Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι πιο εμβληματικοί κάτοχοι τίτλων στο ρεκόρ Γκίνες ανά τον κόσμο!

Hall of Fame!

Το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records), είναι μία σειρά βιβλίων που εκδίδεται σε ετήσια βάση και καταγράφει πρωτότυπα ανθρώπινα κατορθώματα, αξιοπερίεργα γεγονότα αλλά και μοναδικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο φυσικό περιβάλλον. Το βιβλίο Γκίνες θεωρείται ως το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο όλων των εποχών παγκοσμίως.

Εδώ θα ανακαλύψουμε μερικούς εμβληματικούς κατόχους του ρεκόρ τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν!

1. Ο ψηλότερος άνδρας σήμερα

Ο Σουλτάν γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1982 και απίστευτη ανάπτυξή του ξεκίνησε από τα 10 του χρόνια.

Η υπόλοιπη οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των γονιών και των τεσσάρων αδερφών του, είναι όλοι μεσαίου μεγέθους. Η μοναδική ανάπτυξη και το τεράστιο ύψος του Σουλτάν προκαλείται από μια κατάσταση γνωστή ως «γιγαντισμός της υπόφυσης», η οποία είναι αποτέλεσμα υπερπαραγωγής αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο. εάν ο αδένας έχει υποστεί βλάβη από έναν όγκο, για παράδειγμα, μπορεί να απελευθερώσει πάρα πολύ (ή πολύ λίγη) ορμόνη. Τα αποτελέσματα της υπερπαραγωγής περιλαμβάνουν μεγάλα χέρια, πάχυνση των οστών και επώδυνες αρθρώσεις.

Λόγω του ακραίου μεγέθους του, ο Σουλτάνος ​​δεν μπόρεσε ποτέ να τελειώσει το σχολείο και αντί αυτού άρχισε να εργάζεται ως αγρότης για να συντηρήσει την οικογένειά του. Ο ίδιος περιέγραψε ένα από τα πλεονεκτήματα του να είσαι τόσο ψηλός, ότι μπορεί να βοηθήσει τη μαμά του σε δουλειές όπως η αλλαγή μιας σπασμένης λάμπας και το κρέμασμα κουρτινών!

Όσο για τα μειονεκτήματα στο ύψος του, παραπονέθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει ρούχα ή παπούτσια που να ταιριάζουν και ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χωρέσει σε ένα αυτοκίνητο κανονικού μεγέθους.

Ως έφηβος, ο Σουλτάν υπέγραψε στην ομάδα μπάσκετ της Γαλατασαράι, αλλά δυστυχώς ήταν πολύ ψηλός για να παίξει. Ωστόσο, παραμένει λάτρης του αθλήματος μέχρι σήμερα.

2. Burj Khalifa: Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η αρχιτεκτονική και η δομική μηχανική έχουν προχωρήσει τόσο απότομα που οι ουρανοξύστες έχουν γίνει πλέον βασικό χαρακτηριστικό σε πολλές από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις του κόσμου.

Αλλά υπάρχει μια ακόμη πιο υψηλή θέση που συνδυάζεται με το να καυχιέται κανείς για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 1996 οι Πύργοι Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας ξεπέρασαν το ρεκόρ του Sears Tower ως το ψηλότερο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Οι κορυφές από ανοξείδωτο χάλυβα μήκους 73,5 μέτρων (241 πόδια) που τοποθετήθηκαν στην κορυφή των 88 ορόφων πύργων ανέβασαν το ύψος τους στα 451,9 μέτρα (1.482 πόδια 8 ίντσες). Στη συνέχεια, το 2003, το Taipei 101 της Ταϊβάν (επίσης γνωστό ως Οικονομικό Κέντρο της Ταϊπέι) πήρε τον τίτλο στα τεράστια 508 μέτρα (1.666 πόδια).

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε η κατασκευή του Burj Khalifa στο Ντουμπάι!

Το πανύψηλο ακίνητο αναπτύχθηκε από την Emaar Properties και τους αρχιτέκτονες Skidmore, Owings & Merrill LLP, με επικεφαλής τον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα, Adrian Smith.

Φτάνοντας στα 828 μέτρα που κόβει την ανάσα, αυτός ο νέος ουρανοξύστης θα περιγραφεί ως «vertical city» και θα γίνει σύμβολο του σύγχρονου κόσμου.

Η κατασκευή ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2009.

Όσο πιο ψηλό είναι ένα κτίριο τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών, αλλά το νεο-φουτουριστικό Burj Khalifa σχεδιάστηκε με μια σύνθετη διατομή σε σχήμα Υ για να μειώσει την επίδραση του ανέμου.

3. Ο άνθρωπος που έτρεξε το πρώτο μιλι κάτω των 4 λεπτών

Το πρωί της 6ης Μαΐου 1954, ο Sir Roger Bannister έκανε το αδύνατο.

Η Daily Telegraph, εκείνη την εποχή είχε περιγράψει το υπό τετράλεπτο μίλι ως «ο μεγαλύτερος στόχος του αθλητισμού», κάτι «τόσο άπιαστο και φαινομενικά ακατόρθωτο όσο το Έβερεστ».

Πράγματι, οι φυσιολόγοι είχαν πει στον Μπάνιστερ ότι όχι μόνο ήταν αδύνατο να κάνει ένας αθλητής το τρέξιμο των τεσσάρων λεπτών ανά μίλι, αλλά η απόπειρα να το κάνει ήταν επικίνδυνη για την υγεία κάποιου.

Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από τον αγώνα, ο Bannister είχε επιφυλάξεις για τον καιρό, ο οποίος είχε δει έναν δυνατό άνεμο να συγκεντρώνεται στην πίστα, αλλά πείστηκε να προχωρήσει στην προσπάθεια των δύο βηματοδόχων του.

Οι δύο πρώτοι γύροι είδαν τον Brasher να βγαίνει μπροστά με μια ταχύτητα που τότε ο Bannister φοβόταν ότι ήταν πολύ αργός. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός αποδείχθηκε σωστός, με τον Brasher να φτάνει στα μισά του δρόμου σε 1 λεπτό και 58 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, ο Chataway πήρε το μανδύα στα μισά του τρίτου γύρου, με τον Bannister να ακολουθεί με προσοχή.

Καθώς ο βρυχηθμός του πλήθους άρχισε να γίνεται πιο δυνατός, και αισθανόμενος τη στιγμή της ζωής του, ο Μπάνιστερ πήρε το σύνθημά του στην μακρινή ευθεία του τελευταίου γύρου και επιμήκυνε τον βηματισμό του για να περάσει γρήγορα τον Τσάταγουεϊ στην τελευταία στροφή.

4. Η μεγαλύτερη μύτη στον κόσμο

Το χαρακτηριστικό του Mehmet Özyürek που σπάει το ρεκόρ είναι ξεκάθαρο.

Ο Τούρκος κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μύτη σε ζωντανό άτομο (αρσενικό) για πάνω από δύο δεκαετίες.

Πρώτη φορά μετρήθηκε η μύτη του στις 31 Ιανουαρίου 2001 για τα Ρεκόρ Γκίνες.
Η μέτρηση, που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, το Artvin της Τουρκίας, είχε μήκος 8,8 cm (3,46 in) από τη γέφυρα μέχρι την άκρη.

Περαιτέρω μετρήσεις της μύτης του το 2010 και το 2021 έδειξαν ότι η μύτη του, στην πραγματικότητα, δεν είχε μεγαλώσει καθόλου, εξακολουθώντας να έχει ακριβώς 8,8 εκατοστά (3,46 ίντσες) – ή το μήκος ενός τραπουλόχαρτου.

5. Τα μακρύτερα αυτιά σε σκύλο

Ο τρίχρονος Λου είναι ένα μαύρο και καστανά λαγωνικό. Είναι ένα γλυκό, αυθάδης, έξυπνο και πλέον ρεκόρ κουτάβι.

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά για την ιδιοκτήτριά της Paige Olsen (ΗΠΑ)!

Όπως αποδεικνύεται, ο Λου έσπασε το ρεκόρ για τα μακρύτερα αυτιά σε σκύλο (ζωντανό) με κάθε αυτί να έχει μέγεθος 34 εκατοστά (13,38 ίντσες).

Έχει κερδίσει μια θέση στο νέο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για το 2022.

6. Το μεγαλύτερο εναέριο animation

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020, ο Όμιλος EFYI και το Πανεπιστήμιο Tianjin (Κίνα) δημιούργησε μια πολύ μοναδική «έναστρη νύχτα» στον ουρανό της Tianjin.

Χρησιμοποιώντας 600 drones, πέτυχαν με επιτυχία τον τίτλο των ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο animation που εκτελείται από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με χρόνο 26 λεπτά 19 δευτερόλεπτα.

Το animation απεικόνιζε τη ζωή του παγκοσμίου φήμης ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ρεκόρ, τα drones που συμμετέχουν έπρεπε να παράγουν 12 εικόνες ανά δευτερόλεπτο κινούμενα.

Τα drones αναδημιουργούσαν διάσημους πίνακες του Βαν Γκογκ, όπως:

Σιταροχώραφος με κυπαρίσσια
Κυπαρίσσια και δύο γυναίκες
Η μουριά το φθινόπωρο
Η Έναστρη Νύχτα
Έναστρη Νύχτα Πάνω από τον Ροδανό
Άνθη αμυγδαλιάς
Ηλίανθοι (σειρά)
Υπνοδωμάτιο στην Αρλ
Αυτοπροσωπογραφία
“Όσον αφορά τα κινούμενα σχέδια, είναι μια πρόκληση για τα drones να το εκτελέσουν. Για τις προηγούμενες επιδείξεις drone, ήταν μια εικόνα που πετούσε σε μια άλλη εικόνα. Η δημιουργία ενός πλήρους μήκους animation είναι μια δύσκολη πρόκληση για όλη την ομάδα, τόσο τεχνικά όσο και δημιουργικά », δήλωσε ο Zhang Siqi, COO του Ομίλου EFYI.

7. Το μεγαλύτερο περπάτημα κάτω από το νερό με μια ανάσα

Ο Μπόρις Μίλοσιτς (Κροατία) περπάτησε εκπληκτικά 96 μέτρα (314 πόδια 11,52 ίντσες) κάτω από το νερό χωρίς να βγει στον αέρα, σπάζοντας το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη υποβρύχια βόλτα με μια ανάσα, στο Σπλιτ της Κροατίας, την 1η Μαρτίου 2020.

Όλοι έχουμε προσπαθήσει να δούμε πόσο μακριά μπορούμε να κολυμπήσουμε κρατώντας την αναπνοή μας σε μια πισίνα, αλλά ο Μπόρις πήρε την πρόκληση σε νέα βάθη ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ με τα εκπληκτικά 16 μέτρα του, ένα κατόρθωμα που ολοκλήρωσε σε 3 λεπτά 34 δευτ.

Για να πετύχει τον τίτλο του ρεκόρ, έπρεπε να έχει πάντα το ένα πόδι σε επαφή με το έδαφος. Αυτό σήμαινε ότι ο Μπόρις έπρεπε να βάλει βάρη στο σώμα του για να βεβαιωθούν ότι τηρούνταν αυτή η οδηγία.

Ο Μπόρις είναι ένας αυτοαποκαλούμενος λάτρης του νερού του οποίου το πάθος για τις καταδύσεις πηγάζει από όταν ήταν 7 ετών, όπου συνήθιζε να εξερευνά τα θαύματα του ωκεανού.

Μόλις στα 14 του ανακάλυψε την ελεύθερη κατάδυση ως επαγγελματικό άθλημα.

Τώρα, σε ηλικία 24 ετών, ο Boris κάνει ελεύθερη κατάδυση για ένα εντυπωσιακό σύνολο 10 ετών.

Πηγή: guinnessworldrecords