς εκείνα διέπεται από σεβασμό και δικαιώματα αλλά και αμέριστη αγάπη όπως μας προσφέρουν και τα ίδια με τον δικό τους τρόπο! Τα χάδια τους, τα αθώο κοίταγμα τους βαθιά μέσα στα μάτια μας, το κούνημα της ουράς τους, η ατελείωτη χαρά κάθε φορά που γυρίζουμε σπίτι είναι δείγματα της αγάπης τους η οποία αποτελεί το καλύτερο φυσικό φάρμακο σε όλες τις έγνοιες μας , τα άγχη μας. Οι στιγμές χαμόγελου και χαράς που μας προσφέρουν είναι ανεκτίμητες.

Ας κάνουμε τον κόσμο τους καλύτερο, ας κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη τόσο για τα ζώα συντροφιάς όσο και για τα ζώα του δάσους και τα είδη υπό εξαφάνιση. 

Ένα μίνι ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στον κόσμο και την καθημερινότητα ορισμένων ανθρώπων που η σχέση τους με τα ζώα είναι σχέση ζωής, αγάπης και σεβασμού!

Μια μέρα για όλο τον κόσμο | 4/10: Παγκόσμια ημέρα των ζώων

Ένα τραγούδι για το σκύλο

Η μουσικός Ιωάννα Εμμανουήλ και η στιχουργός Γιόλα Αργυροπούλου δημιούργησαν ένα τραγούδι για τη λύπη, τον πόνο και την απόγνωση που βιώνει ένας σκύλος – ο κάθε σκύλος – στο τάχα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον του Δημοτικού Καταφυγίου περιμένοντας την υιοθεσία. Η στιχουργός σε συνέντευξη της στο News 24/7  μίλησε για την έμπνευση της για αυτό το τραγούδι και τη σχέση της με τα ζώα.

Τα «Βήματα» είναι ένα τραγούδι για την χρόνια ομηρία και τον βιασμό της ψυχής των ζώων. Για τη μη δυνατότητα του αναφαίρετου δικαιώματος της ελευθερίας, δεδομένης για κάθε ον του πλανήτη. Ένα τραγούδι για τον σκύλο πίσω από τα σίδερα που κοιμάται-ξυπνάει στο ίδιο κελί χωρίς να μπορεί να εκτονώσει την ενέργεια του. Πεταμένος, ξεχασμένος και προδομένος. Αυτός, ο πιο πιστός όλων.

Πηγές: news24/7, ertflix, athensvoice
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*