Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ψυχολογική κλίμακα του Rotter: ποιος ορίζει τη μοίρα μας, εμείς ή οι άλλοι; #part1

Ο Julian Rotter (1916-2014) ήταν ένας Αμερικανός ψυχολόγος γνωστός για την ανάπτυξη θεωριών επιρροής, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας της κοινωνικής μάθησης και της πηγής ελέγχου κατά τη δεκαετία του ‘50.  Στην τελευταία πρότεινε ότι υπάρχει ένα εσωτερικό – εξωτερικό σημείο ελέγχου της ανθρώπινης προσωπικότητας. 

Αιώνες τώρα οι φιλοσοφικές και ψυχολογικές απόψεις διίστανται γύρω από το ποιος ορίζει τη μοίρα μας. Από τη μία πλευρά είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι σκλάβοι των κοινωνικών δυνάμεων και δεν μπορούν να αντισταθούν, από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ότι αυτή η μοναδικότητα προέρχεται από βιολογικές προδιαθέσεις και πρώιμες παιδικές εμπειρίες. Υπάρχει επίσης και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που πιστεύουν στην πνευματική υπόσταση της μοναδικότητας του ανθρώπου.

Ο Rotter απομακρύνθηκε από τις θεωρίες που βασίζονται στην ψυχανάλυση και την συμπεριφοριστική και ανέπτυξε μια θεωρία της κοινωνικής μάθησης.

⇒Η θεωρία της κοινωνικής μάθησης υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά επηρεάζεται και από το κοινωνικό πλαίσιο ή τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, και όχι μόνο από ψυχολογικούς παράγοντες.

Ο Rotter ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι διαφέρουν στον τρόπο αντίληψης του κόσμου.

Διαμόρφωσε λοιπόν μία κλίμακα στην οποία αυτοί που πετύχαιναν υψηλό σκορ στην εσωτερική πλευρά ελέγχου, πίστευαν ότι είχαν τον έλεγχο της ζωής τους και ότι οι προσπάθειές τους έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ξεδιπλωνόταν η ζωή τους.

Αυτοί που επιτύγχαναν υψηλό σκορ στην εξωτερική πλευρά της κλίμακας, πίστευαν ότι η τύχη, οι συνθήκες ή άλλοι ισχυροί άνθρωποι καθόριζαν την τύχη τους.

Η κλίμακα του Rotter ενέπνευσε χιλιάδες έρευνες και κατέστη σαφές ότι η εσωτερική – εξωτερική διάσταση είχε σημαντικές εφαρμογές σε πολλές καταστάσεις.

Ποιες οι διαφορές των ανθρώπων με εσωτερικό σημείο ελέγχου και των ανθρώπων με εξωτερικό σημείο ελέγχου;

♦ Οι εσωτερικοί τείνουν να αποδίδουν τα γεγονότα της ζωής τους στα αποτελέσματα των πράξεων και των ικανοτήτων τους. Πιστεύουν ότι η σκληρή δουλειά θα τους οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Πιστεύουν επίσης ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες τις οποίες είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν τα πάντα και αυτό τους φέρνει πιο συχνά αντιμέτωπους με το συναίσθημα της απογοήτευσης. Έχουν ένα εσωτερικό σχέδιο – μοτίβο ή όπως λέει ο Barry Collins, έχουν ένα ψυχολογικό γυροσκόπιο που καθοδηγεί τη συμπεριφορά τους. Έχουν βαθιά επίγνωση της κατεύθυνσης που θέλουν να κινηθεί η ζωή τους και πιστεύουν ότι έχουν τα εφόδια να πετύχουν τους στόχους τους.

♦Οι εξωτερικοί αποδίδουν τις εκβάσεις της ζωής τους σε εξωτερικές συνθήκες. Οι άνθρωποι με εξωτερικό σημείο ελέγχου τείνουν να πιστεύουν ότι τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους είναι έξω από τον έλεγχό τους και ότι ακόμα και οι πράξεις τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, όπως η «τύχη» , η επιρροή άλλων αυθεντιών ή ισχυρών ανθρώπων (Γιατροί, Αστυνομία ή ακόμα και Πολιτικοί) ή ακόμα πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι εξαιρετικά περίπλοκος ώστε να μπορεί να είναι προβλέψιμος ή ελέγξιμος. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους για τα προβλήματά τους.

Δεν πρέπει ωστόσο να σκεφτούμε ότι οι εσωτερικοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την ιδιότητα της «προσπάθειας» και οι εξωτερικοί αποκλειστικά με την ιδιότητα της «τύχης». Απλώς τα κίνητρά τους είναι εντελώς διαφορετικά. Οι εσωτερικοί έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να επιτυγχάνουν στη ζωή τους, ενώ οι εξωτερικοί έχουν περισσότερο ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια.

Συνεχίζεται…

Πηγή: sciencearchives
Φωτεινή Αγγέλη 
Συντάκτρια 2happy.gr

2 thoughts on “Η ψυχολογική κλίμακα του Rotter: ποιος ορίζει τη μοίρα μας, εμείς ή οι άλλοι; #part1

  1. Αυτοί που επιτυχαιναν υψηλό σκορ στην εξωτερική πλευρά της κλίμακας, πίστευαν ότι η τύχη, οι συνθήκες καθόριζαν την τύχη τους.

  2. Η κλίμακαRotterενεπνευσεχιλιαδεςερευνεςκαιτοεσωτερικο/εξωτερικό σημείο ελέγχου της ανθρώπινης προσωπικότητας ήταν αυτό.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*