Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η σημασία του να δίνεις αγάπη!

Μεταξύ των ανθρώπων υπάρχει ένας αόρατος δεσμός που μας συγκρατεί, μας ενώνει και μας οδηγεί προς την εξέλιξη. Αυτός ο δεσμός βρίσκεται μεταξύ της οικογένειας μας, του συντρόφου, των φίλων μας, των συνεργατών μας, αλλά ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που μπορεί να μη γνωρίζουμε. Η σημασία της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων είναι το κλειδί της ευτυχίας και της αρμονίας.

Η έννοια της αγάπης

Πολλές φορές μπορεί να έχουμε πει ή να έχουμε ακούσει τις φράσεις “θα είμαι στο πλευρό σου” , “εγώ θα σε στηρίξω”, “σε καταλαβαίνω”, πόσο αληθινές όμως είναι στην πράξη;

Η αγάπη έχει σίγουρα πολλές διαστάσεις και πολλές μορφές, αυτές όμως αρκετές φορές τείνουν να παρερμηνεύονται. 

Αν λέμε πως αγαπάμε τα παιδιά μας, πως θέλουμε να τους προσφέρουμε ένα ευτυχισμένο μέλλον όμως στην πράξη τo μόνο που κάνουμε είναι να πληρώνουμε δίδακτρα και ακριβά σχολεία αδιαφορώντας για το χρόνο που διαθέτουμε για εκείνα, αυτό δεν είναι αγάπη. Αν ο σύντροφος μας αντιμετωπίζει δυσκολίες στη δουλειά του και εμείς επιλέγουμε να καλύψουμε την κακή του διάθεση κάνοντας του δώρα, αυτό δεν είναι αγάπη. Αν δούμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να κλαίει και εμείς ναι μεν λυπόμαστε, αλλά απομακρυνόμαστε, αυτό δεν είναι αγάπη. Αν ο συνάνθρωπος μας χρειάζεται τη βοήθεια μας και εμείς στρέφουμε τη ματιά μας αλλού με συμπάθεια, αυτό δεν είναι αγάπη.

“Από όλες τις ποικιλίες της αρετής, η γενναιοδωρία είναι η πιο βραβευμένη”.
-Αριστοτέλης

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η αρετή είναι η μεσότητα ανάμεσα σε δυο άκρα, την έλλειψη και την υπερβολή: δηλαδή ενάρετος δεν είναι ούτε ο δειλός, ούτε ο παράτολμος, αλλά ο γενναίος με όλες τις παραμέτρους.

Η αγάπη λοιπόν έχει άμεση σύνδεση με τη γενναιοδωρία, όχι όμως την υλική με την οποία παρερμηνεύεται η έννοια της, αλλά την ψυχική γενναιοδωρία. Η αγάπη είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό συναίσθημα, είναι η επιθυμία να βοηθήσεις τον άλλο, να μπεις στη θέση του και να κατανοήσεις τα συναισθήματα του, να στέκεσαι με την παρουσία σου και τις πράξεις σου στη χαρά αλλά και στη θλίψη του. Βοηθώντας κάποιον από αγάπη η χειρονομία αυτή είναι καθαρά αλτρουιστική, ξεφεύγοντας από το εγώ μας.

Αγάπη όμως δεν δίνεις μόνο στους ανθρώπους που γνωρίζεις. Μπορείς να δώσεις σε  έναν ξένο που χρειάζεται τη βοήθεια σου, αυτή η αγάπη είναι υποστηρικτική, έχει τη μορφή αλληλοβοήθειας. 

Τα οφέλη της βοήθειας προς άλλους

Η παροχή βοήθειας σε άλλους δεν ωφελεί μόνο τους ανθρώπους στους οποίους προσφέρουμε την υποστήριξή μας, έχει πολλές διαφορετικές θετικές πτυχές, με κυρίαρχη την εξέλιξη μας ως άνθρωποι. Πιο αναλυτικά…

Επεκτείνει τη ζωή μας

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Health Psychology, οι άνθρωποι που εκτελούν εθελοντική εργασία ζουν περισσότερο από όσους δεν ασχολούνται με αυτήν, εφόσον ο λόγος τους είναι να βοηθήσουν τους άλλους και όχι για την “προσωπική ικανοποίηση του φαίνεσθαι”.

Η επιστημονική βάση που έδωσαν για να εξηγήσουν την αύξηση της μακροζωίας ήταν πως με την ανησυχία για τους άλλους, οι αντιδράσεις στρες στους οργανισμούς μας είναι απενεργοποιημένες και απελευθερώνονται ορμόνες όπως η οξυτοκίνη (ορμόνη της χαράς), που αποκαθιστούν τις κανονικές φυσιολογικές λειτουργίες μας.

Προκαλεί ψυχική ευεξία

“Αυτός που φέρνει τον πόνο σε άλλους τραυματίζει τον εαυτό του. Αυτός που βοηθά τους άλλους βοηθά τον εαυτό του. “
-León Tolstoy-

Όταν εκτελούμε μια ψυχαγωγική δραστηριότητα, αισθανόμαστε την ευημερία η οποία παραμένει στο μυαλό και το σώμα μας για λίγο. Αλλά όταν εκτελούμε μια δραστηριότητα που βοηθά τους άλλους, αυτή η ψυχική ευεξία παρατείνεται επειδή η χαρά και η ευγνωμοσύνη που μεταδίδει ο άλλος άνθρωπος παραμένει στη μνήμη μας.

Αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας

Όταν βοηθάμε άλλους ανθρώπους και αισθανόμαστε την ευγνωμοσύνη τους, η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας, η αυτοεκτίμησή μας δηλαδή, βελτιώνεται. Είναι τεράστια η ικανοποίηση διότι αντιλαμβανόμαστε το ότι εκτιμάται η βοήθειά μας και έτσι αισθανόμαστε χρήσιμοι. Κάνοντας κάτι πολύτιμο για τους άλλους κάνουμε και για τον εαυτό μας.

Αυτός που βοηθάει γίνεται πιο θετικός

Βοηθώντας τους άλλους απελευθερώνονται θετικά συναισθήματα χαράς και ευτυχίας τριγύρω. Η φιλανθρωπία, μας κάνει πιο αισιόδοξα άτομα με θετικές σκέψεις για το μέλλον και ελπίδα πως όταν βρεθούμε σε αντίστοιχη θέση κάποιος άλλος θα βοηθήσει εμάς και ούτω καθεξής, καθώς ο ένας γίνεται παράδειγμα για τον άλλο. Αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο από μια άλλη θετική οπτική γωνία και νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Η αγάπη λοιπόν έχει πολλές μορφές αλλά μόνο ένα αποτέλεσμα, την ευτυχία!

“Μερικές φορές νιώθουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος χωρίς αυτή τη σταγόνα.”
-Μητέρα Τερέζα –

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*