Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Η θετική επίδραση των κατοικίδιων στην καραντίνα

Δεν είναι απλώς κατοικίδια, είναι μέλη της οικογένειας μας! Οι περισσότεροι κάτοχοι ενός κατοικίδιου δεν περίμεναν φυσικά την περίοδο της καραντίνας ώστε να εκτιμήσουν την αξία του, αλλά διέθεταν πάντοτε την αμέριστη αγάπη και φροντίδα τους προς αυτά. Η ανταπόδοση από εκείνα είναι πάντοτε γενναιόδωρη και χωρίς κρυφούς σκοπούς. Στη δύσκολη αυτή περίοδο της απομόνωσης μας στο σπίτι, έδειξαν για ακόμη μία φορά το μέγεθος τόσο της αγάπης τους όσο και της θετικής επίδρασης που έχουν επάνω μας, και στην οικογένεια μας!

Αγάπη ανιδιοτελής και αμφίδρομη

Ο χρόνος που τους αφιερώναμε πριν ίσως να ήταν λιγοστός, καθώς οι δουλειές, μας κρατούσαν αρκετές ώρες μακριά από το σπίτι, παρόλα αυτά η αγάπη τους δεν άλλαζε απέναντι στα μέλη της οικογένειας τους, περίμεναν καρτερικά τη στιγμή που θα βρεθούν μαζί και θα αρχίσουν τα παιχνίδια. Τώρα που βρισκόμαστε συνεχώς στο σπίτι, η διάθεση του κατοικίδιου μας είναι φυσικά ανεβασμένη, διότι δεν απολαμβάνει τίποτα περισσότερο από το να βρίσκεται μαζί μας! Τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες η αγάπη του και πάλι δεν θα αλλάξει, μπορεί να υπάρχει μία στιγμιαία θλίψη αποχώρησης κάθε φορά που θα βγαίνεις από την πόρτα, όμως η αυτή η αγάπη είναι ανιδιοτελής και άσβεστη! Αυτή είναι η αγάπη που διώχνει μακριά μας κάθε έννοια, άγχος, στρες, στεναχώρια μόνο και μόνο σε ένα του άγγιγμα με τη μουσούδα, σε ένα του βλέμμα!

Χαρούμενο παιχνίδι

Ο χρόνος στο σπίτι περνάει καλύτερα με παρέα, πόσο μάλλον με αυτή την παρέα! Αξιοποιήστε το παιχνίδι που συνεχώς σας ζητά ο σκύλος ή η γάτα σας, είναι αγχολυτικό, βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών με αποτέλεσμα να πλημμυρίζετε όλοι χαρά, μικροί και μεγάλοι. Η σωματική άσκηση δε που προσφέρει, είναι αντάξια μερικών ασκήσεων γυμναστικής και αναπνοών, σίγουρα έχεις πει έστω μία φορά την ατάκα “ο σκύλος μου με έβγαλε off!”. Τα παιχνίδια που μπορείς να δοκιμάσεις είναι πολλά, κυνηγητό, κρυφτό, βρες τη λιχουδιά, παιχνίδια οσμής, παιχνίδια εκπαίδευσης κ.α.

Φροντίδα και ενσυναίσθηση

Είναι αποδεδειγμένο πως η φροντίδα ενός άλλου πλάσματος συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας και της οργανωτικότητας του κηδεμόνα, πόσο μάλλον αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια αναπτύσσουν από νωρίς την υπευθυνότητα τους, τόσο προς τον εαυτό τους, όσο και προς κάποιον άλλο, καλλιεργώντας επίσης το σημαντικότατο συναίσθημα της “ενσυναίσθησης”. Η απαραίτητη καθημερινή βόλτα ενισχύει επίσης τη σωματική και ψυχική μας υγεία και έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας.

Προστασία και υγιεινή

Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά πως : “Τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του COVID-19, ούτε νοσούν από αυτόν, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς με δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους κ.λπ. Εξυπακούεται, ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων ΔΕΝ πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, αλλά να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σωστά σε αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον”.

Οι αγαπημένοι μας φίλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας!

Από τη στιγμή που θα αναλάβεις τη φροντίδα του θα το αγαπήσεις τόσο που θα αλλάξει τη ζωή σου! Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο οι μελέτες σε ανθρώπους που μένουν μόνοι και διαθέτουν κατοικίδιο, έχουν δείξει πως η ποιότητα ζωής αλλά και υγείας είναι πολύ καλύτερη από κάποιον που ζει εντελώς μόνος. 

Δεν είναι ποτέ αργά για να σώσεις μία ζωή, η οποία θα σώσει και τη δική σου! 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*