Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Οι top 10 καλοκαιρινές νοσταλγικές αναμνήσεις!

Όσο και να μεγαλώνουμε οι όμορφες στιγμές που μυρίζουν καλοκαίρι και αξεπέραστη ελληνική κουλτούρα θα μένουν πάντοτε ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας, και θα μας ταξιδεύουν σε εκείνα τα μακρινά αλλά υπέροχα παιδικά χρόνια!

Κάθε καλοκαίρι κουβαλάει και θα συνεχίσει να κουβαλάει συνήθειες και νοοτροπίες γενιάς και γενιάς, που με το δικό της τρόπο του έδωσε και θα συνεχίσει να του δίνει ξεχωριστό νόημα. Ας κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και ας θυμηθούμε εκείνα τα καλοκαίρια που μύριζαν αθωότητα και καρπούζι, εκείνα τα καλοκαίρια που οι άνω των 30 θα νοσταλγήσουν και θα νιώσουν ευγνωμοσύνη που υπήρξαν μέρος της ζωής τους. 

1 . Η μυρωδιά του καρπουζιού

Τα μεσημέρια μετά το φαγητό δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι, αλλά ούτε και εκείνα τα ζεστά βράδια στη βεράντα που άκουγες τα τζιτζίκια να σκάνε από τη ζέστη. Η γεύση του υπήρχε παντού, σε παγωτό, σε γρανίτα, σε τσίχλες ακόμη και η εικόνα του σταμπαρισμένη στα ρετρό νάιλον τραπεζομάντιλα που έντυναν τα τραπέζια της κουζίνας ή της βεράντας εκείνη την εποχή.

2 . Το μπουγέλο 

Το κλασσικό αποχαιρετιστήριο παιχνίδι της σχολικής χρονιάς που το ακολουθούσες πιστά μέχρι και το λύκειο. Οι βρύσες άνοιγαν, οι νερόμπομπες έδιναν και έπαιρναν και η διάθεση και η αδρεναλίνη εκτοξευόταν στα ύψη. Αγόρια εναντίον κοριτσιών και ο αγώνας ξεκινούσε! Το παιχνίδι όμως δε σταματούσε εδώ, συνεχιζόταν όλο το καλοκαίρι ακόμη και στην αυλή της γιαγιάς, στις διακοπές, στην παραλία, πάντοτε υπήρχε τρόπος και έξυπνα τρικ ώστε να δοθεί το σήμα για την έναρξη της δροσερής δραστηριότητας!

 3 . Το ατελείωτο παιχνίδι στη θάλασσα

Με την παραλία μία ανάσα από τα πόδια σου, φυσικά και δεν υπήρχε χρόνος για ξεκούραση. Ατελείωτες βουτιές, ανάποδες τούμπες, όλων των ειδών οι δοκιμές σε καινούρια είδη κολύμβησης, μπρατσάκια και κουλούρες, τόπι και ότι άλλο μπορούσε να εφεύρει ο παιδικός νους για ατελείωτο παιχνίδι, πραγματικά ατελείωτο το οποίο δεν έπαυε ακόμη και όταν ένιωθες τα χέρια σου να έχουν μουλιάσει!

4 . Κάστρα στην άμμο

Μπορεί το λαϊκό άσμα να λέει “είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια..”,  ουδεμία σχέση έχει όμως με την παιδική αθωότητα και τα εκπληκτικά κάστρα που έφτιαχνες για ώρες με τους φίλους σου στην άμμο. Διαγωνισμοί ολόκληροι για το ποιος θα καταφέρει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο, μπόλικη άμμος παντού, σε χέρια, σώμα πρόσωπο ακόμη και στο στόμα χωρίς να πτοείσαι, συνεχίζοντας τις ανασκαφές. Το παιχνίδι διακοπτόταν για λίγο τη στιγμή που περιχαρής φώναζες “βρήκα νερό, βρήκα νερό!”, η παρέα μαζευόταν γύρω σου να δει, ενώ εσύ εννοούσες την νωπή άμμο που έβρισκες όσο πιο βαθιά έσκαβες και από τα κύματα που έφταναν πλάι σου δημιουργούσες σιγά σιγά μία ανεπαίσθητη λιμνούλα!

5 . Το μέτρημα

Δεν αναφερόμαστε στο τραγούδι της Νατάσας Μποφίλιου, αν και η αναδρομή στο παρελθόν θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε αυτό, αλλά στο “μέτρημα των παγωτών” που κατανάλωσες ολόκληρο το καλοκαίρι και το επίσης σημαντικό  “πόσα μπάνια κατάφερες να κάνεις”. Φυσικά μέσα στην παιδική σου υπερβολή έχανες και εσύ το μέτρημα βάζοντας μερικά παραπάνω για να ξεπεράσεις τους φίλους σου, σε έναν άτυπο αγώνα για νικητή. Το μαύρισμα για να προστεθεί στο παιχνίδι η αλήθεια είναι πως δεν είχε μπει ακόμα στη ζωή σου (μέχρι τα 18 δεν σε ενδιέφερε καν!), υπήρχε όμως το κοκκίνισμα και το ξεφλούδισμα όπου η μητέρα σου ή η γιαγιά σου φρόντιζαν να το απαλύνουν απλώνοντας τόνους ευεργετικού γιαουρτιού επάνω σου!

6 . Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου λουκουμά

Ελληνικός, αφράτος και all time classic ο λουκουμάς με τη ζάχαρη μας ακολουθεί από την παιδική μας ηλικία μέχρι σήμερα. Οι πλανόδιοι πωλητές έκοβαν βόλτες στις παραλίες και δεν υπήρχε δισταγμός για ένα χορταστικό διάλειμμα που σου άφηνε ένα γενναιόδωρο χαμόγελο ζάχαρης γύρω από τα χείλη!

7 . Τα εξωσχολικά βιβλία

Φυσικά η εκπαίδευση δεν μπορούσε να λείπει από τις διακοπές! Σίγουρα φτάνει στα αυτιά σου αχνά από το παρελθόν η συζήτηση με τους γονείς σου “Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η για το Σεπτέμβρη…” και έτσι φορτωνόσουν λογιών λογιών βιβλία με κυρίαρχο τις διαχρονικές “Χαρούμενες διακοπές” που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα ανανεωμένες την έκδοση τους. Βέβαια δεν ξεχνούσες ποτέ να ρίξεις στην τσάντα σου τα αγαπημένα σου περιοδικά,γιατί πως αλλιώς θα έβγαινε το καλοκαίρι, “Μανίνα”, “Κατερίνα(που αργότερα έγινε super)”, τα ευαγγέλια των αγοριών “Μπλεκ” & “Super Boy”, κόμικς όπως η “Βαβούρα”, όλα τα κλασσικά εικονογραφημένα και φυσικά τα αξέχαστα “Σαΐνια” με τα τρικ και τα κόλπα τους.

8 . Οι καλοκαιρινές γνωριμίες 

Στα χρόνια της αθωότητας οι φιλίες ήταν πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθούν, στην παραλία, στο camp, στο χωριό οι συνομήλικες παρέες γινόντουσαν μια και το παιχνίδι ξεκινούσε, μαζί με αυτό και τα πρώτα φλερτ. Μπορεί για τους μεγαλύτερους να ήταν πρότυπο ταινίας το “Dirty Dancing” για τους μικρότερους όμως υπήρχε μετέπειτα “Το κορίτσι μου”!Ταινίες που σκιαγραφούν την πραγματικότητα και τη διάθεση της εποχής όπου οι άνθρωποι μικροί, μεγάλοι δεν είχαν ακόμη απομακρυνθεί και αναπτύξει σχέσεις με την τεχνολογία των social media.

9. Τα μεσημέρια

Έβγαινε πάντα από το στόμα των μεγάλων με ευκολία η φράση “είναι ώρα κοινή ησυχίας” ώστε να σε πείσουν πως τα μεσημέρια πρέπει υποχρεωτικά να κοιμάσαι, κάτι στο οποίο φυσικά δεν υπάκουσες ποτέ (κατάλαβες βέβαια την αξία του ύπνου μετά τα 30!).  Κάποιες φορές μπορεί να στριφογύριζες στο καναπέ του σαλονιού πότε διαβάζοντας, πότε χαζεύοντας στην τηλεόραση, πότε πείραζες το μικρότερο αδερφό ή αδερφή σου,  μέχρι που η συνωμοσία με τους φίλους σου δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της.  Άρχισες να απολαμβάνεις το καλοκαιρινό μεσημέρι από τη στιγμή που ξεγλιστρούσες αθόρυβα από το σπίτι, είτε στην αυλή παίζοντας με ησυχία, είτε αν βρισκόσουν διακοπές στην αλάνα της γειτονιάς για μπάλα με τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια!

10. Οι κατασκηνώσεις

Ή αλλιώς σήμερα camp, όπως έχει επικρατήσει η ξενόφερτη λέξη, ήταν αρκετές φορές ένα διασκεδαστικός παράδεισος! Δραστηριότητες, παιχνίδι, ατελείωτο κολύμπι, γνωριμίες. Η κατασκήνωση με λίγα λόγια συμπεριλάμβανε όλα τα παραπάνω και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το παιδικό καλοκαίρι. Ανυπομονούσες μάλιστα να δεις τους περσινούς σου φίλους από άλλες περιοχές, άλλα σχολεία, να πείτε τα νέα σας και να σκαρώσετε πάλι πειράγματα στον αρχηγό σας.

Όλες αυτές οι αναμνήσεις μας δημιουργούν ένα γλυκό συναίσθημα νοσταλγίας της παιδικής ηλικίας, αλλά και της αθωότητας με την οποία αντιμετωπίζαμε τα πράγματα. Είναι αρκετές οι φορές στην καθημερινότητα μας, όπου ο νους θα ταξιδέψει σε εκείνα τα χρόνια θέλοντας να ξεφύγουμε για λίγο από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής. Κάθε ηλικία έχει τις δικές της μοναδικές, δυνατές και όμορφες στιγμές, γι΄αυτό και οι αναμνήσεις είναι καλό να μας θυμίζουν ποιοι ονειρευόμασταν τότε να γίνουμε, πως απολαμβάναμε τη ζωή, και με τον ίδιο τρόπο να μεταμορφωθούμε σήμερα σε εκείνους που πραγματικά θέλουμε να είμαστε, γεμάτοι ζωντάνια, χαρά και θετική σκέψη για το παρόν και το μέλλον!

Ας απολαύσουμε το ελληνικό καλοκαίρι!

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*