Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FITNESS-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή λίγο πριν και μετά το Πάσχα

Και επειδή διανύουμε την περίοδο της σαρακοστής και βρισκόμαστε μία ανάσα από την Μεγάλη Εβδομάδα ας μιλήσουμε για….

Νηστεία! Ένα ιδιαίτερα επίμαχο θέμα με θρησκευτικές και διατροφικές προεκτάσεις. Για όποιο λόγο όμως και αν την κάνεις, πάλι όφελος θα έχεις. Η αλήθεια είναι ότι η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την κατ’ εξοχήν περίοδο νηστείας για τους περισσότερους, με τη νηστεία της Σαρακοστής να αποτελεί επιλογή για τους πιο εγκρατείς και συνειδητοποιημένους.

Νηστεία δε σημαίνει στέρηση

Σε καμία περίπτωση, ειδικά αν είσαι της Μεγαλοβδομαδιάτικης νηστείας, δε νιώθεις στέρηση. Υπάρχουν τόσες επιλογές, που κάλλιστα θα μπορούσες να ακολουθείς ανά περιόδους αυτήν τη διατροφή για να ξεκουράζεις τον οργανισμό σου και να νιώθεις ευεξία.  Στην ουσία, η νηστεία αποτελεί την αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Η φύση, όμως, σου προσφέρει τόσες νηστίσιμες εναλλακτικές που θα εκπλαγείς. Πάμε να τις γνωρίσουμε:

Όσπρια, ο…επίγειος γευστικός παράδεισος

Φασόλια, φακές, ρεβίθια, ξερά κουκιά και φάβα μπορούν σου προσφέρουν εξαιρετικά γεύματα μέχρι και 3 φορές την εβδομάδα. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ίνες, με ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά έχουν την ικανότητα να δημιουργούν κορεσμό, δηλαδή σε χορταίνουν και αργείς να νιώσεις το αίσθημα της πείνας.

Μάλιστα, όταν τα συνοδεύεις με ρύζι αποτελούν  πρωτεΐνη εφάμιλλη του κρέατος. Αποδεικνύονται εξαιρετικά αφού:

→ διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου

→ συμβάλλουν στον έλεγχο της γλυκόζης και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

Αν μάλιστα, τα συνδυάσεις με ρύζι, ζυμαρικά και λαχανικά έχεις ένα πλήρες, απολαυστικό, χορταστικό και υγιεινό γεύμα! Επίσης, μπορείς να βρεις άπειρες συνταγές για πιο… γκουρμέ καταστάσεις όπως ρεβιθοκεφτέδες, σουτζουκάκια από φακιές, ρεβιθοσουτζουκάκια. Μη βιαστείς να τα κρίνεις αν δεν τα δοκιμάσεις και πειστείς…

Από όλα έχει ο μπαξές…

Εδώ η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που θα ξεχάσεις ότι νηστεύεις. Μπορείς να τα φας ωμά σε απίστευτες σαλάτες που θα σε χορτάσουν πέρα από κάθε προσδοκία. Ακόμα και σαν σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα, όπως μπαστουνάκια από αγγούρι και καρότα που αποδεικνύονται εξαιρετικές επιλογές. Τα περισσότερα λαχανικά τρώγονται τόσο ωμά, όσο και μαγειρεμένα.

Εκτός από τα αγαπημένα κλασικά γεμιστά πρόσθεσε στο μενού και τα λεγόμενα λαδερά όπως φασολάκια, αρακά, μπριάμ, ιμάμ μπαΐλντί, μπάμιες, κολοκύθια γεμιστά με ρύζι, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, λαχανοντολμάδες, μανιτάρια, σπανακόρυζο, παντζάρια βραστά, και αλλά πολλά ακόμα που άνετα γεμίζουν το διατροφικό μενού όχι μόνο μίας εβδομάδας.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην αγαπημένη πατάτα που μπορείς να την απολαύσεις σε όποια εκδοχή θέλεις, όπως και τα υπόλοιπα αμυλούχα όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι και η κολοκύθα.  Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες. Μάλιστα, κάποια λαχανικά όπως τα βλήτα και το σπανάκι σε εφοδιάζουν με ασβέστιο κατά την περίοδο της νηστείας, το οποίο παρεμπιπτόντως μπορείς να λάβεις σε επαρκέστατη ποσότητα από τα ωμά αμύγδαλα.

Τα φρούτα της θάλασσας

Ποιος δεν έχει φάει κοφτό μακαρονάκι με καλαμαράκι, γαριδομακαρονάδα, τηγανιτά καλαμαράκια, θράψαλα με σπανάκι, καραβίδες, μύδια. Πάει, έκλεισε η εβδομάδα χωρίς να το καταλάβεις. Μπορείς να τα βρεις καταψυγμένα και να τα απολαύσεις με χίλιους τρόπους. Τα θαλασσινά θα εφοδιάσουν τον οργανισμό σου με φώσφορο, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, πρωτεΐνες, και φυσικά ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ αποτελούν πηγή βιταμινών, σεληνίου και του συμπλέγματος Β. Σου δίνουν την αίσθηση ότι τρως κρέας, αυτό αφορά τους λάτρεις των ζωικών τροφών και σε χορταίνουν.  Βέβαια, χρειάζονται προσοχή και κατανάλωση με μέτρο γιατί η χοληστερόλη καραδοκεί…

Ψωμί και ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά έχουν την τιμητική τους αφού προσφέρουν πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και χορταστικές επιλογές. Υπάρχουν πολλές νηστίσιμες συνταγές που ανταγωνίζονται επάξια σε γεύση τις αρτύσιμες. Όσο για το ψωμί, συνοδεύει όλα τα λαδερά και τις σαλάτες. Οι υδατάνθρακες θα σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι. Οι υγιεινές πηγές υδατανθράκων περιέχουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φολικό οξύ.

Φρούτα και ξηροί καρποί

Τα φρούτα αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, Κ και φλαβονοειδών. Απόλαυσέ τα σε γευστικές φρουτοσαλάτες  ή σε αποξηραμένη μορφή και συνδύασέ τα με ξηρούς καρπούς. Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φουντούκια, φιστίκια, και άλλοι ξηροί καρποί έχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να σε χορτάσουν ανάμεσα στα γεύματα και να σου χαρίσουν ταυτόχρονα απόλαυση. Περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, αλλά και βιταμίνες.

Για να μη σου γίνει η νηστεία… βάρος

Σίγουρα, η νηστεία είναι μία καλή ευκαιρία να αποτοξινωθείς από τις τροφές ζωικής προέλευσης. Παρόλα αυτά, θέλει και η νηστεία το μέτρο της γιατί η αποτοξίνωση δε συνοδεύεται απαραίτητα και από απώλεια βάρους, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντίθετα, μπορείς εύκολα να ξεφύγεις και να προσθέσεις κιλά, απλά θα είναι πιο ‘’υγιεινά΄΄.

Ας δούμε πώς μπορείς να αποφύγεις τις παγίδες της νηστείας.

  • Προτίμησε το ψωμί ολικής άλεσης γιατί θα σε χορτάσει πιο γρήγορα και περισσότερο, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Απέφυγε να τρως ψωμί με άμυλο όπως οι πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά.
  • Η σαλάτα πρέπει να συνοδεύει κάθε σου γεύμα ακόμα και αν τρως όσπρια, συνδυάζοντας φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που δημιουργούν κορεσμό, δηλαδή σε χορταίνουν.
  • Αν η νηστεία σού φαίνεται λίγο άνοστη και ρίχνεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό, να ξέρεις ότι η κατακράτηση παραμονεύει. Προτίμησε να αυξήσεις τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ γευστικά.

  • Αν σου αρέσουν οι χυμοί προτίμησε να κάνεις ένα δικό σου συνδυασμό στο μπλέντερ, αντί να προτιμήσεις τους έτοιμους που περιέχουν ζάχαρη.
  • Βέβαια, ζάχαρη περιέχουν και τα φρούτα, φυσικά όχι επεξεργασμένη, παρόλα αυτά μην ξεφύγεις από τις 3 μερίδες που δικαιούσαι την ημέρα.
  • Περιόρισε τα τηγανιτά γιατί αποτελούν ‘’βόμβες θερμίδων’’. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς, τουλάχιστον μην τα τρως καθημερινά και η μερίδα να μην ξεπερνάει εκείνη του εστιατορίου.

  • Μην ξεχνάς το πρωινό σου! Θα το εκτιμήσεις περισσότερο από ποτέ, γιατί θα απασχολήσει τον οργανισμό σου μέχρι το επόμενο γεύμα ώστε να μην πεινάει. Μπορεί να περιλαμβάνει τσάι,  ή χυμό 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 40γρ. χαλβά και 3-4 ελιές.
  • Όση αδυναμία και αν έχεις στα ζυμαρικά, εστίασε στα γεύματα με όσπρια και λαδερά, ώστε να παίρνεις περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Και βέβαια, μαζί με τη νηστεία, βάλε και την κίνηση στην καθημερινότητά σου, για να ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου, να ‘’καίει’’ θερμίδες, γατί μην ξεχνάς ότι μετά το Πάσχα έρχεται το καλοκαίρι…

Αν πάλι είσαι επιρρεπής στους νηστίσιμους πειρασμούς, μπορείς να ζητήσεις τη… συνδρομή ενός συμπληρώματος διατροφής που θα σε βοηθήσει να κινητοποιήσεις τον οργανισμό σου ώστε να κάνει καλύτερες καύσεις!

Power Health Fit & Lean Συμπλήρωμα Διατροφής

Το Fit & Lean από την Power Health αποτελεί ένα καινοτόμο διπλό προϊόν που θα σε βοηθήσει να φτάσεις στο στόχο σου.

Μία κάψουλα Fit & Lean ΜΒ πριν το πρωινό  με πράσινο τσάι, yerba mate, κετόνες ράσμπερι, πικραλίδα, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και βιταμίνες Β1, Β6, Β3, Β12 κινητοποιεί το μεταβολισμό σου.

Η δεύτερη κάψουλα Fit & Lean FΒ με αγκινάρα, τζίντζερ, L-καρνιτίνη, ινοσιτόλη, βεταϊνη και χολίνη συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων.

Τώρα ξέρεις, σήκω από τον καναπέ, βάλε την κίνηση στη ζωή σου και το Fit & Lean και βάλε στόχο το σώμα που θέλεις! 

♦ Σε περίπτωση που το παρακάνεις με το αλάτι γνωστό για την ιδιότητά του να κάνει κατακράτηση υγρών…
  …το 7 Days Water Shape program από την Power Health θα  γίνει ο σύμμαχός σου.

Αποτελεί ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση το επώνυμο εκχύλισμα από φραγκόσυκο, CactiNeaTM, το οποίο βάσει κλινικών μελετών βοηθά στην αποβολή των επιπλέον υγρών από το σώμα μας και έτσι μειώνεται η αίσθηση φουσκώματος και πρηξίματος.

Η σύνθεση του 7DAYS Water Shape Program ενισχύεται από τις βιταμίνες Β3, Β6, και συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών, καθώς και μαγνήσιο που συμβάλλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Έχει υπέροχη γεύση και υπέροχα αποτελέσματα.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*