Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη/ος και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να προσπαθείς!

Η ευτυχία δεν είναι μια αόριστη, μυστηριώδης δύναμη, είναι το αποτέλεσμα των δεξιοτήτων αλλά και των δραστηριοτήτων που καλλιεργεί ο καθένας μας! Οι δραστηριότητες για να αυξήσετε την αίσθηση της ευημερίας σας, περιλαμβάνουν την εξάσκηση της προσοχής και της ευγνωμοσύνης, την αφαίρεση αρνητικών σκέψεων και την ανάπτυξη της προσδοκίας καθώς όταν έχεις κάτι να περιμένεις υπάρχει μία θετική κινητοποίηση.

Η ψυχολόγος Jennice Vilhauer αναφέρει στο psychologytoday.com πως στα 15 χρόνια της καριέρας της, έχει συνεργαστεί με άτομα που είχαν κατάθλιψη ανθεκτική σε κάθε θεραπεία.

“Δούλεψα με τον πιο λυπημένο άνθρωπο που μπορείς να συναντήσεις. Άνθρωποι που ήταν τόσο δυσαρεστημένοι που συχνά είχαν τάσεις αυτοκτονίας και δεν ανταποκρίνονταν στις συνήθεις θεραπείες. Για να τους βοηθήσω, έπρεπε να σκεφτώ έξω από τα όρια θεραπείας. Έτσι, πλησίασα την κατάθλιψή τους από τη σκοπιά της θετικής ψυχολογίας, πιστεύοντας ότι αν μπορούσα να διδάξω στους ανθρώπους δεξιότητες για να ευδοκιμήσουν, να επικεντρωθούν σε ένα καλύτερο μέλλον και να νιώθουν καλά, η κατάθλιψή τους θα βελτιωνόταν. Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, έχω δει πολλούς ανθρώπους όχι μόνο να ξεπερνούν την κατάθλιψή τους, αλλά να αποκτούν και μία συναισθηματική ευεξία με διάρκεια, η οποία συχνά υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες που είχα για αυτούς!”

Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο καθένας θέλει να είναι ευτυχισμένος, ο οποίος περιλαμβάνει ένα υποσύνολο θετικών συναισθημάτων όπως χαρά, ενδιαφέρον, ικανοποίηση και αγάπη!  Είναι επειδή όχι μόνο τα θετικά συναισθήματα είναι καλά συναισθήματα, αλλά και όλα τα καλά πράγματα στη ζωή μας έρχονται πιο εύκολα όταν είμαστε ευτυχισμένοι! Κάνουμε καλύτερες επιλογές, είμαστε πιο δημιουργικοί, έχουμε καλύτερες σχέσεις και βιώνουμε καλύτερη σωματική υγεία όταν νιώθουμε ψυχικά καλά!

→Τα θετικά συναισθήματα μας βοηθούν επίσης να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής, κάτι που βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της θετικής συναισθηματικής ευεξίας με την πάροδο του χρόνου.

Το θετικό συναίσθημα διευρύνει τη νοοτροπία μας, η οποία διευκολύνει την ικανότητά μας να χτίζουμε τους κοινωνικούς, προσωπικούς, πνευματικούς πόρους μας και οι οποίοι μας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσουμε τη ζωή μας.

Η ψυχική υγεία και η θετική ευεξία, ωστόσο, απαιτούν λίγη προσπάθεια, όπως άλλωστε και η σωματική υγεία. Εάν θέλετε καλή σωματική υγεία, δεν μπορείτε να καθόσαστε απλά στον καναπέ πίνοντας μπύρα και τρώγοντας burger, πρέπει να ακολουθείτε πράγματα που οδηγούν σε καλύτερη υγεία, όπως να τρώτε σωστά, να πίνετε αρκετό νερό, να ασκείστε, να παίρνετε βιταμίνες και να ξεκουράζεστε αρκετά. Εάν λοιπόν θέλετε να αποκτήσετε θετική ψυχική ευεξία, υπάρχουν πράγματα που εάν τα ακολουθούμε τακτικά, θα οδηγήσουν σε αυτήν! 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κλείνουμε έτσι εντελώς την πόρτα στα αρνητικά συναισθήματα, όπως και να έχει είναι συναισθήματα και χρειάζονται και τα καλά και τα άσχημα, όμως στην περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε ένα θλιβερό γεγονός, μία απώλεια, ή κάτι άσχημο με μεγάλη ένταση, το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ανακτήσουμε τη θετική μας διάθεση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική συναισθηματική μας έως τότε κατάσταση και τις δεξιότητες αντιμετώπισης που χρησιμοποιούμε για να απομακρύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

8 βασικές δραστηριότητες ψυχικής ευεξίας που ,εάν γίνονται τακτικά, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής οδηγώντας στην ευτυχία!

1 . Σκεφτείτε πρώτα, μην αντιδράτε αυτόματα

Ο γενικότερος τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων και γεγονότων που εμφανίζονται ξαφνικά στη ζωή μας είναι η αυτόματη αντίδραση. Η αυτόματη σκέψη βασίζεται στην εμπειρία του παρελθόντος, συμβαίνει τόσο γρήγορα που μερικές φορές δεν προλαβαίνουμε να το αναγνωρίσουμε και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ μεγάλα συναισθήματα.

Το πρόβλημα με την αυτόματη σκέψη, ωστόσο, είναι ότι επειδή βασίζεται στο παρελθόν, μπορεί να μην σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση. Εάν μια κατάσταση προκαλεί αρνητικό συναίσθημα (φόβος, θυμός, απογοήτευση κ.λπ.), δείτε εάν μπορείτε να σταματήσετε μια στιγμή για να αναρωτηθείτε εάν ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε είναι ο τρόπος που θέλετε πραγματικά να ανταποκριθείτε στην κατάσταση και εάν όχι, τι θα θέλατε να κάνετε διαφορετικά;

Αυτό που βοηθάει πολύ σε αυτή τη διαδικασία είναι να συνειδητοποιήσετε περισσότερο τα αυτόματα πρότυπα σκέψης που έχετε δημιουργήσει, αναλύοντάς τα, όσοι έχετε γνώση ή διαβάζετε βιβλία αυτοβοήθειας μόνοι σας , είτε σε συνεργασία με έναν ψυχοθεραπευτή.

2 . Εξάσκηση της προσοχής

Παρακάμπτοντας την αυτόματη σκέψη μπορούν να γίνουν θετικές αλλαγές στην ποιότητα της σκέψης και της συμπεριφορά μας. Όταν γινόμαστε πιο προσεκτικοί, μπορούμε να παρατηρήσουμε τα γεγονότα αποκωδικοποιώντας τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς αυτά να μας εξουσιάζουν. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε διάφορα γεγονότα στη ζωή θα αρχίζει να αλλάζει. Τα συναισθήματά μας είναι πιο ελεγχόμενα και έτσι σταματά η εσωτερική αναστάτωση, ο χωρίς λόγο θυμός, ο φόβος. Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να κάνει ανησυχητικές σκέψεις για το μέλλον ή να επαναφέρει κάποια δυσαρέσκεια του παρελθόντος, με τον έλεγχο της προσοχής μας ελέγχουμε τις σκέψεις μας και έτσι η συναισθηματική μας κατάσταση οδηγεί σε ηρεμία και γαλήνη.

Στον έλεγχο της αυτόματη σκέψης βοηθά μία μορφή διαλογισμού με εστίαση της προσοχής για τουλάχιστον 10-15 λεπτά την ημέρα. 

3 . Θετική στάση

Το περιβάλλον μας έχει μεγάλη σημασία για τη συναισθηματική μας ευεξία, επειδή παραμένει ενεργό στον υποσυνείδητο νου για μια χρονική περίοδο. Μικρά παραδείγματα: ακούτε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο και εκείνο συνεχίζει να παίζει στο μυαλό σας έως και μια εβδομάδα αργότερα, ή παρακολουθήσατε μια τρομακτική ταινία και είχατε έναν εφιάλτη την επόμενη νύχτα, αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα γεγονότα εξακολουθούν να είναι ενεργά στον ψυχικό σας χώρο και επηρεάζουν συναισθηματικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή σε αυτά που εισπράττουν . Εάν παρακολουθείτε πολλές αρνητικές ειδήσεις, ακούτε συνεχώς τραγούδια που μιλούν για τη θλίψη, παρακολουθείτε συχνά ταινίες τρόμου, παίζετε τακτικά βίαια βιντεοπαιχνίδια ή ξοδεύετε πολύ χρόνο ακούγοντας άλλους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για τη ζωή τους, αυτό είναι μια σταθερή ανεπιθύμητη διατροφή συναισθηματικής αρνητικότητας που είναι βέβαιο ότι θα σας παρασύρει μαζί της στο βυθό.

Η θετικότητα είναι το κλειδί! Για να βιώσετε πραγματικά το όφελος της θετικότητας ξεκινήστε μία περιβαλλοντική αποτοξίνωση δύο εβδομάδων: Στην καθημερινή σας ρουτίνα αφαιρέστε οτιδήποτε που όταν το σκεφτείτε θα σας κάνει να αισθανθείτε αρνητικά. Μην παρακολουθείτε αρνητικές ειδήσεις, αποσυνδεθείτε από οποιονδήποτε σας οδηγεί σε αρνητικές συνομιλίες και σταματήστε να παρακολουθείτε ή να ακούτε οτιδήποτε θλιβερό, βίαιο ή τρομακτικό.

Αντ ‘αυτού, κάντε μια πολύ συνειδητή προσπάθεια να εστιάσετε την προσοχή σας μόνο σε πράγματα που σας προκαλούν θετικά και ενθαρρυντικά συναισθήματα. Ακούστε μουσική και διαβάστε βιβλία που σας εμπνέουν, παρακολουθήστε βίντεο που σας κάνουν να γελάτε, περάστε χρόνο με κατοικίδια ζώα και ανθρώπους που είναι χαρούμενοι, κάντε περισσότερους περιπάτους στη φύση, διατηρήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Είναι απλό : Προσοχή σε αρνητικά πράγματα = αρνητικά συναισθήματα. Προσοχή σε θετικά πράγματα = θετικά συναισθήματα! 

4 . Πρακτική εκτίμησης και ευγνωμοσύνης

  Εστιάζοντας την προσοχή σας σε εκείνα για τα οποία είσαστε ευγνώμονες στη ζωή έχει πολλά καλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την οικοδόμηση θετικού συναισθήματος. Η δημιουργία μιας καθημερινής λίστας ευγνωμοσύνης είναι ένας καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να εστιάζετε σε πράγματα που υπάρχουν ήδη στη ζωή σας που δημιουργούν θετικό συναίσθημα όταν τα σκέφτεστε!

Πολλοί άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί στο να γνωρίζουν καλά τι δεν τους αρέσει ή δεν θέλουν στη ζωή τους και αυτό γίνεται ο προεπιλεγμένος τρόπος με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο. Επειδή ο εγκέφαλος λειτουργεί σε ένα μοντέλο ενεργοποίησης / αναστολής όταν αναζητάμε ενεργά αρνητικά πράγματα, εμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να βλέπει τα θετικά πράγματα. Επιλέγοντας σκόπιμα να αναζητήσετε εκείνα τα πράγματα τα οποία εκτιμάτε και αισθάνεστε ευγνώμονες, με την πάροδο του χρόνου θα επαναπροσδιορίσετε το γνωστικό σας φίλτρο και θα αρχίσετε να βιώνετε τον κόσμο με πιο θετικό τρόπο!

5. Θετικές προσδοκίες 

Η θετική προσδοκία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες θετικών συναισθημάτων. Ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου σας είναι αφιερωμένο στην ανταμοιβή της επεξεργασίας. Το συναίσθημα της ανταμοιβής είναι από τα πράγματα που παράγουν χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη.

Η προσδοκία θα μπορούσε να είναι κάτι μεγάλο, όπως διακοπές, μπορεί επίσης όμως να είναι μικρά πράγματα, όπως το να ανυπομονούμε να συναντηθούμε με έναν φίλο, η ώρα που θα παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου ταινία, η στιγμή που περιμένεις να χαλαρώσεις στην μπανιέρα ή το να κάνεις μια βόλτα.Όλα αυτά δημιουργούν θετική διάθεση!

Ρυθμίστε την ημέρα, την εβδομάδα και το έτος σας με πράγματα που προσδοκάτε και ονειρευτείτε τις θετικές εμπειρίες που περιμένετε! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε αφοσιωμένοι! 

6. Αυτο-συμπόνοια

Ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία της συναισθηματικής ευεξίας είναι η αυτο-συμπόνια. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να βρούμε αληθινή ευτυχία. Είναι αδύνατο να μισείς τον εαυτό σου και να έχεις ταυτόχρονα μια καλή ζωή. Η αρνητική αυτο-συζήτηση βλάπτει την αυτοεκτίμησή μας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις όπως άγχος και κατάθλιψη.

Η Αυτο-συμπόνια στηρίζεται στο να μάθεις να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να συγχωρείς τα ελαττώματα που έχουμε όλοι και τα λάθη που κάνουμε όλοι ως ανθρώπινα όντα. Είναι η απόλυτη μορφή αυτο-αγάπης και προϋπόθεση για πραγματική αυτοπεποίθηση!

7. Εξασκηθείτε στο να αγαπάτε τους άλλους.

Όταν δείχνουμε αγάπη και συμπόνια σε άλλους ανθρώπους, απελευθερώνει χημικές ουσίες στον προ-μετωπιαίο φλοιό και το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου που οι επαγγελματίες αναφέρονται ως “Helper’s High”. Οι άνθρωποι που βοηθούν άλλους αναφέρουν πολλά θετικά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα στρες, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ανακούφιση από κατάθλιψη και σωματικό πόνο.

Η συμμετοχή σε κάποιο είδος τακτικής εθελοντικής δραστηριότητας τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, ή απλώς αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στο να αγαπάμε, να κάνουμε ευγενικά πράγματα για τους ανθρώπους στη ζωή μας, μας βοηθά να βγούμε από τις σκέψεις μας, δημιουργεί ευημερία για τους άλλους και νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας!

8. Φυσική ευεξία

Το σώμα δεν μπορεί να διαχωριστεί από το μυαλό. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να βιώσετε ψυχική ευεξία εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας σωματικά. Ενώ για μια χρονική περίοδο οι επαγγελματίες χαρακτήρισαν όλες τις ψυχικές ασθένειες ως διαταραχές του εγκεφάλου, υπάρχει αυξανόμενη έρευνα που δείχνει ότι τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που εμπλέκονται σε συναισθήματα ευεξίας, όπως η σεροτονίνη, επηρεάζονται άμεσα από άλλες σημαντικές περιοχές του σώματός όπως το μικρόβιο του εντέρου (πεπτικό σύστημα) και έτσι η διατροφή είναι το νεότερο όριο θεραπείας για ψυχιατρικές διαταραχές. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ ταυτόχρονα μειώνοντας τη ζάχαρη, τα τηγανητά και το αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάθλιψη.

Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική για τη θετική συναισθηματική ευεξία. Απελευθερώνει ενδορφίνες στο σώμα, με αποτέλεσμα συναισθήματα ευχαρίστησης! Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι 10 λεπτά ή περισσότερο αερόβια άσκηση την ημέρα αρκεί για να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία της διάθεσης και την ποιότητα του ύπνου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και να βιώνουν μεγαλύτερη ευεξία!

Φωτεινή Αγγέλη / Συντάκτρια 2happy.gr
Πηγή: psychologytoday
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*