Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας σώσουμε τον πλανήτη μας

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επέλεξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να απευθύνει δραματικό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος το οποίο συνέδεσε και με την πανδημία.

Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS, η φύση μας στέλνει τα δικά της μηνύματα και τώρα που επιστρέφουμε από μία πανδημία και γνωρίζουμε τι θα πει καταστροφή, είναι η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη φύση, το σπίτι μας.

Περισσότεροι από 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως στη χώρα μας, εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την νέα έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ),. Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής της έρευνας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η προστασία της δημόσιας υγείας συντελείται και μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος».
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του ΕΚΠΑΑ, Πέτρος Βαρελίδης, «κατά τη διάρκεια της λήψης των περιοριστικών μέτρων διαπιστώθηκε μείωση κατά 1/3 της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που σίγουρα έχει μία θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει να δούμε στο τέλος του έτους ποια είναι η μέση τιμή της ετήσιας ρύπανσης».
Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής

Ως προς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των πολιτών τα αποτελέσματα της έρευνας προβλέπουν σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς προβλέψεις, ότι ο αριθμός ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση για τον πληθυσμό της Αθήνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στο εγγύς μέλλον (2021-2050), με περαιτέρω αύξηση μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990.

Μάλιστα, το δυσμενέστερο κλιματικό σενάριο προβλέπει ότι ο αριθμός των ωρών με μεγάλη δυσφορία στην περιοχή της Αθήνας πρόκειται να αυξηθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 150% στο απώτερο μέλλον (2071-2100), σε σχέση με την τελευταία 30ετία του 20ου αιώνα (1971-2000).

Η χρήση των πλαστικών και το πρόβλημα

Το πλαστικό είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, μοιάζει εύχρηστο και λειτουργικό, χρησιμοποιείται για να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες, αποτελώντας μια εύκολη και οικονομική επιλογή. Ωστόσο, είναι επιβλαβές για το φυσικό περιβάλλον, με επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα και στην ανθρώπινη υγεία.

Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που βρίσκουμε στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ 50% είναι προϊόντα μίας χρήσης. Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά μας, απαιτεί  άμεση κινητοποίηση για να μειωθεί δραστικά ο αντίκτυπος τους στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Η Λύση – Η Ευρωπαϊκή οδηγία

Φιλόδοξη και σταθερή μείωση της κατανάλωσης σε:

  • Κυπελάκια/ποτήρια ροφημάτων, μαζί με τα καπάκια και καλύμματά τους
  • Περιέκτες τροφίμων

Περιορισμοί της διάθεσης στην αγορά

Απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη, όπως:

  • Μπατονέτες
  • Μαχαιροπίρουνα, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού
  • Πιάτα
  • Καλαμάκια
  • Αναδευτήρες ποτών
  • Ξυλάκια που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια
  • Περιέκτες τροφίμων από διογκωμένο πολυστυρένιο
  • Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο, όπως και τα καπάκια και καλύμματά τους
  • Κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο, όπως και τα καπάκια και καλύμματά τους
  • Προϊόντα από οξοδιασπώμενο πλαστικό

Απαιτησεις σχετικα με τη σημανση

Εμφανής, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση στη συσκευασία ή στο ίδιο το προϊόν, ενημερώνοντας τους καταναλωτές για:

  • Τις κατάλληλες επιλογές διαχείρισης του προϊόντος ως αποβλήτου ή τους τρόπους διάθεσης αποβλήτων που πρέπει να αποφεύγονται για το συγκεκριμένο προϊόν.
  • Την παρουσία πλαστικών υλών στο προϊόν και τις επακόλουθες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απόρριψής του στο περιβάλλον ή άλλου ακατάλληλου τρόπου απόρριψης στο περιβάλλον (π.χ. σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα, κυπελάκια).

Διασφάλιση χωριστής συλλογής για ανακύκλωση:

– έως το 2025, ποσότητας αποβλήτων ίσης με το 77% αυτών των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που διατίθενται στην αγορά σε ένα δεδομένο έτος, κατά βάρος

– έως το 2029, ποσότητας αποβλήτων ίσης με το 90% αυτών των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που διατίθενται στην αγορά σε ένα δεδομένο έτος, κατά βάρος

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τα κράτη-μέλη μπορούν, μεταξύ άλλων:
α) να καθιερώσουν συστήματα επιστροφής εγγύησης
β) να καθορίσουν στόχους χωριστής συλλογής για σχετικά προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. (Ισχύει για: φιάλες ποτών με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων συμπεριλαμβανομένων των καπακιών και των καλυμμάτων τους).

Κάθε κράτος-μέλος διασφαλίζει επιπλέον ότι:
α) από το 2025, οι φιάλες PET περιέχουν τουλάχιστον 25 % ανακυκλωμένο πλαστικό
β) από το 2030, οι φιάλες PET περιέχουν τουλάχιστον 30 % ανακυκλωμένο πλαστικό

Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι απέναντι στον πλανήτη, ο οποίος αφορά άλλωστε άμεσα την υγεία μας. Ας κινηθούμε υπεύθυνα ως προς την καταναλωτική μας συμπεριφορά ώστε να προστατεύσουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε, το σπίτι μας! Πολλές θετικές πράξεις μαζί έχουν και θετικό αποτέλεσμα!

Πηγές: supfree.gr/ ert.gr/ sansimera
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*