Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Η ελπίδα μας κρατά υγιείς και ευτυχισμένους! Πως να τη διατηρήσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις

Δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που μπορεί να βιώνει δυσκολίες, αναποδιές ή μία κακή περίοδο στη ζωή του. Πόσο μάλλον αν αυτό που συμβαίνει επηρεάζει μία ολόκληρη κοινωνία, όπως τα γεγονότα που βιώνουμε. Εκτός από τον μεγάλο μας κόσμο ο καθένας μας έχει και το δικό του μικρόκοσμο όπου εκεί κρύβονται όλες οι ανησυχίες μας, οι καθημερινές δυσκολίες αλλά και η δική μας πραγματικότητα. Αυτό που χρειαζόμαστε για να προχωράμε μπροστά είναι να μην χάσουμε την Ελπίδα μας!

Η καθημερινότητα και οι απαιτητικοί ρυθμοί μπορούν πολύ εύκολα να μας καλλιεργήσουν συναισθήματα ματαιότητας και απαισιοδοξίας, αυτό φυσικά έχει τη βάση του και στο χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. Κάποιος που έχει καλλιεργήσει τον αρνητισμό μέσα του (αρκετές φορές χωρίς να φταίει ο ίδιος για αυτή τη διαδικασία, μπορεί να έχει μεγαλώσει σε ανάλογο περιβάλλον) η πρώτη σκέψη που θα ξεπηδήσει στη δυσκολία είναι “τίποτα δεν έχει νόημα μέσα σε αυτό το χάος”. Μπορεί όντως να επικρατεί το χάος γύρω του, μπορεί όμως να το διογκώνει και ο ίδιος διότι το βλέπει έτσι από την πλευρά του.

“Η οπτική μας απέναντι στα πράγματα, θετική ή αρνητική, είναι και αυτή που καθορίζει την αντιμετώπιση μας στη ζωή. Είναι εκείνη που θα μας βγάλει πιο γρήγορα ή πιο αργά από μία δύσκολη κατάσταση.”

Όταν μέσα σε έναν ωκεανό προβλημάτων εξακολουθούμε να βλέπουμε μόνο το πρόβλημα τότε η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Όπως άλλωστε ισχύει και στην πραγματικότητα, αν στον αληθινό ωκεανό εστιάσουμε στους τόνους πλαστικού που έχουν βυθιστεί ή ακόμη επιπλέουν μπορεί κάποιοι να σκεφτούν “τι νόημα έχει η ανακύκλωση εφόσον δεν αλλάζει κάτι;”. Και όμως έχει νόημα! Από τα μικρά καθημερινά, απλά βήματα που κάνει ο καθένας μας φυσικά και μπορεί να αλλάξει σιγά σιγά η όψη ενός ωκεανού. Εσύ γίνεσαι υπεύθυνος για τις δικές σου πράξεις και αυτό σταδιακά μπορεί να γίνει ένα κύμα γενικότερης υπευθυνότητας. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα!

Ο καθημερινός βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ κακών ειδήσεων, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών προκαλεί απελπισία, άγχος, φόβο, απογοήτευση, μίσος και όλα αυτά τα συναισθήματα παίρνουν επίσης τις διαστάσεις μίας πανδημίας εφόσον ξεκινώντας από το ατομικό στοιχείο έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στο σύνολο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το σημαντικότερο όλων είναι να μην χαθεί η Ελπίδα! Αν γυρίσουμε το κεφάλι, αν βγάλουμε τις παρωπίδες μας θα αντικρίσουμε ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει! Ανθρώπους που βίωσαν πραγματική φτώχεια, κακοποίηση σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, ανθρώπους που έχασαν σπίτι, πατρίδα, δικούς τους, ανθρώπους ασθενείς και όμως μέσα στο σύνολο υπάρχουν ηχηρά παραδείγματα που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις αντιξοότητες. Άνθρωποι που βήμα βήμα κάθε μέρα ελπίζουν και πράττουν για το καλύτερο, διότι η ελπίδα οδηγεί σε πράξεις για μία καλύτερη ζωή!

Κάποιοι από αυτούς, κάποιοι από εμάς έχουν ζητήσει τη βοήθεια άλλων… κάποιοι απάντησαν θετικά…κάποιοι όχι. Όσοι απάντησαν θετικά γίνονται μέρος της ζωής μας, οικογένεια μας, είναι και αυτό μία μορφή ελπίδας!

“Οι μικρές ενέργειες, είναι πολύ καλύτερες από το να παραδοθείς στην απόγνωση.”

Το ταξίδι της ζωής, ναι, μπορεί να είναι δύσκολο, όμως η δύναμη, η πίστη και η αυτοπεποίθηση που αποκτάς μέσα από αυτό είναι ανεκτίμητα! Είναι αυτά τα στοιχεία που θα μας βοηθούν να βρίσκουμε διέξοδο από τις δυσκολίες που θα προκύπτουν. Μη νιώθεις νικημένος, καθώς ζεις σε έναν κόσμο γεμάτο προβλήματα, αντιθέτως αναζήτησε τη λύση αυτών.

Αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα με θάρρος, με εγρήγορση νου και ψυχής εμμένουμε στην ελπίδα μας για κάτι διαφορετικό, για έναν διαφορετικό μικρόκοσμο που οδηγεί σε έναν διαφορετικό Κόσμο!

Η αισιοδοξία καλλιεργείται καθημερινά από πολύ μικρά σημεία έως πολύ μεγάλα! Την παροχή βοήθειας όταν μας έχουν ανάγκη, σε ένα οικείο πρόσωπο, σε έναν άγνωστο, την παροχή βοήθειας σε εμάς τους ίδιους στηρίζοντας προσωπικά τα επιτεύγματα μας, τις ικανότητες μας, τα όνειρα μας. Την αρμονία στο χώρο που ζούμε, την αρμονία στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, την κατανόηση, την ενσυναίσθηση, το χαμόγελο, μία απλή καλημέρα! Όλα αυτά είναι ελπίδα! Το κλειδί της είναι να γίνουμε μέρος αυτού που την δημιουργεί!

Ας είμαστε ευγενικοί τόσο με τους άλλους, όσο και με τον εαυτό μας!

Είναι δική μας ευθύνη για έναν καλύτερο κόσμο, να μεταφέρουμε ιστορίες που διαδίδουν την ελπίδα και όχι το φόβο.

Φωτεινή Αγγέλη/ Συντάκτρια 2happy.gr

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*